Reklama

Navaja de Taramundi... bardzo wyjątkowa.

Zaczęty przez Ypoznan, 25-03-2014, 17:32:41

Ypoznan

Tak mniej więcej trzy lata wstecz pewien hiszpański rzeźbiarz i cuchillero z Galicji obiecał mi, że dostanę od niego navaja. Javier Lopez Fernandez mieszka niedaleko granicy z Asturią, po obu stronach, w Asturii i Galicji od blisko 150 lat produkowane są navajas znane jako Navaja de Taramundi. Takie też navajas wytwarza i ozdabia Javier.

Dzisiaj właśnie przyszła do mnie, wraz z navajas z logotypem Navaja.pl, Navaja Punta recta od Javiera. Prezent.
Jestem fanem prac Javiera, to znakomity rzeźbiarz i nożownik, ale to, co otrzymałem zwaliło mnie z nóg. Wiem, że Javier rzeźbi wyłącznie nożami... i jestem oczarowany efektem. Zdjęcia nie są w stanie oddać piękna tej navaja, zwłaszcza moje zdjęcia. :D

W łaskawości swojej przyjąłem oczywiście przeprosiny i tłumaczenia Javiera dotyczące tego, że navaja wykonana została przez Pedro, a nie przez niego. Ludzkie ze mnie panisko.  ;P :D

Navaja de Taramundi typu Punta vuelta wykonana przez Pedro Bermudez Cotarelo z Taramundi. Navaja została wykuta przez Pedro, rękojeść wykonano z bukszpanu. Rzeźbę wykonał Javier Lopez Fernandez z Lugo.

Warto było tyle czekać... :D

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

http://www.navaja.pl/

Mikko

Gołą babę mógł wyrzeźbić, zamiast człowieka liścia. Ale i tak fajnie wygląda. :D

maba

Piękna 8D

Jasiu ale na gównianego fotosika to nie wrzucaj, bo szkoda - ma limity i po jakimś czasie znów usuną wszystkie zdjęcia.

Buck

Bardzo fajna cepelia, używałbym  ;-P Gratuluję suweniru  :)

Kubitron

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Ypoznan

Na imageshacku każą mi płacić. Nie mogę dodawać zdjęć i to pomimo tego, że część usunąłem.

Gołe baby też rzeźbi. Realistycznie. ;)

Bardzo się cieszę, piękne maleństwo.  :grin:

Ponieważ "Ypoznan" w konwersacji brzmi tak jakoś bardzo oficjalnie, dopuszczam także: Januszku, Jasiu, Jachu i inne miłe określenia. ;)

androfag

Rewelka!, piękne drewno, świetny klimat, trochę jak nasz Świętowit czy Trygław, w średniowieczu tak zakańczano sędziowskie laski. A i panienka też jest  :D

u99

Cytat: Mikko w 25-03-2014, 17:38:21

Gołą babę mógł wyrzeźbić, zamiast człowieka liścia. Ale i tak fajnie wygląda. :D

To nie człowiek liść tylko Janusz :-) artysta świetnie zresztą uchwycił rysy oryginału :-) przy okazji gratulacje Jasiu, chociaż szkoda oczywiście, że darczyńca nie dorzucił paru eurasów i zamiast cepeli nie podziabał np. Spartana , miałbyś wreszcie coś porządnego :-)

RNL

Cytat: androfag w 25-03-2014, 18:48:04

Rewelka!, piękne drewno, świetny klimat, trochę jak nasz Świętowit czy Trygław, w średniowieczu tak zakańczano sędziowskie laski. A i panienka też jest  :D

Taki samo skojarzenie miałem, a rzeźbiarz chyba rzeczywiście celowo umieścił bożka jako odpowiednik słowiańskich bogów, to mógłby być Radagast, a kobieta to Syrenka- po drugiej stronie jest rybi ogon. Czyli ewidentne nawiązanie do Polan ;)

A tymi runami to co jest napisane?

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

u99

Cytat: RNL w 25-03-2014, 19:29:22

A tymi runami to co jest napisane?

Made in China czy jakoś tak...  :D

bambusfly

rak

Super! ładna sztuka do kolekcji. Gratuluję.

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

rd1_68

Sybir

Sprzedam

www.laguiole.pl

Mikko

Cytat: Ypoznan w 25-03-2014, 18:29:39

Na imageshacku każą mi płacić. Nie mogę dodawać zdjęć i to pomimo tego, że część usunąłem.

Gołe baby też rzeźbi. Realistycznie. ;)

Bardzo się cieszę, piękne maleństwo.  :grin:

Podeślij fotki/linki. ;)

Polecam imgur.com.

Pikom

Na stanie
Pozdr,
Pikom

Ypoznan

Dziękuję.  :grin:

Te "runy" to sygnatura twórcy. :)

RNL

Cytat: Ypoznan w 25-03-2014, 22:49:50

Dziękuję.  :grin:

Te "runy" to sygnatura twórcy. :)

Ale Ci mówię- górny znaczy "Morze" dolny "Rok"
Lub "J" i "L"

Javier Lopez czyli ;>

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Kozak

Piękna rękojeść. Pani na plecach też niezła :)
Szlify... Tak Jasiu, wiem, nie znam się  ;>