Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

Hiromoto Aogami Super - problem z zbyt elastycznym ostrzem.

Zaczęty przez maciek3005, 02-01-2014, 16:16:41

maciek3005

Zakupiłem w sklepie JCK Hattori Aogami Super petty 120 mm. Zauważyłem, że w moim nożu głownia jest tak miękka że przy ręką mogę wyginać głownie. Czy to normalne czy jest to może wada hartowania?
Pozdrawiam
Maciek 


kali

#1

Wygina się plastycznie?

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

dariuszp17

FH Seria   VG-10 Cobalt Steel, Hattori HD Seria VG-10, KD Series Cowry X. Gdzie tu Aogami Super ? Długość 120mm tylko w serii FH z VG10. Jesteś pewny, że to Hattori a może Hiromoto? Wtedy się zgodzę.

audit i certyfikacja ISO9001;14001;OHSAS18001

maciek3005

Oczywiście chodziło o Hiromoto.


PiotrB.

No to zademonstruj jak miekka jest ta glownia? Wyginasz glownie tuz przy rekojesci czy przy czubku?

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

maciek3005

Czubek opieram o blat kuchenny i mogę go wyginać trzymając jedną ręką za krawędź ostrza. Jeżeli złapię jedną ręką za krawędź ostrza z drugą za rękojeść to wyginam ostrze tak że nie powraca do pierwotnego położenia.


PiotrB.

Ale jak wyginasz? Pod kat 90stopni? W czym problem?
A jak zlapiesz za rekojesc i za glownie i wyginasz dwoma rekoma, w miejscu laczenia glowni i rekojesci, to normalne ze nie wroci do pierwotnego stanu. Czego oczekiwales od noza? Elastycznego noza, czy sztywnego?
Sluchaj, ja kazdy noz wygne do grubosci glowni 3mm i nie wroci do stanu pierwotnego.
Wiec o co chodzi?

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

dariuszp17

Skąd pomysł na taki sposób sprawdzania plastyczności stali? Hiromato 150 AS,a taki właśnie posiadam jest mało plastyczny.  Zwiększenie zawartości węgla zwiększa wytrzymałość na rozciąganie i zmniej­sza plastyczność stali. Oczywiście wyginanie ostrza na siłę skutkuje trwałym odkształceniem więc może nie eksperymentuj z ostrzem.

audit i certyfikacja ISO9001;14001;OHSAS18001

maciek3005

Ten nożyk trzymam na listwie magnetycznej rękojeścią do dołu. Jak go odklejam od magnesu to czubek opiera się o ścianę i to spowodowało wygięcie czubka. Zauważyłem to po trzech miesiącach takiego odklejania. Chciałem go naprawić, czubek oparłem o blat i nacisnąłem ręką tak, aby go wyprostować. Nie bardzo wierzyłem w skuteczność takiego zabiegu, ale o dziwo nóż się wyprostował. Potem zacząłem kolejną próbę wygiąłem całe ostrze o kąt może 15 stopni i o dziwo ostrze zrobiło się krzywe. Nie mam doświadczenia ze stalą aogami, ale moim zdaniem nóż jest wybitnie miękki. Żaden z innych moich noży tak się nie odkształca.


PiotrB.

Masz za silna listwe magnetyczna.A poza tym mozesz zdejmowac noz, obracajac go w osi o 90 stopni i wtedy "odrywaj" noz. Przy tej grubosci (1,8mm) kazdy noz bedzie miekki. A poza tym SA, w aspekcie sztywnosci jest dosc sztywny, sa sztywniejsze stale, ale w utrzymaniu ostrosci, bije wiele stali....

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

killrathi

uważam że nie powinien się trwale odkształcić przy 15 stopniach. powinien sprężyście wrócić do swojego poprzedniego kształtu.


maciek3005

Listwa jest z Ikea. Moim zdaniem ostrze jest zbyt plastyczne, ale tak jak pisałem nie mam doświadczenia ze stalą AS.  Dzięki za podpowiedź i jak widać będę musiał nóż zareklamować u Kokiego.
Pozdrawiam
Maciek


PiotrB.

#12

Nie przyjmie reklamacji. Bo co to za pomysl z wyginaniem noza?

Cytat: killrathi w 03-01-2014, 13:02:22

uważam że nie powinien się trwale odkształcić przy 15 stopniach. powinien sprężyście wrócić do swojego poprzedniego kształtu.

Jesli wygial przy szyjce, nie wroci.

Mozesz zrobic zdjecie noza?

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

maciek3005

Czyli uważasz, że nożyk za ponad 70$ powinien się trwale wyginać przy smarowaniu kanapki twardym masłem? Bo tak określiłbym twardość tego ostrza.
Pozdrawiam
Maciek


PiotrB.

Aaa rozumiem, to stac Ciebie na nozyk za 70$ do smarowania  kanapki twardym maslem? ;-P
Akurat ten typ nozyka nie sluzy do smarowania maslem, sluzy do krojenia drobnych rzeczy, jak owoce czy warzywka.
Do smarowania maslem, sluza specjalne nozyki, ktore maja o wiele grubsza glownie. A co do sposobu smarowania kanapek, nie bede Ciebie uczyl, bo szkoda mi czasu...

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

killrathi

Maciek - a jak z trzymaniem ostrości?
działa? czy na pomidorze się tępi?


graf

Piotrze - może być tez tak że istotnie ten nóż jest za miękki. Nie jest powiedziane że hartowanie udaje się zawsze.

I tak samo jak spodziewamy się pewnej odporności na pęknięcie noża, tak samo spodziewamy się się pewnej odporności na plastyczne wygięcie.

Ja z laminatami z superaogami nie miałem żadnego problemu, czy 16cm, czy 24 - są podobnie sztywne co inne noże o podobnej grubości.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

maciek3005

Jeżeli ktoś jest ekspertem to poproszę o mail podeślę film i jeżeli można poproszę o opinię. Mój mail [email protected]
Pozdrawiam
Maciek


AlexP

Wstaw film na forum, tu sami eksperci ;)

Ceterum censeo PCK esse delendam!

PiotrB.

Cytat: graf w 03-01-2014, 13:26:43

Piotrze - może być tez tak że istotnie ten nóż jest za miękki. Nie jest powiedziane że hartowanie udaje się zawsze.

I tak samo jak spodziewamy się pewnej odporności na pęknięcie noża, tak samo spodziewamy się się pewnej odporności na plastyczne wygięcie.

Ja z laminatami z superaogami nie miałem żadnego problemu, czy 16cm, czy 24 - są podobnie sztywne co inne noże o podobnej grubości.

Masz racje, tylko wierzyc mi sie nie chce, ze na masle wygial sie. No chyba ze bardzo mocno schlodzone i potem sila naciskal tak, ze raczej maslo dotknelo stolu niz zostalo na kanapce.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby