Pora dorzucić opis kolejnego budżetowego Kershawa. Skupiłem się na modelu Injection 3.5 3830. Jest to kolejna z premier 2013 roku. Zaskakuje mnie brak jego popularności, ale może to się zmieni. Albo zmieniłoby się gdyby forumowi trendsetterzy przyłożyli do tego rękę. Myślę, że warto
Specyfikacja: - Długość całkowita: 203 mm
- Długość rękojeści: 114 mm
- Waga: 125 g
- Blokada: Liner lock
- Otwieranie: Obustronny kołek, manualny
- Rękojeść: G10
- Klips tip-up prawo lewo
- Długość ostrza: 89 mm
- Grubość ostrza 3mm
- Grubość czubka 0,55mm
- Stal: 8Cr13MoV
- Ostrze: plain
- Profil głowni: Drop Point
Nóż jest realizacją projektu Todda Rexforda. Zaprojektował on również ZT 0701, a inne jego projekty można obejrzeć tutaj:
http://www.rexfordknives.com/Products?typeId=1 .
Warto wspomnieć, że Injection produkowany jest w dwóch rozmiarach: 3.0 - 76mm klinga, 3.5 - 89mm klinga.
Kilka chińskich Kershawów opisał ostatnio Osos, więc pozwolę sobie cytować go we fragmentach.
"Nóż wykonany ze stali 8Cr13MoV znanej z popularnych, chińskich noży marki Sanrenmu czy Enlan. Zresztą nóż wyprodukowany również w Chinach więc to nie dziwi. Stal "niewymagająca" - tak określam stal która szybko się tępi, łatwo ostrzy i nierdzewieje (choć podobno nie ma stali nierdzewnych

). O tej stali dużo napisano, wiec nie będę się w ten temat zagłębiał."
Warto jedynie dodać, że 8CR13MOV w wykonaniu Kershawa ma dobrą prasę.
![]()
RękojeśćRękojeść wykonana jest z G10. Nie jest to jakiś ekskluzywny materiał, jednak jego występowanie w chińskiej linii Kershawa cieszy. Zwłaszcza w porówaniu z "plastikowym" FRN zastosowanym we Freefallu. Okładzina posiada dwie linie nacięć. Poprawiają chwyt, ale również są pewnym ozdobnikiem. Samo g10 jest gładkie. Warto zwrócić uwagę że przekrój rękojeści - jest "wyoblony". To naprawdę spore zaskoczenie (zwłaszcza w chińskiej produkcji). Do tej pory takie rozwiązanie spotkałem w 1000 OCC, ale to zupełnie inna półka.
![]()
![]()
![]()
Okładziny przykręcone są do linerów dwoma śrubami torx 6. Oba linery skręcone przez backspacer (prawdopodobnie) śrubami schowanymi pod okładzinami. Pivot na pierwszy rzut oka przypomina dziwne chińskie 6 bolcowe śruby. Na szczęscie nie trzeba sklejać 6 długopisów, by go odkręcić. "Dziurki" są na ozdobę, a śruba posiada gniazdo torx 6. Pivot ma "symetryczną" nakrętkę względem łba. Jakkolwiek tego nie nazwać, z obu stron wygląda tak samo.
Linery są pełne. Otwory redukujące wagę były by mile widziane, bo ta jest spora (125g). Kershaw niestety tego rozwiązania nie zastosował.
Backspacer posiada wycięcie umożliwiające przełożenie sznurka. W dolnej części posiada ścięte krawędzie, wg mnie nawiązujące do bocznych wycięć.
Rękojeść jest wygodna, mieści wszystkie palce i daje pewny chwyt.
Blokada za Ososem: "Liner lock. Jedna z popularniejszych blokad. Liner zapada do połowy, chodzi gładko. Wycięcie w okładzinie z jednej strony, powoduje, że dostęp palca do linera jest łatwiejszy. Liner ma 1,5mm grubości."
OtwieranieNóż otwiera się manualnie. Posiada duży dwustronny kołek z charakterystycznym frezowaniem. Nie widziałem go wcześniej. Trochę ostry, jednak nie drapie paznokcia, a zapewnia odpowiedni opór. Bez problemu można klikać bez dodatkowych ruchów ręką. Głownia umieszczona na dwóch podkładkach fosforobrązowych.
GłowniaPierwsze i najważniejsze - szlif pełny płaski. Mam wrażenie że to ostatnio jedyny słuszny rodzaj szlifu, ceniony, zauważany i wzbudzający emocje. Być może warto by rozpatrzyć Injectiona jako konkurenta dla Rata i Tenka?
Klinga jest matowa - piaskowana. KT występuje właściwie od początku. Grzbiet nie posiada nacięć. "Wyczuwalny bardzo delikatny luz (blade play) na bok, ale bardzo delikatny." KT poprawna, goli włosy od nowości. Głownia dobrze wycentrowana. Chowa się całkowicie między okładzinami.
Klips Klips dwupozycyjny - tip up, prawo - lewo. Przykręcany na dwa torxy. Dośc zgrabny, pasujący stylistycznie do rękojeści. Jak wspomniałem g10 jest szlifowane i raczej nie powinno targać kieszeni.
Porównanie wielkoścido Victorinoxa 91mm
![]()
Do Endury i Skyline'a
PodsumowanieJako gorący zwolennik marki Kershaw, trochę prowokacyjnie wspomniałem o konkurencji Rata i Tenka. Wiadomo, że każdy z tej trójki będzie przeważał pod jakimś względem. Jednak myślę, że Injection na pewno wymaga spopularyzowania. To naprawdę fajny projekt. Obecnie cena w cqb wynosi 195zł (trochę więcej niż Rat, mniej lub tyle samo co Tenek). Trochę wysoka w porównaniu z innymi nożami tej marki produkowanymi w Chinach. Jednak mam wrażenie że to taka chińska "górna półka". Projekt sygnowany nazwiskiem, pełny płaski szlif, dopracowana rękojeść. Mimo, że nóż powstał w Chinach, nie widać po nim redukcji kosztów, celem maksymalizacji zysków.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()