Reklama

pierwszy nóż (i następne)

Zaczęty przez M.K.., 08-03-2014, 14:37:05

M.K..

takie pierwsze początki zabawy z pilnikiem :)

Stal: K110 hartowanie: Jamall
Długość głowni: 14cm
Długość rękojeści: 11.5cm
Szerokość: ok 4cm w najszerszym miejscu
Grubość: 4mm
Rękojeść: dąb, fibra, piny ukryte

eddieiron

bardzo ładny, jak na na pierwszy nóż ,działa dalej :D

seth13

pierwszy za tobą, nawet udany, niezła zabawa, co nie?
piny są? czy samo klejenie?

M.K..

Cytat: seth13 w 08-03-2014, 15:03:30

pierwszy za tobą, nawet udany, niezła zabawa, co nie?
piny są? czy samo klejenie?

dzięki :)
piny są...
zabawa wciągająca okrutnie, ten na pewno nie będzie ostatni  :)

Piotr Bialy

To co mi sie podoba, to to ze poszukujesz, widac to po ksztalcie tego noza - dosc odwazna glownia , jak na pierwszy raz. Ogolnie , fajnie, ze zrobiles ukryte piny aby wzmocnic calosc I pocwiczyles z fibra, zawsze to zaowocuje na przyszlosc. To co mozna jeszcze poprawic, to ksztalt rekojesci, ale slabe sa fotki I moze to tak swiatlo pada. Poszukaj cos ciekawszego na rekojesc, nastepnym razem, a efekt bedzie o wiele ciekawszy. Ciekawy ksztalt, masz potencjal, jesli tylko bedziesz to robil dalej. Powodzenia.

Swirek89

ładny, ciekawy i nawet pobawilbym sie nim:)

Instagram: @znozemprzezswiat
http://znozemprzezswiat.pl/

junasz

Baaardzo zacny początek!  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

noxos

Orcanus

Oooo - Podoba mi się  :D  - recurwe, szerokie ostrze . Idź dalej to drogą

Poprawiłbym kształt rękojeści  na mniej ,, gruszkowatą ,, ale ale ale  :D  widać że nóż będzie działać.

M.K..

Cytat: Orcanus w 09-03-2014, 20:05:57

Oooo - Podoba mi się  :D  - recurwe, szerokie ostrze . Idź dalej to drogą

Poprawiłbym kształt rękojeści  na mniej ,, gruszkowatą ,, ale ale ale  :D  widać że nóż będzie działać.

dziękuję....  :)
kształt, to pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy  :D  (większy braciszek chyba będzie :D )
rękojeść miała fajnie w łapie leżeć i o dziwo nawet się udało, wiec nie kombinowałem już... :)
ale banan na ryju dopiero po hartowaniu był, jak wróciło to od Jamalla, trochę szlifowania na diamentach z lidla i strugało wszystko, łącznie z pilnikiem, którym był piłowany :D  ja się tam nie znam, pewnie tak ma być, ale nie wiedziałem że tak się da  :D

Mifau

Moja strona na Fejsbooku
Mifau Custom Knives

mitryl

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

czenczyl

Jak na niego patrzę, to narasta we mnie chęć, żeby coś nim porobić  :/

brony_

Jak na pierwszy to bardzo dobrze wyszedł  :shy:

Poszukaj czegoś ambitniejszego na rękojeść i zadbaj trochę o wykończeniówkę  ;>

Działaj dalej  :kosunia:

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

M.K..

następne sie robią  :D

M.K..

wreszcie skonczony nastepny :winky: tym razem hidden :winky:

stal: O1, hartowanie we własnym zakresie
Długość głowni: 21cm
Długość rękojeści: 15cm
Grubość: ok 4.5mm
Rękojeść: dąb, bambus prasowany, fibra, mosiądz...

noxos

Kształt jakby znajomy. :winky: Ale rękojeść o wiele ładniejsza! 8D Podoba misię! :jezor:

Jamall

Kup Pan inne drewko.

Buk i dąb twarde, ale mało urokliwe.

Głownie znam i wiem na jakim są poziomie, ale szkoda ich psuć :) nieciekawym drewkiem - to moje zdanie.
Było powiedzieć coś bym dorzucił do paki;)

Przy następnych postaraj się o wyraźniejszą linie podziału płazu i szlifu i będzie lodzio-miodzio.

Reszta na wysokim poziomie. Wykończenie i ergonomia - wydaje się być bez zarzutu.
Skoroś wsiąkł to już Ci nic nie pomoże.

Dawaj...

J.

Tekton

Ten pierwszy fajny, Jamall ma rację ładniejsze wyjście szlifu i wyraźniejsza granica pomiędzy szlifem i płazem (łatwo powiedzieć :? ) albo pozostawienie brutu na płazie na pewno dodało by klasy. Co do drewienka to nie zgadzam się, dąb ładnie natłuszczony i po paru miesiącach używania przyciemniony do takiej głowni wygląda świetnie i nie trzeba żadnych egzotyków. Nie potrzebna też żółta fibra, tylko się brudzi a to wyraźnie nóż użytkowy, zostawiłbym ładnie spasowane drewienko albo czarną fibrę.
Drugi mi się nie podoba, ale moim zdaniem się nie przejmuj bo 80% pokazywanych noży mi się nie podoba, za to pierwszy ma potencjał popracowałbym nad linią grzbietu wygięciami na całej długości. Ja rysuję nóż tak samo długo jak długo go potem robię, pewnie to zboczenie zawodowe ale uważam że dobry projekt to podstawa i nie wolno ciąć materiału bez stuprocentowej pewności co do słuszności cięcia.
Oj coś zacząłem filozofować  :-X
Sorry
Powodzenia 

M.K..

oj drogie te drewienka i trudna sztuka oprawić i nie zepsuć nic, tak że na razie ćwiczę na dębie... akurat mam pare wielkich kloców z rozbiórki starego domu  :)  myslałem zeby jakąs bejca to na czarno zrobić i oszukać trochę :D
dziękuję za odwiedziny i słowa krytyki  :)  szlify były robione metodą kombinowaną, przy użyciu wszystkiego co było pod ręką :dodge:  ile mi to nerwów zjadło to tylko ja wiem  :frown: [size=78%] [/size][/size]następne będą lepsze bo w akcie desperacji uspawałem sobie prowadnice do pilnika :) niedługo zapraszam na nowosci [size=78%] :D