Reklama

TO jest kerambit

Zaczęty przez WAR, 28-07-2005, 13:08:08

WAR

Nie da się ukryć, ze ja po prostu uwielbiam noże Johna Gonzaleza ...   !amazed

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

bagnet

Czas pożegnać się z forum

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

kangoo

Kuty skurczybyk! I to na cztery łapy .  :)

A pochwa dzieło sztuki.

kali

to raczej jest weehawk z pierscieniem na koncu rekojesci, kerambity tej dlugosci powinny byc o wiele bardziej zawiniete (np tak jak na obrazkach), w koncu to narzedzie do scinania roslinek :) bo jaka jest roznica pomiedzy machaniem takim 'kerambitem' a np nozem bowie? sadze ze marginalna :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

peterskin

Ja p..........................e Cudo  x) Zabójcze bo to na pewno nie EDC

bagnet

Czas pożegnać się z forum

Bayonet Belts - taktyczne pasy Bagneta

KOD ZNIŻKOWY dla Forumowiczów "KnivesFun"

Przez moje ręce przeszło 158 fixedów, 132 foldery, 11 tooli, 19 siekierek. Moje opinie są subiektywne i oparte na doświadczeniu, a nie na wymyślaniu.

rybak

Takie jest ponoc jego pochodzenie.

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

gacman

Panoramix scina takimi ziola do mikstury dla galów :)

In the name of God, impure souls of the living dead shall be banished into eternal damntation. Amen.

uwak

znaczna jest roznica
jako osobnik posiadajacy pierdolca na tymze punkcie- kerambity- zapewniam cie ze w kwesi mechaniki ciecia
bowie - nie dorasta do piet

kerambity z zalozenia trzyma sie w rewerse
atakujac punkty witalne - wewnetrzne strony stawow, szyja, pachy, pachwiny itd...
ksztalt ostrza powoduje ze zamiast w czasie ciecia zeslizgiwac sie po medium ktore tnie - ostrza proste - zaciaga sie dalej do srodka - jak pazur misia orla tyranozaura itd.....
proponuje test maly - wez stary koc / przescieradlo - powies na sznurku - ciachnij swoim edc
a potem kerambitem .....pogadamy po eksperymencie ......testy na tak malym i mizernym gowienku jak BEAR CLAW .....wykazaly niezaprzeczalna wyzszosc ostrzy zagietych nad prostymi .......

innym zabojczym w kwesti mechaniki wynalazkiem z tych samych czasow i regionow - indie indochiny i malaje
jest kris/kiris - taki typowy 13 garbny (6 na 7) - ktory dzieki swemu ksztaltowi w czasie ciecia dziala tak jakby to nie bylo jedno proste ciecie
ale kilka - jedno po drugim w tym samy miejscu

co do kerambita jeszcze - byla to bron do samoobrony dla kobiet i dla skrytobojcow - korzenie siegaja chyba nawet 2000 lat przed chrystusem - jak nie dalej
oczywiscie zgodze sie ze 20cm bowie - daje przewage ze wzgledu na dlugosc dystans i mozliwosc "glebszych' atakow .....jednak same efekty ciecia sa nieporownywalne ........

kerambity uzywane sa w silacie oraz fma .........i jest to wedlug mnie najpiekniejszy rodzaj noza do walki

dodajac do tego ze wiele modeli wspolczesnych jak i pierwowzorow jest ostrzona obustronnie ....ilosc technik ktore mozna "wykonac"
przy pomocy kerambitu - lacznie z polaczeniem z trzymaniami i dzwigniami ........dyskfalifikuje praktycznie zwykle proste ostrza .....
- oczywista kazdy lubi to co lubi  i ma swoje zdanie
:)   !alien

<span class='smallblacktext'>[ Redagowany dnia 28.07.2005r.- 15:35 ]</span>

ty już wiesz co ....

kali

piszac 'taki kerambit' mialem na mysli ten od Gonzaleza, o malej krzywiznie i rekojesci pasujacej pod chwyt prosty. znaczy sie tym 'kerambitem' macha sie jak bowie. nic nie pisalem ze kerambitu uzywa sie tak samo jak dlugiego noza, z mojego posta wynika wlasciwie cos odwrotnego :)
wyprobowalem takie ostrze (krotkie) na desce i starym grubym plaszczu. na desce stracil kawalek czubka, na plaszczu nie porazil zdolnosciami ciecia. duzo zalezu od samego materialu ktory sie tnie. btw: co sadzisz o grubym metalowym zamku? kerambit zaczepilby sie o niego czy jednak przeszedl nad nim jak klasyczny noz?
nie sadze ze kris jest specyficzny tylko i wylacznie dla azji pd-wsch, w europie tez sie bardzo skutecznie chlastali flammbergami.
kerambity sa bardzo ciekawe, i na pewno skuteczne w rekach czlowieka ktory wie co robi :) oczywiscie kazdy lubi to co lubi :)

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

WAR

A ja bardzo prosze o mniej tekstów reklamowych, a więcej konkretów uwak. Bo tak się składa, że zrobiłem taki test, Bear Claw, LaGriffe, MOD Hawk, MT Hawk dwa customowe
i z tego testu jednoznacznie wynikło, że te małe pazurki nie sprawdzają się przy normalnie ubranym człowieku. Dlatego konstrukcja gdzie jest mała krzywizna jak u Gonzaleza jest o wiele bardziej skuteczna. Małe pazurki sa dla poprawienia sobie humoru, no i jak się uda trafić w nieosłoniete miejsce. Trafienie LaGriffem w przedramie, na którym była koszula i sweter i na dodatek poruszające się powodowało jedynie przecięcie wirzchniej warstwy, bardzo rzadko obu.

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

uwak

testy na takim malym i mizernym gowienku ....... - jasne ze maly pazur nie przetnie plaszcza swetra i t-shirta .....bo jest za krotki ..i jego walory w zime czy na jesieni znacznie spadaja - pokaz mi prosty noz ktory przy zwyklym cieciu - nie pchnieciu - pokona zimowe ubranko ....

ty już wiesz co ....

lukaszki

Crossada pokona :) jestem głęboko przekonany

Endless tears
Forever joy
To feel most every feeling
Forever more

WAR

Nie musi być zaraz Crossada, wystarczy Spyderco Temperance :)
[ Redagowany dnia 28.07.2005r.- 16:42 ]

rybak

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Blacha

manix ?? chinook ??

- A jeśli pewnego dnia będę musiał odejść? -spytał Krzyś, ściskając Misiową łapkę. - Co wtedy? - Nic wielkiego -zapewnił go Puchatek. - Pamiętaj tylko, aby zginąć z mieczem w dłoni, inaczej nie dostaniesz się do Valhalli.

Seiken

Uwak , nie wiem gdzie pobierales nauki karambitu ,ale nie bardzo to pokrywa sie z moimi doswiadczeniami u ludzi ktorzy jakies tam uznanie w tym temacie maja.
Co do bowie to gwarantuje ze w dobrych rekach obciol by nie tylko rekaw  zimowej kurtki ale i reke.

Džango Sapun

heh pierwsze skojarzenie - kawałek kosy (tej prawdziwej) przerobili na kerambita   x). Ale zaraz przyszło: kurnamadafakaszit cudo   !amazed.

"Dobranoc - przerwał mu Vesper i strzelił w łeb. Z bliska, niemalże z przyłożenia."

Ignus

A ja se napisze...

Krisy nie są i nie były do cięcia. Głównie specyficzne pchnięcie z dołu do góry (patrz kształt rękojeści), nie opiszę, bo nie jestem teoretykiem ale mogę pokazać na najbliższym zlocie. A że kształt do cięcia sposobny to się oczywiście zgadzam (tez mogę pokazać i wyjaśnić dlaczego...)

Teraz będzie herezja.

Kerambity w samoobronie (tradycyjne) to też do pchnięcia. Pokazywał mi taki jeden... eee... Daniel Rutano   :)

Sorry za off top.

A ad rem to zajebisty nożyk, ja bym tam parę zastosowań znalazł...

Tym? - zapytał (...), Nie - ten jest na ludzi...
DAGA - Requiescat In Pace...
Uslyszane od Alicji: "Noz to tez bron a od rakiety balistycznej rozni sie glownie zasiegiem"