Autor Wątek: Kershaw Injection 3.5 i 3.0  (Przeczytany 6205 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mamcar

• Opinii: (643)
  • Mieszkaniec knives.pl
Kershaw Injection 3.5 i 3.0
« dnia: 14-03-2014, 19:22:04 »
Pora dorzucić opis kolejnego budżetowego Kershawa. Skupiłem się na modelu Injection 3.5 3830. Jest to kolejna z premier 2013 roku. Zaskakuje mnie brak jego popularności, ale może to się zmieni. Albo zmieniłoby się gdyby forumowi trendsetterzy przyłożyli do tego rękę. Myślę, że warto  :winky:

Specyfikacja:
 - Długość całkowita: 203 mm
 - Długość rękojeści: 114 mm
 - Waga: 125 g
 - Blokada: Liner lock
 - Otwieranie: Obustronny kołek, manualny
 - Rękojeść: G10
 - Klips tip-up prawo lewo
 - Długość ostrza: 89 mm
 - Grubość ostrza 3mm
 - Grubość czubka 0,55mm
 - Stal: 8Cr13MoV
 - Ostrze: plain
 - Profil głowni: Drop Point
Nóż jest realizacją projektu Todda Rexforda. Zaprojektował on również ZT 0701, a inne jego projekty można obejrzeć tutaj: http://www.rexfordknives.com/Products?typeId=1 .
Warto wspomnieć, że Injection produkowany jest w dwóch rozmiarach: 3.0 - 76mm klinga, 3.5 - 89mm klinga.

Kilka chińskich Kershawów opisał ostatnio Osos, więc pozwolę sobie cytować go we fragmentach.

"Nóż wykonany ze stali 8Cr13MoV znanej z popularnych, chińskich noży marki Sanrenmu czy Enlan. Zresztą nóż wyprodukowany również w Chinach więc to nie dziwi. Stal "niewymagająca" - tak określam stal która szybko się tępi, łatwo ostrzy i nierdzewieje (choć podobno nie ma stali nierdzewnych :winky: ). O tej stali dużo napisano, wiec nie będę się w ten temat zagłębiał."
Warto jedynie dodać, że 8CR13MOV w wykonaniu Kershawa ma dobrą prasę.

Rękojeść
Rękojeść wykonana jest z G10. Nie jest to jakiś ekskluzywny materiał, jednak jego występowanie w chińskiej linii Kershawa cieszy. Zwłaszcza w porówaniu z "plastikowym" FRN zastosowanym we Freefallu. Okładzina posiada dwie linie nacięć. Poprawiają chwyt, ale również są pewnym ozdobnikiem. Samo g10 jest gładkie. Warto zwrócić uwagę że przekrój rękojeści - jest "wyoblony". To naprawdę spore zaskoczenie (zwłaszcza w chińskiej produkcji). Do tej pory takie rozwiązanie spotkałem w 1000 OCC, ale to zupełnie inna półka.

Okładziny przykręcone są do linerów dwoma śrubami torx 6. Oba linery skręcone przez backspacer (prawdopodobnie) śrubami schowanymi pod okładzinami. Pivot na pierwszy rzut oka przypomina dziwne chińskie 6 bolcowe śruby. Na szczęscie nie trzeba sklejać 6 długopisów, by go odkręcić. "Dziurki" są na ozdobę, a śruba posiada gniazdo torx 6. Pivot ma "symetryczną" nakrętkę względem łba. Jakkolwiek tego nie nazwać, z obu stron wygląda tak samo.

Linery są pełne. Otwory redukujące wagę były by mile widziane, bo ta jest spora (125g). Kershaw niestety tego rozwiązania nie zastosował.
Backspacer posiada wycięcie umożliwiające przełożenie sznurka. W dolnej części posiada ścięte krawędzie, wg mnie nawiązujące do bocznych wycięć.
Rękojeść jest wygodna, mieści wszystkie palce i daje pewny chwyt.

Blokada
za Ososem: "Liner lock. Jedna z popularniejszych blokad. Liner zapada do połowy, chodzi gładko. Wycięcie w okładzinie z jednej strony, powoduje, że dostęp palca do linera jest łatwiejszy. Liner ma 1,5mm grubości."

Otwieranie
Nóż otwiera się manualnie. Posiada duży dwustronny kołek z charakterystycznym frezowaniem. Nie widziałem go wcześniej. Trochę ostry, jednak nie drapie paznokcia, a zapewnia odpowiedni opór. Bez problemu można klikać bez dodatkowych ruchów ręką. Głownia umieszczona na dwóch podkładkach fosforobrązowych.

Głownia
Pierwsze i najważniejsze - szlif pełny płaski. Mam wrażenie że to ostatnio jedyny słuszny rodzaj szlifu, ceniony, zauważany i wzbudzający emocje. Być może warto by rozpatrzyć Injectiona jako konkurenta dla Rata i Tenka?
 Klinga jest matowa - piaskowana. KT występuje właściwie od początku. Grzbiet nie posiada nacięć. "Wyczuwalny bardzo delikatny luz (blade play) na bok, ale bardzo delikatny." KT poprawna, goli włosy od nowości. Głownia dobrze wycentrowana. Chowa się całkowicie między okładzinami.

Klips
Klips dwupozycyjny - tip up, prawo - lewo. Przykręcany na dwa torxy. Dośc zgrabny, pasujący stylistycznie do rękojeści. Jak wspomniałem g10 jest szlifowane i raczej nie powinno targać kieszeni.

Porównanie wielkości
do Victorinoxa 91mm

Do Endury i Skyline'a

Podsumowanie
Jako gorący zwolennik marki Kershaw, trochę prowokacyjnie wspomniałem o konkurencji Rata i Tenka. Wiadomo, że każdy z tej trójki będzie przeważał pod jakimś względem. Jednak myślę, że Injection na pewno wymaga spopularyzowania. To naprawdę fajny projekt. Obecnie cena w cqb wynosi 195zł (trochę więcej niż Rat, mniej lub tyle samo co Tenek). Trochę wysoka w porównaniu z innymi nożami tej marki produkowanymi w Chinach. Jednak mam wrażenie że to taka chińska "górna półka". Projekt sygnowany nazwiskiem, pełny płaski szlif, dopracowana rękojeść. Mimo, że nóż powstał w Chinach, nie widać po nim redukcji kosztów, celem maksymalizacji zysków.

« Ostatnia zmiana: 27-11-2016, 14:44:40 wysłana przez mamcar »

Offline InQuizitor

• Oj tam, oj tam!!!
  • Opinii: (144)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Nikt nie spodziewa się Kieleckiej Inkwizycji!!!
Odp: Kershaw Injection 3.5 - opis
« Odpowiedź #1 dnia: 14-03-2014, 19:29:22 »
Ten jest całkiem, całkiem....szkoda tylko, że stal taka sobie.

Dzięki za opis!

Offline Kubitron

• Opinii: (165)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • scyzoryki <3
« Odpowiedź #2 dnia: 14-03-2014, 21:39:09 »
Sporo o nim myślałem, i nadal myślę, tylko którego, bo jeszcze jest ten mały. Cenę u nas mogliby trochę spuścić :grin: . Jest w moich planach. Martwią mnie tylko te dziury w rękojeści w których się brud będzie zbierał, a reszta to same pozytywy. 
Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Offline grisza

• Opinii: (77)
  • Użytkownik knives.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 14-03-2014, 21:47:34 »
Dzięki za opis i fotki  :)
Chodził za mną ten Kershaw swego czasu oj chodził  :shy:
Gdyby jeszcze zamiast kołka miał fliper- nawet bez speedsafe -pewnie bym się skusił.
"Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i patrz końca! "
                     Owidiusz

9/19

Offline ednyfed

• Opinii: (7)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 14-03-2014, 23:24:19 »
Dzięki za opis. Dobrze, że ktoś w końcu wziął ten nóż na tapetę.
Chiński nie chiński, ale IMO ma zdecydowanie lepszą linię niż Rexford premium - ZT 801. Dużo, a nawet bardzo dużo ciekawych rozwiązań w jednym nożu. Przyoszczędzili jeno na braku nawiercania linerów.
Za wykończenie bead blast należałoby decydenta (projektanta) za jaja powiesić. Do tak eleganckiego noża tylko satin (od biedy stonewash).

Offline kali

• edgy
  • Szef
  • Opinii: (105)
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14-03-2014, 23:29:34 »
N-ty nudny chiński nóż, przykro mi.
There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Offline kapfryd

• krulewicz
  • Opinii: (339)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 15-03-2014, 16:27:50 »
Mi osobiście się podoba. Gdyby zamiast kołka miał flipper to brałbym  :winky:
( ͡° ͜ʖ ͡°) Kiedy nie wiesz jak powinien zachować się prawdziwy mężczyzna, pomyśl jak zachowałby się Makłowicz w podobnej sytuacji.

Offline TDK

• Opinii: (89)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Pozdrawiam wszystkich :)
« Odpowiedź #7 dnia: 15-03-2014, 18:36:31 »
Ładny nóż. Mógłbym go chcieć, tylko po co mi kolejny folder.

Offline sloth

• Opinii: (64)
  • Użytkownik knives.pl
  • we shall know no fear
« Odpowiedź #8 dnia: 16-03-2014, 10:08:13 »
Tak jak pisałem, jeden z ciekawszych projektów Kershawa.
Miałem go w ręku i wagę rzeczywiście się odczuwa.
Niestety powtórzę po raz n-ty, Kershaw zrobił ogromny błąd rezygnując z średniej półki i wywalając wszystko do Chin.

Offline porcelanowy

• Opinii: (153)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 16-03-2014, 12:19:12 »
Powitoł
Projekt fajny, pełny płaski in plus, ciut ciężki jak na taki rozmiar ale bym przecierpiał. Nie przecierpię niestety tej stali i przez nią może się brać mała popularność noża. Chińczycy robią już od dawna dobrze wykonane noże z takich samych materiałów mieszcząc się w 1/3 tego co woła Amerykaniec za nóż zrobiony w Chinach. Lepsza stal i można się nad nim zastanowić.

Offline kermit78

• Opinii: (27)
  • Użytkownik knives.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 17-03-2014, 11:11:15 »
Nóż sympatyczny ale nie powala. Z tą stalą to IMO nie najgorzej - CRKT "schodzi w dół jeszcze niżej" i ludzie też to używają. Dzięki mamcar za foty i słów kilka
ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ!

Offline mamcar

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 22-03-2014, 09:53:52 »
Wpadł tenek to mogę jeszcze dorzucić:

Offline Tayniak

• Opinii: (203)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #12 dnia: 22-03-2014, 10:37:20 »
Mamcar, rękawice taktyczne masz :)
Nożyk ciekawy, mógłbym go chcieć.

Offline kosma

• Nożosfera.pl
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (158)
  • **
  • Skoro martwi się nie żywią Czemu żywi się martwi?
« Odpowiedź #13 dnia: 22-03-2014, 15:29:41 »
Kurde fajny ale ta rękojeść i pivot tak brzydackie że nie dam rady go przełknąć. Czytałem wcześniej ale się nie wpisałem - dzięki za tekst i fotki.

Offline Osos

• Opinii: (362)
  • Mieszkaniec knives.pl
  • Pocket knife gentleman.
« Odpowiedź #14 dnia: 22-03-2014, 16:30:11 »
Dzięki mamcar za opis i zdjęcia. Szczególnie fajne są zdjęcia w taktycznej rękawicy!  :winky:

Co do noża, to poza klingą, która jest na duży plus, to podobnie jak kosma sądzę, że pivot jest okropny, a okładziny będą zbierały brud aż miło.
Jak mocno wystaje z kieszeni?
Moje recenzje i opisy nożowe: www.kosa.net.pl

BYKOM-STOP! Tępmy e-analfabetyzm w Internecie.

Offline mamcar

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #15 dnia: 22-03-2014, 16:56:22 »
a proszę Cię bardzo:

Offline kosma

• Nożosfera.pl
  • Grupa Pomorska
  • Opinii: (158)
  • **
  • Skoro martwi się nie żywią Czemu żywi się martwi?
« Odpowiedź #16 dnia: 22-03-2014, 17:43:03 »
Jeszcze sobie przyspamuje - coraz bardziej się utwierdzam w przekonaniu przemyślenia sprawy przez Kershawa. Produkują masę fajnych noży. Nawet takie które mi nie leżą - jak ten Injection - to mega użytkowe majchry, które jak bym był duży, gruby i bogaty bym pokupował. Jako że jestem fanem niskiej półki cenowej w amerykańskich folderach mega się cieszę z tego co oni wyprawiają, oby nie przestali.
« Ostatnia zmiana: 22-03-2014, 17:48:51 wysłana przez kosma »

Offline Tayniak

• Opinii: (203)
  • Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #17 dnia: 22-03-2014, 22:27:14 »
A gdyby te dziury w okładkach zapchać jakimś fosforyzującym materiałem? Nie da się czegoś takiego kupić? No i jeszcze powycinać dziury w linerach...

Offline mamcar

• Mieszkaniec knives.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 22-03-2014, 22:57:03 »
Pewnie że się da. Nawet całkiem prosto.  Okładzinę okleić z zewnątrz taśmą klejącą. Od wewnątrz wlać żywicę wymieszaną z proszkiem GITD.

Offline mamcar

• Mieszkaniec knives.pl
Odp: Kershaw Injection 3.5 i 3.0
« Odpowiedź #19 dnia: 27-11-2016, 15:20:11 »
Przeszło 2.5 roku temu (ale ten czas leci) opisałem wersję 3.5. Nóż raczej bestsellerem nie został, a szkoda.

Od jakiegoś czasu mam wersję 3820 czyli 3.0, więc postanowiłem kilka słów dopisać. Większość pokrywa się z opisem wersji 3.5 calowej, więc tego już powtarzał nie będę. Zdjęcia niestety zjadło.

Rozmiar mniejszej wersji zdecydowanie bardziej mi odpowiada. Zastanawiałem się cz nie będzie za mały. Jednak okazało się że te 3 cale są umowne. Przy czym zazwyczaj względem podanych rozmiarów noże są krótsze niż dłuższe. Tutaj po zmierzeniu okazało się, że głownia ma 80mm. Dla mnie idealnie.
Waga wynosi 91g, mogła by być niższa, ale bez tragedii.

Moja wersja nie posiada nacięć na kołku. Dzięki czemu kołek nie rysuje paznokcia, jednak dzięki temu jest jeszcze bardziej masywny. Jeśli nie mniejszy, to chociaż mógłby być krótszy.

No i właściwie, tyle chciałem dodać. Ostatnio pojawiło się ich kilka używek na bazarku czy allegro. Nadal jednak nie jest to nóż zbytnio popularny czy polecany. Szkoda bo za ok 100zł można dorwać naprawdę fajny nóż.