Reklama

Taka sobie Endurka

Zaczęty przez Diabelek, 17-08-2014, 10:49:58

Diabelek

Dex robi piękne fotki z zewnątrz, więc moich Wam daruję ;)
Za to troszkę bebeszków:

Na początek toczymy Stop Pin, oczywiście na wysokoprecyzyjnej tokarce CNC. Materiał to wiertło HSS Boscha 2,5 mm, do zebrania 0,4 mm na średnicy:

Łatwizna ;)

Teraz otwory w linersach i wstawiamy Stop Pin na miejsce:

Fajnie, ale nic nie pasuje. Jedziemy Dremelem po tangu i listku blokady:

Jest nieźle. Udało się spasować wszystko tak, że tang zapiera się o Stop pin, a o niego zapiera się od tyłu blokada, czyli mamy brzydkiego Cold Steel'a ;)

Teraz polerka i nowe przekładki o znacznie większej średnicy:

Efektem jest Back Lock bez pionowego bladego pleja ;)

ps
Sorry za jakość i "obfitość" fotek, ale skupiony na robocie zapominałem robić, a do tego działam w ciemnym garażu

"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"
Microtech: Socom, M-Socom Combo; ER Shrapnel; Joah; PiTiN; LM Wave
SF: M6, Kroma, HS2, L1; HDS U60; Inova: X5, X0, X1 SSC&lambda

Dexter

O, moja paskuda :D. Zapisuje fotki. Jeszcze raz dzięki za kawał zajebistej roboty.

Brr...

Trochę imak zużyty  :rotfl: W tej tokarce cnc

;-P

maba

Diabełek to umi!
Niech się Spyderco uczy :D

bocian13

Jak już i tak rżniemy w twardym, to ciekawe, czy dało by radę podpiłować tang żeby blokada głębiej zapadała :question:  Sposób na BP fajny :winky:

kali

Szkoda, że tak nie umiem :(

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Aimar

Diabelek

Brrrr ;p "obrabiarka" jest w trakcie pracy, więc kosze są rozmyte ;)

Co do jechania w twardym, to nie ma problemu, Swojego Strecha w ZDP robiłem bez problemów . Jedynie jeszcze mam obawy w cudzym nożyku robić eksperymenty. Na tą chwilę zabieg ma na celu zlikwidowanie BP, ale już wiem co trzeba zrobić żeby zrobić "fixa" z tej niepewnej blokady... w teorii ;) Wstawianie stop pina daje bardzo duże możliwości, jedynym problemem będzie to, że linię grzbietu się zaburzy głębiej wchodzącą blokadą. Może już w weekend będę miał kolejnego pacjenta, to pójdę dalej z przeróbkami. Zobaczymy co wyjdzie z tego ;)

"Wciąż zadziwia mnie, czemu ktokolwiek, kiedykolwiek mógłby chcieć czegoś więcej niż SOCOM"

InQuizitor

Brawo Diabele!
Aczkolwiek noże za tyle kasy nie powinny być do poprawy ;)

Diabelek

Ale tak byłoby nudno ;) Wszystko poza Sebcią da się przerobić i ulepszyć ;)

Lisek777

Diable, jak mawiają: ,,Inferno No!''

Dexter

W zasadzie, najbardziej dalszy opis modów pasuje tutaj, więc nie zakładam nowego wątku :D.

Odwiedziłem dzisiaj KamilaD i Endurka dostała szlif Zero :D.

depravedsouls

Ciekawe czy w mercatorze by dało zlikwidować bp podobną metodą.Fajnie wam to wyszło.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Kubitron

Cytat: depravedsouls w 22-08-2014, 10:17:14

Ciekawe czy w mercatorze by dało zlikwidować bp podobną metodą.Fajnie wam to wyszło.

Myślałem o tym wczoraj :D
Jest miejsce na stop pin

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

stasio

:alien: Widzę że wielu z was idzie moimi śladami ja zrobiłem to kilka lat temu dla swojej endurki i jeszcze raz potwierdzam że to działa i warto  :D

Guliwer

Fajna Endurka. Jeszcze okładki z tytanu by się przydały.  ;-P
Co do luzów ostrza, to porządny folder powinien je mieć jak szwajcarski zegar... nie nie, jak Victorinox.  :winky:

"Nożownicy wierzyli, że dusza - to nóż wbity w ciało.
Zmusza je do przeżywania nieustannego bólu zwanego życiem.
Ożywia ciało i zarazem je zabija".
Olga Tokarczuk, "Dom dzienny, dom nocny"