Reklama

Test prawdziwego kowala.

Zaczęty przez junasz, 05-02-2014, 21:30:45

junasz

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

matze

Chodzi o to, zeby uderzac dokladnie cala powierzchnia? Albo cos zle zrozumialem? Ale kto pracuje z luzno osadzonym mlotkiem?

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

Jamall

Cytat: matze w 05-02-2014, 21:34:09

Ale kto pracuje z luzno osadzonym mlotkiem?

Ja, ja ja - ja wiem - IDIOTA ;)

Dobrze??? ;P

J.

sliwkosky

Wydaje mi się, że nie chodziło mu o pracowanie z luźno osadzonym młotkiem, ale o samą technikę uderzenia, tak aby taki luźny obuch nie spadł. Nie chodziło mu o to, żeby pracować takim narzędziem.

Ale ja nie mam żadnego pojęcia o kowalstwie i wywnioskowałem to tylko z tego filmu, jeżeli się mylę to przepraszam szanowne grono wyjadaczy  :D .
Pozdrawiam

Kubitron

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

reneq

Cytat: Jamall w 05-02-2014, 21:43:11

Dobrze??? ;P

J.

idiotą to on może nie jest ale kowal z niego jest, jak z mysiej pipy worek na mąkę :rotfl:
bajkopisarz dosłownie i w przenośni, szkoda gadać... przeczy sam sobie
http://www.youtube.com/watch?v=jDVhY24r8-I

[edit]
ups, nieco się spóźniłem

krzysiek9375

Ciekawy dokument. Róbmy noże! najlepsze :D

matze

Cytat: Jamall w 05-02-2014, 21:43:11

Dobrze??? ;P

J.

A juz myslalem, ze poprostu nie masz czasu na oprawe, bo tyle roboty... :P  Ale tak na serio: raz widzialem na zywo, z bezpiecznej odleglosci, jak facetowi wyfrunal leb siekiery z trzonka. Nie polecial w kosmos ale do dzis sie pytam, co to byl za IDIOTA?

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

Osos

Cytat: reneq w 05-02-2014, 22:24:53

idiotą to on może nie jest ale kowal z niego jest, jak z mysiej pipy worek na mąkę :rotfl:
bajkopisarz dosłownie i w przenośni, szkoda gadać... przeczy sam sobie

A dlaczego? Całkowicie się poważnie i bez podtekstu pytam.
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

harvester88

Koleś niewątpliwie zna się na tym co robi i kowalem jest ale ciężko się go słucha niestety ;]

Jeśli już filmik z opowiadającym kowalem to tylko ten:

https://www.youtube.com/watch?v=UZosFgJMDkc

reneq

Cytat: Osos w 05-02-2014, 23:42:50

A dlaczego? Całkowicie się poważnie i bez podtekstu pytam.

a choćby dlatego, że przez cały filmik, poza klepniętymi w matrycy końcówkami 'cetek' i 'esek' nie zaprezentował niczego co wymagałoby użycia paleniska, mołtka i kowadła. nawet w tej mocno eksponowanej szkaradnej 'szlifierkoplastyce' pan kowal nie pokusił się choćby o dwa, trzy rodzaje i wielkości liści ładując blaszane gotowce i korowane pręty rodem z polswatu lub postalu. gość oprócz tego, że ma wypasiony 'warstat' nie różni się poziomem prac niczym od innych garażowych składaczy - samozwańczych kowali artystów, o których sam z niesmakiem wspomina. to jednak jest tylko i wyłącznie moje zdanie i mogę się mylić.

Trollsky

malo tego kowalstwa w ciagu tych 21 minut filmu, raczej slusarka w warsztacie dobrze wyposazonym :)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Osos

Cytat: reneq w 06-02-2014, 08:28:42

a choćby dlatego, że przez cały filmik, poza klepniętymi w matrycy końcówkami 'cetek' i 'esek' nie zaprezentował niczego co wymagałoby użycia paleniska, mołtka i kowadła. nawet w tej mocno eksponowanej szkaradnej 'szlifierkoplastyce' pan kowal nie pokusił się choćby o dwa, trzy rodzaje i wielkości liści ładując blaszane gotowce i korowane pręty rodem z polswatu lub postalu. gość oprócz tego, że ma wypasiony 'warstat' nie różni się poziomem prac niczym od innych garażowych składaczy - samozwańczych kowali artystów, o których sam z niesmakiem wspomina. to jednak jest tylko i wyłącznie moje zdanie i mogę się mylić.

Dzięki, już rozumiem o co chodzi.
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

krzysiek9375

bo tu nie chodzilo o kowalstwo, tylko o historie zycia. Ja z tego wylapalem sporo madrych rzeczy, a wy konkurencje(?), po ktorej trzeba pojechac

Artkor

Jaką konkurencję ?
Ślusarz nie jest konkurencją dla kowali bo to zupełnie inny fach, wcale nie gorszy jak twierdzi pan pseudokowal.
Oprócz wygaszonego paleniska i zapewnień głównego bohatera że umie z niego korzystać i ma komplet młotków który mu to ułatwia nic związanego z kowalstwem w filmie nie zobaczyłem.

krzysiek9375

nie pokazal, to fakt, ale tu chodzi nie tyle o kowalstwo, co o inspirujaca historie tego goscia

Barni

mówi o tym że w co 3 stodole z gotowych elementów składaja a sam kilkanascie pudeł gotowych elementów w warsztacie ma "kowal prawdziwy" technika luźnego młotka chyba z palca wyssana bo sam tego jakoś nie zademonstrował...

"Kolejny przedmiot wprawia w lot, gwałtowny mojej ręki ruch na trajektori lotu ściana, a wciąż jest tyle do rozjebania"
---------
--------
Poroże jelenia z różą kupie!!!

harvester88

Dla mnie naljepsze jest jak opowiada o tym co tam niby wykuł u tego kowala z kawałka blaszki, a kowal poprawił itd. . Mówi "nawet mam to nadal" - nosz kurwa, robią o nim program to nie mógł pokazać?:D To najlepszy dowód że to najzwyklejszy mitoman ;]

Mnie historia mitomana nie inspiruje.

Jeszcze raz polecę filmik który wrzuciłem, ja się autentycznie wzruszyłem - koleś mówi z pasją, a do tego wszystko jest opatrzone świetnymi ujęciami, muzyką no i on tam rzeczywiście pokazuje jak jego praca wygląda.

Kubitron

Cytat: harvester88 w 06-02-2014, 14:49:37

Dla mnie naljepsze jest jak opowiada o tym co tam niby wykuł u tego kowala z kawałka blaszki, a kowal poprawił itd. . Mówi "nawet mam to nadal" - nosz kurwa, robią o nim program to nie mógł pokazać?:D To najlepszy dowód że to najzwyklejszy mitoman ;]

Też się zdziwiłem, że tego nie pokazał, więcej było pokazanych narzędzi z recyklingu samochodów.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Aleks

To z całym szacunkiem dla faceta, ale byle pierwszy lepszy forumowicz co wykuwa nóż (ale dobrze wykuwa, czyli nie tak młotkiem po starym resorze nawala co by go wyprostować) ma więcej wspólnego z kowalstwem niż spawanie migiem gotowych elementów i walcowanie plastelinowych prętów i gięcie ich... i spawanie.

Ps. Taka jeszcze mała dygresja co do spawania. Znajomy ma płot kuty gdzieś z okresu powojennego (chyba spawarki już mieli) i na tym owym płocie nie zauważyłem ani jednego spawu... tylko nity, skuwane objemki itp. - same badziewie :D komu to teraz potrzebne. Chociaż płot ciągle sztywny jak ch...

Mój dział: https://forum.knives.pl/index.php/board,368.0.html

Wszyscy mają... no to mam i ja:

FB