Reklama

ESEE BRK Avispa

Zaczęty przez Krogulec, 23-08-2014, 09:56:11

AdalbertHawkins

Cytat: Krogulec w 23-08-2014, 09:56:11

Kołek lewostronny jest trochę krótszy, więc leworęczni (jak ja) mają trochę gorzej przy otwieraniu,
jeszcze nie próbowałem go rozkręcać i zmienić strony. Mają

Sądzę, że nie mają gorzej. Po prostu strona z framelockiem jest cieńsza o okładzinę, która jest po drugiej stronie a kołki są tak zrobione, żeby były równo z płaszczyzną odpowiedniej strony rękojeści. Mają po prostu nie wystawać a otwieranie jest tak samo wygodne. Tak sądzę, choć nie mam tego noża ale mam Rata i widzę, że w nim kołki nie wystają ponad okładzinę i tu pewnie też tak jest. Ale zapewne tak samo, jak w Racie, wystarczy smyrnąć kciukiem czubek kołka i nóż się otwiera. Chętnie poczytam, czy mam rację, czy nie.
Pozdrawiam.

kroman

Od poniedziałku mam Avispę. W sumie taki bardziej cywilizowany RAT, niby wszystko super przemyślane, nawet liner nawiercany by zmniejszyć masę. Tylko to samo, co w zancudo frame super mocny trze przy otwieraniu po głowni, że odpalenie z palca nie jest takie proste. I największy zarzut, to tandetny plastik, co szeleści i wygina się we wszystkie strony, wygląda to tak, jakby siedziało dwóch gości i nagle "- Ty została nam jeszcze tylko ta okładka, co tu zrobimy?" "- Pierd**** to chodź na piwo, damy jakiś plastik, a ludzie i tak kupią." I za każdym razem, co mam ten nóż w rękach myślę, że piwo to zły nałóg... No bo, jak można było tak prosty projekt popsuć jednym plastikiem :(

Mattia

Witam,
u mnie nic nie trze przy otwieraniu - może spróbuj reklamować. Okładzina z tworzywa w trakcie używania nie wygina się i nie szeleści.
Pozdrawiam

kroman

Cytat: Mattia w 11-09-2015, 07:56:14

Witam,
u mnie nic nie trze przy otwieraniu - może spróbuj reklamować. Okładzina z tworzywa w trakcie używania nie wygina się i nie szeleści.
Pozdrawiam

Hmmm... tylko, że z zancudo mam dokładnie to samo? To chyba mam wyjątkowego pecha :P

Mattia

Witam,
nie wiem czy masz pecha - jak pisałem nie mam z Avispą takiego problemu i tyle.
Pozdrawiam

AdalbertHawkins

Przyjechała dzisiaj do mnie Avispa. Generalnie ładna ale cienka, za wąska rękojeść. Po przekręceniu klipsa na dupkę nie da rady noża otworzyć jedną ręką. Nie mam siły i za bardzo boli kciuk, tak ciężko chodzi framelock. Wyrobi się, czy ten model tak ma?
Edit:
Wyrobiła się. W tej chwili jest to w pełni jednoręczny nóż. Framelock co prawda chodzi ciężej, niż linerlocki w Racie czy w Resku ale już bez bólu czy jakiegoś wielkiego wysiłku. Płaska rękojeść też już nie razi, przyzwyczaiłem się. Nóż będzie służył na wsi do robót ogrodniczych, w mieście coś ładniejszego. :)

vilk25

Pytanie co zrobić z blokadą by lżej chodziła ?

zapach stali jest najprzyjemniejszym zapachem tego świata

AdalbertHawkins

Cytat: vilk25 w 10-12-2015, 12:43:43

Pytanie co zrobić z blokadą by lżej chodziła ?

Używać. U mnie się z czasem wyrobiła, chodzi lżej ale pewność mam większą niż w Racie, bo blokada grubsza. Podejście palucha do blokady jest gorsze i odblokowanie jest trudniejsze a rękojeść cieńsza i wujowsza, niż wRacie ale i tak wolę tego noża na wsi, bo mniej się rysuje klinga i ogólnie jest bardziej wieśniacki i pasuje stylistycznie do polskich nizin leśnych na nadbużańskiej granicy Mazowsza. :)
To dość brzydki i nieprzyjemny w obsłudze nóż ale bardzo dobrze kroi i świetnie się sprawdza u brudnego wieśniaka. W sumie polecam ale RAT-1 lepszy i ładniejszy i dlatego do ciorania lepsze to ESEE, które nie jest ESEE. :D

vilk25

zapach stali jest najprzyjemniejszym zapachem tego świata

Lord Alien

Witam
Znacie jakiś sklep gdzie można kupić esee avista coyote black
Na cqb jest niedostępny.
Na ebay jest za 32$ i przesyłka do pl gratis ale mam obawę ze jak coś dojdzie to będzie to np. z pekinu

depravedsouls

avispa nie jest podrabiania, patrzyleś na profil sprzedawcy, procent opinii? zobacz też na flte.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Lord Alien

Na ebay 45$ z wysyłką, zamowie chyba z Słowacji za 52€ czas dostawy znacznie krótszy. W Polsce nie znalazłem

Krogulec

To słaboś szukał chyba. Google 10 sekund i wypluwa 3 sklepy co najmniej w Polsce.

Land of the Free and Home of the Depraved

Lord Alien

Hmm ja nie znalazłem w żadnym polskim sklepie avispy coyote black.
Podaj jakiś link

+)game(-

Nawet na allegro była ostatnio

To czym jesteśmy nigdy się nie zmienia, to kim jesteśmy zmienia się ciągle...

+)game(-

2 razy to samo.....

Lord Alien

Jakis czas temu zamówiłem ze Słowacji.
Sprawnie poszło, szybko przyszło.
Avispa według mojej oceny jest ładniejsza od rata, lżejsza, poręczniejsza.
Płynnie się otwiera składa zresztą rat również
Ogólnie rzecz biorąc wole Avispe
Oczywiście pisze o Avispie w malowaniu coyote black.

+)game(-

Też podoba mi się bardziej, pewnie dlatego że framelock to moja ulubiona blokada, ale niestety u nas kosztuje za dużo w stosunku do ceny USA ...

misiojedzie

Mam i ja :)

Zobaczymy co pokaże praktyka ale jak na razie jeżeli chodzi o wygodę i wygląd (coyote-black) to rat zostaje daleko w tyle. Avispa w tej wersji podobała mi się już dawno i się doczekałem :)

edit: zauważyłem jeden minus jeżeli chodzi o klips, w fabrycznej pozycji dotyka tylko gdzieś 1-2 mm o nóż bo na pozostałej szerokości "wisi" nad frame'em. chyba przez to mam wrażenie że minimalnie rusza się na boki. nie jest to jednak coś co jakoś przeszkadza w użytkowaniu. przeszkadza za to przełożenie klipsa na tip up bo klips dociska frame'a przez co jeszcze trudniej jedną ręką odblokować nóż (co i tak w pozycji tip down idzie dość ciężko). całe szczęście jestem tak podjarany wyglądem i kształtem avispy że jestem w stanie to zignorować ;)

zastanawiałem się czy nie lepsza byłaby wersja stonewash pod względem śladów użytkowania jednak oprócz względów praktycznych nóż ma tez przecież cieszyć oko ;) a jak trochę powłoki zejdzie to tylko doda trochę klimatu do wyglądu :) mam nadzieję zanabyć Zancudo ze stonewashem, będę miał więc to i to :)

kapfryd

Avispa (i Zancudo zresztą też) pojawiła się w d2 na Knifeworks - http://www.knifeworks.com/search.aspx?find=avispa+d2

Cena bardzo fajna :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch