Reklama

Santoku który wybrać ???

Zaczęty przez gm262, 10-01-2014, 17:52:44

gm262

Witam wszystkich forumowiczów!!!

Potrzebuję porady odnośnie zakupu noża ,chcę kupić sanotku (najbardziej odpowiada mi jego kształt )zastanawiam się nad tymi trzema nożami tylko który wybrać ??

http://tojiro.pl/details.php?k=6&p=58&nt=DP%20Damaskus%2037%20warstw

http://mediajet.pl/pl/p/Mcusta-Zanmai-Santoku-180mm-Damast-VG10-Red-Pakka/1692

http://allegro.pl/noze-kai-noz-shun-santoku-18cm-japonski-najlepszy-i3873234837.html

Jestem kucharzem.Nożem będę się bawił w domu oraz w pracy na grubszych imprezach .Szukam już od dłuższego czasu i nie mogę się zdecydować .Nie jest to mały koszt ,ale chce w końcu kupić porządny nóż z którego będę zadowolony:)) pytanie drugie czym go naostrzyć ? uczę się ostrzyć z ręki ,ale nie chce testować na jednym z tych noży, więc do momentu kiedy będę już wprawiony chcę zakupić ostrzałkę ,która nie zniszczy mi noża co proponujecie ??

Pozdrawiam.


MichaelD

#1

Trochę pytań do Ciebie:
- A co dokładnie robisz w kuchni,  bo zastanawiam się czy te 18 cm to nie za mało do pracy ( w dodatku santoku to taki nóż dla gospodyń domowych) ?
- Jak rozumiem to nie będzie twój główny nóż do pracy ?
- Pewnie zdajesz Sobie sprawę iż stal damasceńska w tych nożach nie wpływa w żaden sposób na własnościowi tnące/ wytrzymałość tych noży ?

W tym budżecie kupił http://www.japanesechefsknife.com/KAGAYAKICarboNextSeries.html#CarboNextSeries Gyuto 240 - 270mm

Co do ostrzenia wybierz proszę kamienie wodne o dwóch gradacjach 800-1200  i 4000-8000. Nóż ostrząc przy pomocy takich kamieni trudno zepsuć, można go porysować (ale początkujący może zabezpieczyć ostrze taśmą malarską aby nie przybyło rys).
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

gm262

#2

Dziękuję za szybką odpowiedź .

Robię wszystko hmm .. jak mam sprecyzować ,to rano produkcja ,a później goście indywidualni i grupy także ostre naparzanie :) Mam nóż gyuto 210mm.Jak już wspomniałem kształt i wielkość santoku 180mm jest odpowiedni dla mnie ,nie będzie to mój główny nóż ,ale będę z niego korzystał dość często. Czyli te noże

http://tojiro.pl/details.php?k=2&p=26&nt=DP%203%20warstwy%20HQ ,
http://tojiro.pl/details.php?k=6& , p=58&nt=DP%20Damaskus%2037%20warstw  ,
http://tojiro.pl/details.php?k=16&p=110&nt=Damaskus%20PRO%2063%20warstwy 

różnią się tylko wzorkiem i ceną  ??  byłem przekonany ,że również wykonaniem,ale dzięki za uświadomienie.

Kamienie na pewno kupię :) zastanawiałem się nad 1000 - 3000 ,ale jeśli efekt będzie lepszy na tych które proponujesz to wezmę te.

MichaelD

Przedstawione przez Ciebie trzy Tojiro różnią się stalą i techniką wykonania, dlatego też tak znaczące są różnice w cenie.  A przedstawione wcześniej trzy noże, różniły się głownie wyglądem, bo jeśli chodzi o ostrza to wyglądały bardzo podobnie (tj laminat z stali VG-10).

Kamień 1000-3000 w sam sobieteż jest ok, ale muszę wspomnieć iż ważniejsze jest same umiejętności ostrzące. Inna sprawa [size=78%]z wszystkim kamień nawet z tą samą gradacją może szybciej/ wolniej ostrzyć czy mieć gorsze/lepsze wykończenie krawędzi tnącej. [/size]

Jeśli chodzi o nóż do pracy, wybrał bym jak najszersze santoku z jednego kawałka stali (nie laminat/ nie z stalą damasceńską) w rozmiarze 180-190mm.
www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

Helka

Witam,

podbija wątek :)
Potrzebuję noża Santoku na prezent, ale absolutnie się na tym nie znam. Czy ktoś mógłby polecić Santoku, dla kogoś kto zajmuje się kuchnią tylko hobbistycznie? Mój budżet to max 700zł.

:)


lulek

- Do czego będzie używany nowy nóż ?
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej ?
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść ?
- Jaki kształt rękojeści preferujesz ?
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść ?
- W jaki sposób ostrzysz noże ? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz ?
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej ( uporządkuj) ?
Staranność wykonania, Trzymanie ostrości, Właściwości tnące,  Łatwość ostrzenia, Odporność na uszkodzenia, Odporność na korozje, Ergonomia rękojeści.


Helka

Cytat: lulek w 26-01-2014, 22:40:22

- Do czego będzie używany nowy nóż ?
- Z jakiej stali ma być wykonane ostrze: Nierdzewnej czy może Węglowej/Narzędziowej ?
- Nóż ma być zbalansowany na ostrze czy rękojeść ?
- Jaki kształt rękojeści preferujesz ?
- Z jakiego materiału ma być wykonana rękojeść ?
- W jaki sposób ostrzysz noże ? Jakiego systemu ostrzącego obecnie używasz ?
- Które z poniższych kryteriów jest dla ciebie najważniejsze, a które najmniej ( uporządkuj) ?
Staranność wykonania, Trzymanie ostrości, Właściwości tnące,  Łatwość ostrzenia, Odporność na uszkodzenia, Odporność na korozje, Ergonomia rękojeści.

kryteria:
1. staranność wykonania
2. Trzymanie ostrości
3. Łatwość ostrzenia
4. Właściwości tnące
5. Odporność na uszkodzenia
6. Korozja i ergonomia

Tak jak napisałam, to nóż na prezent a nie dla mnie, a ja zupełnie się na tym nie znam :( Nóż będzie używany pewnie głównie do mięsa i ryb w sposób amatorski.


lulek

Santoku to nóż który świetnie sprawdza się w obróbce warzyw do mięsa i ryb lepszy byłby gyuto.  Napewno lepszym prezentem na lata byłby taki nóż:

http://www.swissknife.pl/produkt/272,Noz-kuchenny-Victorinox-dlugosc-ostrza-25-cm.html

A dodatkowo

http://cqb.pl/ostrzalka-kuchenna-lansky-prety-gourmet-lcsgm4-p-279.html

Podjerzewam, że piekny nóż za 700zł skończyłby w niszczycielskiej komunistycznej "ostrzałce" do noży z kółkami. A tak dostaną nóż oraz ostrzałkę którą łatwo i bezboleśnie będą używali przez lata. Dodatkowo zaoszczędzisz parę złociszy. Jeśli bardzo zależy na zrobieniu wrażenia można zaproponować nóż z tego wątku
http://forum.knives.pl/index.php/topic,118007.0.html


baw

A jakbyś jednak chciał santoku i to niezłe, bezpiecznie, w dobrej cenie, bez obaw o cło itp. To tutaj masz taką propozycję od forumowego kolegi http://forum.knives.pl/index.php/topic,156828.0.html

Otchłań czeka

Helka

No więc tak, ponieważ to nie dla mnie mogę się sugerować tylko jakimiś zasłyszanymi od osoby obdarowywanej szczegółami.
1. Koniecznie santoku
2. Koniecznie produkcji japońskiej
3. Ostrze i trzonek kute(robione) razem nie doczepiane, chociaż w związku z tym, że się nie znam to nie wiem czy to nie standard w tej cenie :)

Do tej pory znalazłam takie. Czy moglibyście coś o nich napisać? Warto?

http://tojiro.pl/details.php?k=23&p=142&nt=Senkou%20Classic
http://www.smakprostoty.pl/haiku-japonski-noz-santoku-z-wyzlobieniami-granton-17-cm
http://www.smakprostoty.pl/shippu-recznie-kuty-japonski-damascenski-noz-santoku-18-cm


baw

Czy obdarowany to kucharz, a może pasjonat amator? Ma inne dobre noże, czy to ma być pierwszy i zażyczył sobie właśnie santoku? To sa o tyle ważne pytania, ze bedziemy wiedzieć czy te jest sens wydawać te 700 zł, czy obdarowany zauważy faktycznie różnice miedzy chociażby tym nożem, ktory Ci podeslalem, ktory kosztuje u kolegi 250 i jest naprawdę dobrym nożem, a droższym.

Otchłań czeka

Helka

Obdarowywany to pasjonat amator. To jego pierwszy taki nóż. I na pewno ma to być santoku, bo ciągle o nim mówił. A 700zł to nie kwota konieczna, a górna granica.


baw

Wiec jeśli budżet to 700zl, wg mnie lepszym wyborem byłby tańszy nóż i jakiś kamień do ostrzenia, by mógł sie zacząć uczyć ostrzyc na kamieniach. Jeśli to jego pierwszy taki nóż, to kompletnie nie dostrzeże różnicy miedzy nożami, dla niego bedą one po prostu ostre. Poważnie zastanowiłbym sie nad tym nożem, ktory masz w linku. W chwili obecnej cena to 250zl, w japońskim sklepie z przesyłka wydalabys ponad 300zl, a jes to nóż z serii wielokrotnie zachwalanej na tym forum. Oczywiście możesz zakupić cos innego, ale zapewne chcesz kupić cos z polskiego sklepu, a tutaj propozycje sa juz ograniczone.
Zastanów sie nad wydaniem 700 zł na jeden nóż, wg mnie nie warto w takiej sytuacji.

Otchłań czeka

Helka

Oferta jest bardzo ciekawa, jednak w związku z tym, ze jest to prezent, wolałabym coś nieużywanego.
To co mówisz o niższej cenie plus kamień jest w sumie rozsądne. Tylko czy jesteście w stanie coś polecić?
I czy w ogóle w Polsce można kupić coś fajnego?


baw

Jeśli wolisz nówkę, to polski sklep Media Jet ma w swojej ofercie santoku firmy Zanmai, coś chyba około 350zl. Bawiłem się nim i fajny nożyk. Mają też kamienie, jakbyś się do nich odezwała poprzez forum mogłabyś porozmawiać o jakimś małym rabacie.

Otchłań czeka

Helka

A może w takim razie nóż ceramiczny? Co myślicie?


baw

Nie. Nie. I jeszcze raz nie.

Otchłań czeka

Helka

Ok. Tak jak pisaliście zdecydowałam się na media jet.
http://mediajet.pl/pl/p/Mcusta-Zanmai-Santoku-180mm-8A-Molybden-Pakka-Wood/1657

A czy może ktoś polecić do tego kamień? Bo to już z całą pewnością przekracza moje kompetencje :)


Kam6

Cytat: gm262 w 10-01-2014, 17:52:44

http://tojiro.pl/details.php?k=6&p=58&nt=DP%20Damaskus%2037%20warstw

Posiadałam Tojiro DP Damaskus HQ 37 layers Santoku 170mm i co mogę powiedzieć, nóż był wygięty na tangu, niby niewiele, ale było widać gołym okiem. Swoją drogą jeszcze wtedy kosztował dużo mniej ok 400zł, dzisiaj w sklepie, z którego zamawiałam cena wynosi 480zł (http://nipponkitchen.com/acatalog/DP_Damascus.html). Damaskus 'namalowany' szybko stał się prawie niewidoczny (tzn. w użytkowaniu domowym pewnie utrzymałby się dłużej), szybko się ostrzył. Ogólnie uważam, że za tą cenę można kupić lepsze noże.

Jeżeli chodzi o serię Senkou (bądź inaczej Flash) to miałam fileciaka i bardzo go lubiłam  :'( , choć i tutaj uważam, że cena jest za wysoka (no, ale te noże reklamuje Heston Blumenthal, więc cena musi być odpowiednia).

pieczarek

#19

Kupiłem polecany nóż z tej oferty:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,156828.0.html
Przyszedł z małą patyną, która pewnie będzie dalej systematycznie "dojrzewała". Nic mi to nie przeszkadza. Nóż bardzo solidnie zrobiony. Ciąłem na razie: cebulę, paprykę, marchew, pora, selera, pietruszkę. Tnie jak szatan, nie mam najmniejszych zastrzeżeń. Żaden nóż nie sprawił mi do tej pory takiej radości, ale też jest to mój pierwszy japończyk i skalę porównawczą mam niewielką. Posiadane przeze mnie w miarę solidne marketowce, fiskarsy, slitbar z Ikei wymiękają przy tym nożu. Kupiłem go za te niewielkie w sumie 250 zł (razem z mała debą), bo chciałem sprawdzić czy ta stal ma jakiś nieprzyjemny zapach. Nie znoszę "śmierdzących" stali i troszkę się bałem rezultatów. Ale i pod tym względem wszystko w porządku. Polecam ten nóż z czystym sumieniem.