Reklama

Pomoc w identyfikacji noża

Zaczęty przez marko2410, 11-05-2014, 08:54:26

marko2410

Czy ktoś może mi powiedzieć coś o tym nożu? Wiem że mógł być lekko modernizowany.

Krug

"Lekko modernizowany" to łagodne określenie... Zdemontuj rękojeść. Po wyglądzie głowni, ricasso(resztka jelca), stawiam na jakiś bagnet....

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

marko2410

bagnet o długości 17cm? powiem jeszcze że koniec rękojeści( o takim dziwnym kształcie) jest wkręcany na gwint i dobrze równoważy nóż

collector

witam:)wygląda na cepeliadę z  tych zdjęć które zrobiłeś nic nie wynika,powinieneś go rozkręcić i sfotografować obie strony trzpienia,popatrzeć czy są sygnatury na głowni czy trzpieniu,wtedy może dowiesz się więcej.być może została użyta głownia jakiegoś kordzika lub sztyletu.

Krug

bagnet da się skrócić. To zgrubienie pod głownią może być resztką bagnetowego jelca. Po co ktoś miałby robić coś takiego w tym co robił?
Rozłóż rekojeść, pokaż trzpień, albo wystaw na alegro jako sztylet brutusa, wbity w serce cezara.

Edycja:
fotki mają być lepsze, bo te wyżej są jak fotki potwora z lochnes.  Widać coś, ale co? Potwora?

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

marko2410

Trzpień ma przekrój koła o średnicy jak dobrze pamiętam 8mm, zakończony jest gwintem.Nie ma na nożu w żadnym miejscu żadnych sygnatur. Między głownią a rękojeścią nie ma śladów spawania więc jest wykonany z jednego kawałka stali (może to bez znaczenia). Z tego co wiem jelec był symetryczny ale coś tam się stało że został obcięty z góry. Na pewno nóż ma więcej niż 20 lat.

marko2410

Przykro mi lepszych zdjęć nie mam a chwilowo nie mam tego noża przy sobie więc nie zrobię innych.

Ajron

Dla mnie wygląda jak zbieraniana dość przypadkowych część. Nieco przeszlifowany ząb od brony, na końcu gałka od jakiegoś mebla. Nie mogę skojarzyć, skąd znam ten kształt ale nawet jelec wygląda jak zaadaptowana cześć od jakiejś maszyny. Taka sobie wiejska samoróbka, ale chyba dość stara. A tak przy okazji, z czego są krążki, zwłaszcza ten jasny, środkowy?

marko2410

Jasny po środku jest na pewno aluminiowy te małe po obu jego stronach są (raczej były) przezroczyste z jakiegoś plastiku a czarne są ebonitowe(tak słyszałem)

collector

tak jak wyżej już pisałem "cepelia" hand made znudzonego rolnika lub garażowego majsterkowicza:)nie ma co bić piany bo to nic co by wzbudziło dreszcze,zawsze można wystawić na aukcje i wtedy dowiesz się jaka jest wartość tego produktu z dawnych lat:)rynek wyceni:)podejrzewam że na flaszkę dostaniesz:)hehehe
pozdrawiam

marko2410

dzięki za pomoc ale na pewno go nie sprzedam, dobrze lata :)

Ajron

Cytat: marko2410 w 11-05-2014, 19:19:36

Jasny po środku jest na pewno aluminiowy te małe po obu jego stronach są (raczej były) przezroczyste z jakiegoś plastiku a czarne są ebonitowe(tak słyszałem)

Ten przezroczysty plastik, to pewnie szkło akrylowe (pleksi). Nie mam pojęcia kiedy je po raz pierwszy uzyskano, ale powszechniej w użyciu jest od lat 60'tych więc nóż nie jest tak stary jak początkowo myślałem; na fotce wyglądało jak korek. Wieć dokłądnie jak pisał Collector. Anavay, trochę oczyść uzupełnij braki, jak rzucasz nim to kilka warstw ściśniętego korka albo gumy może być niezłe i nie cieszy bo nie jest to zagubiony sztylet Brutusa.

Mattia

Witam,
@ Ajron - moim zdaniem plexi weszło do użytku (przemysł lotniczy) w czasie drugiej wojny światowej.
Pozdrawiam

junasz

Cytat: marko2410 w 11-05-2014, 19:56:24

dzięki za pomoc ale na pewno go nie sprzedam, dobrze lata :)

Nie zepsuj wyważenia przy uzupełnianiu rękojeści.
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

marko2410

wiem, a znacie jakiś sposób na zabezpieczenie tej rękojeści?

Ajron

Ale co właściwe i przed czym chcesz zabezpieczyć? Jeśli jest to taki sobie nożyk do rzucania czy katowania to chyba nie ma za bardzo po co. Ja bym zdjął wszystkie krążki wyczyścił trzpień druciakiem, dociął do uzupełnienia krążków z korka albo czegoś podobnego i skręcając przesmarował lekko jakimś nie twardniejącym klejem typu szewskiego między poszczególnymi krążkami. Gałkę możesz lekko przeszlifować drobnym papierkiem albo wełną i olejem lub pokostem. Co więcej?

marko2410

dzięki za pomoc, na pewno skorzystam z tego co mi napisałeś