Reklama

pierwszy kuty

Zaczęty przez mnicha, 12-02-2014, 16:29:01

mnicha

Hej Panowie

Wracam do korzeni - Zero planu. Nóż będzie dla mnie, więc wszystkie chwyty dozwolone, nie ma ciśnienia na terminy i wcale nie MUSI coś z tego wyjść. - sama radość tworzenia.
Jest to całkowity spontan czyli CZAS POKAŻE CZY BĘDZIE Z TEGO CHLEB.

Początek - 10.01.2014 pierwsze w życiu kucie - dzięki uprzejmości Kolegi forumowego. Pręt D2 o średnicy o ile pamiętam 1,5 cm. Twardy był jak diabli, ale udało się wykuć coś takiego - Tu jest już po wstępnym obcięciu brzegów.

Dziś wrócił do mnie po wyżarzeniu - mięciusieńki jak kupa.   ;-P
CDN
Każdy ma swój odchył, i nie ma co o tym dyskutować.

WojaK

Fajnie Ci to wyszlo :-)  Mam nadzieje, ze bedzie z tego ladny noz :-)

W imieniu wytwórni filmowej "Wild Mountain"i"Wieczorek Expeditions Team" zapraszam do oglądania filmów i seriali o tematyce Survivalowej, Turystycznej i Ekspedycyjnej.
Wszystkie nasze filmy znajdziecie na www.wildmountain.republika.pl oraz www.extreme-survival.pl Posiadamy kanały na "FB" i "YT"

Mifau

Podoba mi sie :) Czekam na wincyj!

Moja strona na Fejsbooku
Mifau Custom Knives

mnicha

Po przyzwyczajeniu się do płaskowników, chwila na pierwsze wahania, bo ... gdzie wcześniej były linie  i kąty proste materiału wyjściowego, które pomagają w zachowaniu symetryczności, w materiale kutym ma się wrażenie pracy z kupą stali. Zaczyna być fajnie.
Góra gruba, dół cienki  :dodge:

Decyzja - szlify płaskie z lekkim konweksem będą. Na razie koniec pracy na papierze 320.

Tak wyszło

a teraz odrysować to co wyszło na kartkę i popracować nad wstępnymi założeniami rękojeści
CDN

Misiu_konkret.

tang jak w jakimś tanto

Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

kundzior

Bardzo ładna linia ostrza. Z niecierpliwością czekam na resztę.

mnicha

Wieczór poświęcony na oglądanie setek   ;-P  zdjęć noży, przymiarki, plany, szkice i ... na teraz ... tak to się widzi:

pozdrawiam

Dawid Kucfir

Będzie dobry i piękny nóż :)

Dawid Kucfir ;)

vava

Ale jak planujesz to zmontować tak pod kontem? Obrócisz w czwartym wymiarze?

Victoria vale, et ubique es, suaviter sternutas

Aleks

Ja bym trochę odchudził tang, za mocno przyszlifujesz rękojeść i możesz mieć niespodziankę.

Mój dział: https://forum.knives.pl/index.php/board,368.0.html

Wszyscy mają... no to mam i ja:

FB

gerard36856

jesli to Twoje 1 kucie - to masz prawdziwy talent!
abo doświadczony kolega czuwał i pomagał! :)

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

mnicha

Cytat: vava w 14-02-2014, 15:33:28

Ale jak planujesz to zmontować tak pod kontem? Obrócisz w czwartym wymiarze?

Kiedyś, kiedyś stosowałem taki patent, że w tangu nacinałem zamek na łepek śruby, wkładałem tam śrube i dociągałem nakrętką z zewnątrz mniej więcej coś takiego:

Do przymiarek śruba  wchodziła luźno, natomiast przy montażu na gotowo - całość dodatkowo zalewałem klejem.

Cytat: Aleks w 14-02-2014, 15:41:09

Ja bym trochę odchudził tang, za mocno przyszlifujesz rękojeść i możesz mieć niespodziankę.

Masz rację, przy projektowaniu można i trzeba niektóre elemanty pościnać, natomiast dosztukować dodatkowych centymetrów już się nie da.

Cytat: gerard36856 w 14-02-2014, 15:41:58

jesli to Twoje 1 kucie - to masz prawdziwy talent!
abo doświadczony kolega czuwał i pomagał! :)

To moje pierwsze kucie pierwszego pręta (drugi już zepsułem  :'(  ). Talentu nie mam, ale na szczęście miałem na Kogo patrzeć i słuchać rad.

pozdrawiam

mnicha

powoli wycinam przekładki też z D2 (5,5mm) - mam nadzieję że też je zahartuję  ;-P

CDN

asik007

Fajny pilnik ;)
Życzę powodzenia.

malkontent

A nie będzie za ciężki z takimi przekładkami? Kaminari zrobił kiedyś skandynawa z przekładką z damastu i wyszedł dosyć ciężki

mnicha

Cytat: malkontent w 21-02-2014, 21:21:54

A nie będzie za ciężki z takimi przekładkami? Kaminari zrobił kiedyś skandynawa z przekładką z damastu i wyszedł dosyć ciężki

Ta wielkość przekładek ma duże zapasy - z 50% materiału odejdzie.