Reklama

Skąd nazwa broń biała?

Zaczęty przez Guliwer, 19-02-2014, 15:29:23

Guliwer

Prof. Bralczyk twierdzi, że "broń biała ma lśniące biało ostrza, nie smoli też jak palna".
Czy znacie inne pochodzenia tej nazwy? W którym wieku pojawiło się określenie biała broń?
Stal ma raczej kolor "srebrny" a nie biały.

"Nożownicy wierzyli, że dusza - to nóż wbity w ciało.
Zmusza je do przeżywania nieustannego bólu zwanego życiem.
Ożywia ciało i zarazem je zabija".
Olga Tokarczuk, "Dom dzienny, dom nocny"

matze

Cytat: Guliwer w 19-02-2014, 15:29:23

Stal ma raczej kolor "srebrny" a nie biały.

Sal Glesser powiedzial kiedys przy prezentacji swojego sharpmakera, ze stal jest czarna. Powiedzial to w ramach wyjasnien, czemu biale prety po kilku przeciagnieciach noza dostaja czarnych sladów. Co do broni - zgadzam sie z profesorem. Po niemiecku bron biala to "blanke Waffe". Waffe = bron, blank = bylszczacy, lsniacy, nie pokryty,  czasami synonim nagosci ;) Jest troche podobienstwa.
Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

Incognito

Kolor biały to symbolizuje czystość/szlachetność. Może to dlatego broń która wymaga walki twarzą w twarz, została tak nazwana.
Taka kusza naprzykłąd tego nie wymaga.
Taka moja hipoteza.
Bo inspirowanie się językiem niemiecki jest moim zdaniem dziwne, tak jakbyśmy nie mieli własnej symboliki.

Wielbiciel Noży BBB (Big,Black&Bad)

WhyDuck

Cytat: Incognito w 19-02-2014, 16:31:20

Kolor biały to symbolizuje czystość/szlachetność. Może to dlatego broń która wymaga walki twarzą w twarz, została tak nazwana.
(...)
Bo inspirowanie się językiem niemiecki jest moim zdaniem dziwne, tak jakbyśmy nie mieli własnej symboliki.

Albo Niemcy też uznali, że broń, która wymaga walki twarzą w twarz, też można nazwać białą :)
Nie pisuję z analfabetami.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie próbują ubrać tego w słowa.

www | grafika | reklama

sklep knives.pl

Fred

W językach basenu Morza Sródziemnego istnieją dokładnie takie same okreslenia na tego rodzaju broń i myslę, że mogą być troche starsze niż w języku polskim  ;>

arma blanca (hiszpański)
arma bianca (włoski)

Polemika z głupotą niepotrzebnie ją nobilituje - Stefan Kisielewski

kosiarz

Kolor biały to symbolizuje czystość/szlachetność. Może to dlatego broń która wymaga walki twarzą w twarz, została tak nazwana...

Nie wiem która teoria jest najsłuszniejsza, ale ta wyżej jest najfajniejsza ;p I przy niej zostanę ;D
www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

matze

(...)

Od blisko trzydziestu mieszkam w Niemczech i podalem poprostu jako ciekawostke. Ale widac, ze u Hiszpanów i Wlochów to tez biala bron.

Benchsong

Myślę że ta symbolika głównie wpływa na nazwę broni białej, kolor biały symbolizuje również pokojowe zamiary, w tym przypadku czyste zasady walki wręcz, gdzie broń jest przedłużeniem ręki.

matze

Tylko efekty walki ta szlachetna bronia to juz wszystko inne niz czystosc i szlachetnosc... Cos to do mnie nie za bardzo przemawia.

RNL

Konieczność nazwania broni białej "białą" wprowadziła dopiero broń palna. Dla odróżnienia.

Po rosyjsku, też chodzi o odniesienie do broni palnej- broń biała to "zimny oręż" w dosłownym tłumaczeniu z rosyjskiego- zimny, czyli bez ognia.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

Strzyż

No to mnie ubiegłeś :) Bardzo możliwe że ten termin dopiero w nowożytności z włoskiego lub łaciny żeśmy przyjęli. Wcześniej nie było potrzeby rozróżnienia między bronią białą czy zimną (ros:холодное оружие) a czarną czy gorącą bronią ognistą

Broni, klejnotów i kobiet nie kupuje się przy blasku świec, ani przez internet. -starożytne przysłowie wschodu.

porcelanowy

Powitoł
Jak to rosyjskie będzie fonetycznie?

p.s. Nóż też jest określany jako broń biała, a nie był honorową bronią. Raczej narzędziem skrytobójców ;)

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Mattia

Witam,
@ Fred - potwierdzam, mieszkałem parę lat we Włoszech. Mówiono mi, że nazwa "l' arma bianca" pochodzi od jasnego koloru głowni miecza czy noża. Podobnie jasne piwo po włosku to "la birra bianca".
@ Strzyż - fajna analogia między nazwą rosyjską i angielską i nazwą firmy CS.
Pozdrawiam

Ostap

Też obstawiam teorię że "biała" powstała dla odróżnienia od "palnej, CZARNOprochowej", przynajmniej na wschodzie. A że przy okazji stal po wypolerowaniu ma białawy kolor a okopcone prochem lufy są czarne jak dupa diaboła - to na zachodzie przyjęło się to określać właśnie w ten sposób :)

Tak jak piszą przedmówcy,

Po rosyjsku:
broń biała "xолодное оружие" (halodneje arużyje) - chłodna, zimna broń
broń palna "огнестрельное оружие" (agniestrelneje arużyje) - ogniostrzelna broń

Po ukraińsku:
broń biała "холодна зброя" (holodna zbroja) - chłodna, zimna broń
broń palna "вогнепальнa зброя" (wohnepalna zbroja) - ogniopalna/ognistrzelna broń

Guliwer

Po niemiecku również zimna broń- kalte Waffe albo jak napisał Kolega @Matze- blanke Waffe- biała.

Podsumowując wcześniejsze wypowiedzi, to biała broń jest ręczną bronią bez prochu a nazwa pojawiła się prawdopodobnie po wprowadzeniu broni palnej.
Czyli łuk, kusza, proca też będzie bronią białą?
W dostępnych mi książkach o broni nie znalazłem skąd wzięła się nazwa broni białej. Niestety pożyczyłem książki Żygulskiego juniora i nie pamiętam czy tam nie było etymologii tej nazwy.
"Nożownicy wierzyli, że dusza - to nóż wbity w ciało.
Zmusza je do przeżywania nieustannego bólu zwanego życiem.
Ożywia ciało i zarazem je zabija".
Olga Tokarczuk, "Dom dzienny, dom nocny"

Mikko

Broń biała to broń boczna, która składa się z klingi i rękojeści, a jej głównym przeznaczeniem jest walka i obrona. To jest moja definicja.  Halabarda to już broń drzewcowa, a nadziak to obuchowa...

RNL

Cytat: Guliwer w 19-02-2014, 21:28:36

Podsumowując wcześniejsze wypowiedzi, to biała broń jest ręczną bronią bez prochu a nazwa pojawiła się prawdopodobnie po wprowadzeniu broni palnej.
Czyli łuk, kusza, proca też będzie bronią białą?

Wg mojej wiedzy tak, białą bronią miotaną będzie bełt czy strzała, a łuk czy kusza bronią miotającą. Pamiętam taki wywód, bodajże z książki Kobylińskiego o historii wojskowości, z pięknymi szkicami.

Mikko- i każda z nich, halabarda, kosa, nadziak, to będzie broń biała, a drzewcowa, obuchowa itd. to podrozdziały tej samej księgi.

Dowodem pośrednim na słuszność takiego twierdzenia jest nazwa "broń kombinowana" dla wszelkich połączeń pistoletu ze sztyletem, buławą, toporem itd.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

kosiarz

Podział uzbrojenia według Nadolskiego, źródło obrazka "Broń Wojsk Polskich w Okresie Średniowiecza" Michała Bogackiego

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

RNL

Co książka to podział :winky:

I że niby broń sieczna i kolna to tylko zaczepna jest?

,,Good luck, Mr. Gorsky"