Reklama

Domowy chleb

Zaczęty przez bathonuk, 28-01-2014, 17:24:18

bathonuk

Panowie jako, ze siedze na chorobowym i sie nudze to postanowilem wziac sie za domowe wypieki. Pierwszy tort juz za mna, a teraz czas na chleb.
Jako, ze w UK o dobry chleb ciezko to marzy mi sie taki polski jasny chleb z chrupiaca skorka i zeby w srodku byl miekki. Do dyspozycji mam 500g drozdzy i piekarnik z termoobiegiem. A wiec jak do tego podejsc?

MichaelD

Dobry chleb to wyłącznie na zakwasie.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

PiotrB.

Znajdz przede wszystkim dobre maki. A najlepiej robic mieszanki, np zwykla twarda maka, zytnia, 2/1 stosunek, bo nie urosnie. Do tego mieszanki roznych ziaren...

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

bathonuk

No dobra, a jakis zakwas albo cos? Znalazlem kiedys fajna strone z przepisami na chleb, ale jakos zbyt naukowo bylo to wytlumaczone i mnie bardzo zniechecilo.

Lump

Cytat: bathonuk w 28-01-2014, 17:38:12

No dobra, a jakis zakwas albo cos? Znalazlem kiedys fajna strone z przepisami na chleb, ale jakos zbyt naukowo bylo to wytlumaczone i mnie bardzo zniechecilo.

Możesz też zamiast zakwasu zrobic na szklance piwa, lub proszku do pieczenia :).Poszukaj w necie, a gorący chlebek zniknie w parę minut :)

Mnie już tu nie ma......

Sybir

U siebie możesz dostać prawdopodobnie typową mąkę chlebowa oznaczoną 1050.

Sprzedam

www.laguiole.pl

Dexameth

Jutro pogadam z koleżką który mnie co i rusz własnoręcznie wypieczonym chlebem na zakwasie częstuje.Chleb jest bardzo smaczny, odpytam go dokładnie albo każę napisać przepis :)

Zawsze jest gdzieś piękny poranek , nawet w dniu naszej śmierci .

Lump

Mnie już tu nie ma......

gdi

Zakwas jest przereklamowany, poniższego przepisu używam z powodzeniem od jakiś 4-5 lat:

- 1kg mąki 650
- 10 dkg drożdży
- szklanka mleka
- 3 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżka soli

Dodatki:
otręby, kminek, słonecznik, płatki owsiane, siemię lniane, bakalie wg uznania.

Mąkę wsypać do miski, wlać letnie mleko, dodać cukier, drożdże, zamieszać i zostawić do wyrośnięcia (ok 15-30min).
Dodać letnią wodę i sól, wymieszać całość i dodać 3/4 szklanki otrębów, 1/2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki siemienia, słonecznika i garść kminku. Dodatki wg swojego uznania np domowe powidła śliwkowe  :grin:
Wszystko razem wymieszać przełożyć do blachy wysmarowanej masłem, wierzch posmarować jajkiem i piec w temp 200 s C około godzinę.

rikisam

Cześć
Piekę własnoręcznie chleb od 3 lat. Nie kupuję chleba w sklepie.
Są 2 sposoby:
1. Pieczesz chleb na drożdżach instant z mąką pszenną 500 lub 650 i 2000 (razowa) wymieszane w stosunku około 5:1
2. Robisz zakwas, musisz wziąć kawałek chleba zrobionego na zakwasie rozdrobnić, wymieszać z mąką żytnią 720 i wodą, zostawić na 2 dni dosypując mąki żytniej. Ten zakwas dzielisz na 1/4 i 3/4. Z 3/4 robisz chleb a 1/4 przechowujesz w lodówce.
Napisałem baaaardzo skrótowo, znajdź stronę o chlebie lub pisz na PW.

bathonuk

Strone o chlebie znalazlem, ale chcialem zeby jakas dyskusja sie zrodzila, a tymczasem za reszte przepisow dziekuje:D
Jutro zabieram sie za zakwas, a i na drozdzach sprobuje cos upiec.

rikisam

Polecam Ci pieczenie chleba na zakwasie, ja już mam trochę lat i powiem Ci, że smak jest bajeczny tak jak w latach 70. Warto włożyć trochę wysiłku. Ja mieszam ciasto (zakwas+woda+sól+mąka żytnia+słonecznik) w automacie do pieczenia chleba. Potem wykładam ciasto na blaszkę wysmarowaną margaryną+trochę mąki. Ciasto rośnie 5 godzin i potem piekarnik 180 stopni na 50 minut. Można w trakcie spryskać wodą. Bajka.

saute

tu masz prosto jak zrobić zakwas , ja robilem z tego przepisu

<iframe width="420" height="315" src="//www.youtube.com/embed/25aSnkPWEjw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

raffcio

Zakwas jest przereklamowany tak jak ktoś wcześniej napisał. Zrób drożdżowy chleb na poolishu, przepis taki jak na bagietkę.
Poolish:
1 l :1 kg - ciepła woda-mąka + pół łyżeczki dobrych drożdży suchych - wymieszać i na 15h pod przykryciem w cieple
Ciasto:
+ poolish
+ 1kg przesianej mąki
+ 200ml wody ciepłej + łyżeczkę drożdży suchych + 1 płaska łyżeczka soli na każde 500g mąki więc 4 łyżeczki.

Potem można to ładowac w foremki, albo formować bagietki najlepiej w szmatach jak we Francji.
Pieczenie to 15 min w 250c i potem 45min w 180c
Mąka powinna być 650 ale min. 11g białka.
edit http://www.youtube.com/watch?v=5foLju_YK_M
Przez błoto i krew ku zielonym polom

W. Irving

Zakwas nie jest przereklamowany.
Chleb na zakwasie jest dużo trwalszy od tego na drożdżach - dwa tygodnie od wypieku nie robi mu krzywdy. Żaden chleb zrobiony na drożdżach nie wytrzyma tyle.

Jedne co jest na plus w chlebach na drożdżach, to czas od "zamieszania" ciasta do otrzymania gotowego chleba - jest dużo krótszy. Jeżeli jednak zależy nam na jakości, to slow food - RulEZ

Pzdr
Tomek

wiem k...a wszystko... jako rzecze kosiarz ;>

(tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,156717.msg1501352.html#msg1501352 )

MichaelD

Domowy chleb na zakwasie, można jeść spokojnie tydzień i będzie  smaczny. Później staje się czerstwy, ale nadal jadalny.

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.

PiotrB.

To prawda, chleb na zakwasie jest zdecydowanie lepszy, wymaga jedynie czasu.
Ja, jak robie zakwas to robie taki sam zakwas jak na zurek. i ten zakwas uzywam do chleba, wierzcie mi jest pyszny. Srednia trwalosc 3 tygodnie(jadalnosc)
Sklad:
1 l przegotowanej i ciepłej wody
1 szklanka maki zytniej z otrebami (jesli mamy makę bez otrebów mozemy dodac platki owsiane)
2 - 3 zabki czosnku (lekko rozgniecione, nie wiecej)
kilka lisci laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
pietka chleba na zakwasie (bez ulepszaczy)

Do sloika wsypujemy make, (ewentualnie platki) zalewamy ciepla woda i dokladnie mieszamy (najlepiej trzepaczka). Dodajemy przyprawy i czosnek oraz pietke chleba.
Zakwas przykrywamy lniana sciereczka albo gaza. Musi do niego dochodzic powietrze, wiec nie zakrecamy szczelnie wieczkiem.
Odstawiamy go na pare dni w cieple miejsce. Musi sie zakisic. Od 3 do 5 dni w zaleznosci jaka mamy temperature w mieszkaniu?Po ukiszeniu wlewamy zakwas do maki i zgodnie z receptura dodajemy reszte.
Gdy bedziemy ponownie zakwas kisic wystarczy dodac 5 czubatych lyzek maki zytniej i dolac kolejny 1 litr cieplej wody i odstawic na pare dni w cieple miejsce.
To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

galber

jabberwocky

jakby kto chciał, mogę podesłać na początek trochę podsuszonego zakwasu pocztą. Łatwiej skutecznie zacząć niż od niewiadomego pochodzenia 'piętki chleba na zakwasie' :)

Piotrze - piszesz że robisz zakwas taki 'rzadki' żurkowy - masz pomysł skąd się może brać to że mnie jakoś 'stabilniej' wychodzi chleb z zakwasu o dość gęstej konsystencji?
(mniej wody na wagę niż mąki na wagę). Wolniej ale lepiej ;)
-Is there anything worn under the kilt?
-No, nothing worn, everything in perfect working order!

raffcio

Panowie, ale zakwas to jest obowiązkowa rzecz w typowo słowiańskim pieczywie, które musi mieć mąkę żytnią. Po prostu mąka żytnia wymaga zakwaszenia, żeby to miało jakiś smak. Niestety nie każdy lubi pieczywo z ukwaszonej mąki, pomimo jego oczywistych zalet. Ja lubię i doceniam, ale znam ludzi którzy nie lubią.

Także zakwasu nie należy mitologizować, bo są również inne metody pieczenia, na innych zaczynach np. włoska biga (do ciabatty) i francuski poolish. Ten drugi jest najprawdopodobniej pochodzenia polskiego, to znaczy sposób fermentowania mąki został zawleczony do Francji przez polską emigrację. W Polsce taki zaczyn jak poolish nazywa się podmłoda i znany jest od bardzo dawna.
Mając na uwadze, że zakwas to nie wszystko w pieczeniu, od razu wchodzą nam do menu chleby (np. graham) i inne pieczywo pszenne (wszelkiej maści bułki jak to jest nazywane w Polsce). Polecam wypróbować. Poolish można zrobić też z żytniej mąki i wtedy ją trzeba trochę przekwasić, więc trzymamy fermentację przez około 3-5 dni (a nie 15h) aż zacznie się fermentacja mlekowa. Chleb smakuje tak jak na zakwasie, jest trwały i prawie zawsze się udaje. Właśnie taki sobie jem.
Przez błoto i krew ku zielonym polom