Żegnamy Jumbo, Testrala i Pawelmomo

Reklama

Polskie custom knives - książka

Zaczęty przez jerry_30, 07-01-2014, 14:54:10

jerry_30

Witam Panowie,

jakiś czas temu przygotowywałem folder z pracami Trollskiego
(szczegóły w tym wątku: http://forum.knives.pl/index.php/topic,153416.0.html
efekt finalny w formie elektronicznej:
http://www.123.studentlive.pl/trollsky/
w formie papierowej: u Trolla ;)
Z opinii na fejsie Trollskiego jak i tu na forum wynika, że nasza wspólna praca się spodobała.

Chciałbym zatem niejako wrócić do tematu który pojawił się w mojej głowie przy pracy nad folderem dla Trollskiego.
Co powiedzielibyście na album/książkę/folder z pracami topowych polskich knivemakerów? Całość ładnie złożona, z podziałem na Twórców i ich dzieła, kilkanaście zdań od każdego z knivemakerów opisujących ich prace, może ciekawe anegdoty? Okraszone byłoby to przepięknymi fotografiami.

Czy bylibyście taką formą prezentacji zainteresowani? Ze swojej strony mogę zagwarantować rzetelny skład DTP, obróbkę fotek jeśli będzie taka potrzeba oraz oczywiście projekt folderu (układ, grafika, itd).

Kwestia druku byłaby do ustalenia, mogę przygotować wersję elektroniczną (np. w formie flippingbooka lub pdf).

Co o tym pomyśle sądzicie? Mielibyście faworytów, którzy mogliby się znaleźć w takim zestawieniu?

homer

Byłoby super gdyby coś takiego powstało!

Sybir

Bomba! Promocja na wszelkie spędy i targi jak znalazł :)

Sprzedam

www.laguiole.pl

kosiarz

Może nie powinienem się wypowiadać, ale dusza ciśnie... jaką formę selekcji chcesz wybrać przy wyborze tórców? Sondę na forum? Sondę poza forum? Kwestię młotkowości? Pomysł bardzo zacny, ale uważam, że przede wszystkim powinieneś się w tej kwesti skontaktować z Jasiem (Ypoznań)!v :) On ma wgląd na postacie nie tylko forumowe (czyli obcykane z internetem ale też te starsze i nie tylko młotkowe).

((Mój wpis nie jest dyktowany autokrytporeklamą tylko staram się przedstawić obektywny punkt widzenia ;p. Na czas takich wpisów chciałbym być pozbawiany młotka albo mieć drugi login, ale nie mogę ;D))

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

Trollsky

Fajnie ze wracasz do pomysłu. To genialny pomysł i jesli byłbys koordynatorem i podeszlibysmy do tematu bez spiny i wycieczek osobistych ( a wiem ze mogą sie pojawic) to wróże inicjatywie sukces  bo wiem na co Cie stac. Moge sie dołożyc do pierwszego wydania albo zrobimy cos ala "przesprzedaz" bo to nie bedzie tania inicjatywa. I racja - pomoc Ypoznania byłaby tu wielce pomocna bo to facet z duzym autorytetem i mający szacunek w swiatku.

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Giedymin

Fajnie gdyby powstało coś takiego
:) jeszcze fajniej jakby sie po jakimś czasie w polskich księgarniach zaczęło pojawiac:)))

Hejo powoli odchodze od robienia nozy zlecenie. Bede robił głównie na sprzedaż. Jak ktoś chce być ma mojej mailing liście to pisać prosze, bedzie powiadomienie o dostepnych nowościach. [email protected]
https://www.facebook.com/Giedyminsbigblades/

graf

Ja bym stawiał na wersję papierową, co do przedstawionych makerów - proste, kto pierwszy i bardziej elastyczny względem twórcy albumu, co do terminów itp, ten trafia do książki.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

zakuty

Wersja papierowa oczywiście jest bardziej hm... "prestiżowa", ale i generuje innego rzędu koszty.

Paranoja w małych dawkach nie szkodzi zdrowiu. A wręcz jakby przeciwnie...

graf

Cytat: zakuty w 07-01-2014, 16:04:24

Wersja papierowa oczywiście jest bardziej hm... "prestiżowa", ale i generuje innego rzędu koszty.

Oczywiście, ale nie obawiałbym się o zbyt...
Polub na FB

Trollsky

Cytat: zakuty w 07-01-2014, 16:04:24

dlatego jak juz bedzie złozone to sie znajdzie ksiegarnie która wyceni  a potem mysle o "pre orderze" zeby nikt nie popłynął na grubą kase.
I tak, zdecydowanie wersja papierowa !

Giedymin

Jak bedzie w wersji elektronicznej to podrukuje pare egzemplarzy i nie bede sie musiał zastanawiac co tej całej rodzinie pod choinke dam za rok. :)

Hejo powoli odchodze od robienia nozy zlecenie. Bede robił głównie na sprzedaż. Jak ktoś chce być ma mojej mailing liście to pisać prosze, bedzie powiadomienie o dostepnych nowościach. [email protected]
https://www.facebook.com/Giedyminsbigblades/

drazel

to by była piękna rzecz.
gęba twórcy, dwa słowa o nim...kilka fot noży, przy pracy..eh..rozmarzyłem się

zakuty

Cytat: graf w 07-01-2014, 16:07:04

Oczywiście, ale nie obawiałbym się o zbyt...

Policzymy, zobaczymy...

Cytat: Trollsky w 07-01-2014, 16:08:11

dlatego jak juz bedzie złozone to sie znajdzie ksiegarnie która wyceni  a potem mysle o "pre orderze" zeby nikt nie popłynął na grubą kase.
I tak, zdecydowanie wersja papierowa !

Miałeś na myśli drukarnię, prawda? Albo wydawnictwo, bo mając/nie mając ISBN rachunki są inne.

Trollsky

Cytat: zakuty w 07-01-2014, 16:15:28

Miałeś na myśli drukarnię, prawda?

oczywiscie ze tak :)

zakuty

jerry_30

dziękuje za odpowiedzi - oczywiście temat jest rozwojowy, głównie chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.
Z mojej strony - mógłbym zająć się złożeniem całości, projektem graficznym oraz zebraniem materiałów od poszczególnych makerów. Jeśli chodzi o sam druk (wybór drukarni, fundusze na sam druk i co dalej będzie się z książką działo) tutaj fajnie gdyby ktoś z Waszej strony mógłby się tym zająć. Jest to w tej hwili odległa kwestia ale wole o tym napisać na początku. Myślę, że jeśli np. mielibyśmy złożyć się na druk idealnie sprawdziłaby się osoba do której macie zaufanie i która już sprawdziła się w podobnej akcji.

Wybór makerów.
Tutaj nie śmiałbym sam wskazywać kto ma być a kto nie. Musielibyście mi pomóc:) Mogę zaproponować, że fajnie byłoby gdyby znalazły się prace osób które były na podium lub wóróznione w wysokiej rangi konkursach (np europejskich) - w takich przypadkach myślę, że bylibyśmy zgodni. Wiem, że dla wszystkich pewnie miejsca nie starczy - chociaż jesli byłyby fundusze to i ze 150 stron można zrobić:) (albo i więcej). Ten temat jest niejako po to aby zobaczyć jakie byłoby zainteresowanie tematem, ilu chętnych. Może ktoś pokusi się mniej więcej i rzuci liczbę :)

harvester88

Inicjatywa bardzo fajna, na pewno chętnie bym nabył taki "katalog" i chętnie dorzucę się do kosztów składu i druku. Co do wyboru makerów to myślę, że należałoby przede wszystkim sprawdzić ile osób naprawdę chce się znaleźć w takiej publikacji i wykaże odpowiednią inicjatywę (napisanie notki o sobie dostarczenie zdjęć na odpowiednim poziomie i wkład finansowy bo to w końcu pewein rodzaj reklamy do której wypada się dołożyć:D ), dopiero wtedy będzie jakieś odniesienie i będzie można stwierdzić czy chętnych jest rzeczywiście (tak jak się spodziewamy) zbyt wielu. Odpowiednia ilość osób to też mniejsze koszta składu i druku. Bo poza samym drukiem trzeba przecież opłacić grafika (chyba że jest jakię wolontariusz xD ) który opracuje odpowiednią formę i cały skład. Jeśli ma to być profeska uważam że powinien się tym zająć ktoś  kto ma doświadczenie w tym kierunku (tj pracuje/pracował jako grafik a nie tylko hobbystycznie ogarnia corela i ps).

Pozdrawiam!
M

junasz

No to stan na teraz:
1. Znakomite przygotowanie do druku jest.
2. Chętna drukarnia jest.
3. Ustalenie zakresu prezentowanych nożorobów - do zrobienia.
4. Wydawca (o ile chcemy myśleć o większym nakładzie... coby nie tylko forum, ale i profani w księgarniach czy w sieci kupić mogli) - zagadnienie nowe, do rozstrzygnięcia.

Znaczy - wchodzę w to, chętny jestem i na wersję elektroniczną i na papierową (tutaj chętnie więcej egzemplarzy, coby na prezenty było).  :D

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

graf

Ja bym zaczął od małego nakładu - takiego dla członków forum + egzemplarze którzy makerzy wezmą żeby się promować.

Nie ma co z księgarń na pierwszy raz atakować.

Polub na FB

jerry_30

Z drukiem często jest tak, że nie opłaca się drukować małych nakładów - tzn. korzystniej wychodzi w przeliczeniu na sztuke zamówić większy nakład - ale to już zależy od wybranej drukarni, parametrów, rodzaju papieru, okładki, metody druku itd.

Co do samej książki - ja widziałbym to w formie albumu fotograficznego, w eleganckiej twardej oprawie, na wysokiej jakości papierze - tak aby fotografie prezentowały się możliwie najlepiej po wydruku. Wstęp - kilka słów/stron o historii polskiego knivemakingu, może kilka słów o forum, krótki opis większych imprez które brać nożowa organizowała w Polsce. Dalej alfabetyczne przedstawienie makerów - w zależności od ilości twórców chętnych i planowanej łącznej liczbie stron - można by przeznaczyć od 2 do 4 stron na osobę.  Duże fotografie noży oraz opis tekstowy od autora-kilka słów o sobie, może ciekawostki? Gdyby była taka opcja możnaby na końcu dołożyć kilka ciekawych tekstów - z nożowego know how - może coś dla początkujących? (jest na forum kilka bardzo ciekawych artykułów-może autorzy zgodziliby się). Ale generalnie przewaga fotografii nad tekstem - tak bym to widział;)

Możecie się także zastanowić nad ewentualnym sponsorem - któraś z firm militarnych mogłaby być zainteresowana taką formą reklamy. Chyba, że wolimy czystą formę ;)

Jeśli chodzi o skład i opracowanie graficzne - zaoferowałem swoją pomoc w temacie i nadal to podtrzymuje. Składem DTP i grafiką komputerową zajmuje się na co dzień (praca zawodowa) ale być może wśród użytkowników forum znajdą się również inni chętni do pomocy z o wiele bogatszym portfolio i umiejętnościami. Także nie mamy tutaj ciśnienia - po prostu chcę niejako pomóc Wam choć trochę rozpropagować knivemaking w Polsce - bo naprawdę warto.

Jeśli doszłoby do prac - polecałbym także następujące rozwiązanie - wytypowanie z forumowych makerów zainteresowanych tematem kilkuosobowej grupy opiniującej - która mogłaby zatwierdzić projekt graficzny oraz sprawdzić całość. To zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż omawianie wszystkiego ze wszystkimi - wątpię aby udało się zrobić tak aby każdemu dogodzić (każdy ma inny gust).