Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

mnicha - moje noże (na czasie)

Zaczęty przez mnicha, 27-08-2014, 17:47:11

mnicha

Każdy ma swój odchył, i nie ma co o tym dyskutować.

pawelmomo

Pomyliłem się...gość ma maszynę do szycia skóry :badass:
:)

nemesis

Cytat: mnicha w 27-09-2014, 16:56:13

i następny już prawie gotowy (m390 + g10 + nierdzewka) - będzie cała seria dla myśliwych  :D

piękna sztuka
malynka poprostu :)

mnicha

:winky:  mało czasu, mało światła, ... tylko przygotowania do Zlotu. Bądzie fajnie.

Player

Super nożyk!!
Kompaktowy, ładny i wygląda na wygodny :)
Zdradzisz jaka stal? :) Jak np D2 to dla mnie miodzio.

Ps. Coraz bardziej podobają mi się Twoje noże i z wielką chęcią przeglądam wątek jak tylko pojawiają się nowości!
.
.
.
.

mnicha

Cytat: Player w 14-10-2014, 08:57:26

...
Zdradzisz jaka stal? :) Jak np D2 to dla mnie miodzio.
...

Niestety to nie D2.  ;-P
... ale też nieźle - m390 w tym przypadku w połączeniu z reniferem i nierdzewką   :jezor:

Player

.
.
.
.

piotrbati

tego Ivory dopiero wczoraj na fotkach na fb zobaczyłem
:heart:

a byłem blisko niego  :( - czarnego braciaka macałem nie? ;)

mnicha

Bobika kucie i hartowanie s290 - twardość mierzona 69 hrc - mam go  :jezor:

Tą stalą w ramach testów strugaliśmy kowadło - ostrze dało radę a my mieliśmy frajdę.... a teraz testuję trzymanie ostrza.

BOHLER pisze o niej:

A tu kilka z przygotowywanych specjalnie na Zlot - większość to m390 a ostatni z a8mod. Teraz finalne dopieszczanie zostało.

pozdrawiam Radek

mitryl

Macałem na zlocie bardzo mi sie podobają "prosta " linia pewny uchwyt ładniutkie a zarazem użytkowe :D

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

mnicha

Cytat: mitryl w 24-10-2014, 12:54:32

Macałem na zlocie bardzo mi sie podobają "prosta " linia pewny uchwyt ładniutkie a zarazem użytkowe :D

Myślę, że jeżeli chodzi o uzytkowość, to chyba lepszych nie miałem zarówno z uwagi na stal, grubość jak i profil ostrzy, ale to Bobik mnie przekonał do tego, że nóż musi służyć do pracy i żyje gdy pracuje, a nie leżakuje.  ;-P ;>
... a jednym z efektów ubocznych bycia na Zlocie okazało się wznowienie choroby folderkowej - Herman jako źródło zakażenia jest bardzo skuteczny, a poprzeczkę tak podniósł, że aż miło. ;> ;> ;> ;> ;> ;> ;> ;> ;> :special:
Od tygodnia przekopuję Internet i chyba coś będzie. Na razie tytanuję się ... stare (2008r.) folderki na nowiuśkim tytanie

cdn.

mnicha

i pierwsze przymiarki - otwierany kołkiem i jako fliperek

horzuff

Obie wersje WYGLĄDAJĄ b. dobrze. Osobiście wolę flippery, bo nie przeszkadzają w cięciu i lepsze do zabawy są.

Jeśli kołek, to nieco bliżej osi, bo tak to chyba za duży łuk będzie trzeba kciukiem zrobić - średnia wygoda. Chyba że nożyk jest malutki, to inna sytuacja wtedy.

Player

Fajnie się prezentują. Z kołkiem dokładnie jak pisze horzuff.
Nie dałoby się trochę skrócić rękojeści/wydłużyć ostrza? ;)

.
.
.
.

mnicha

Co kilka spojrzeń to nie jedno - racja, można oszczędzić na okładkach.
Obiecałem sobie, że tym razem będzie bez improwizacji, więc na razie się uczę, wyszukuję materiały, narzędzia i technologie oraz rysuję ... coś będzie  :winky:  chyba.

kilka kliknięć i są następne do przetrawienia. Jakie to proste  ;-P

pozdrawiam Radek

Prosty

pierwszy z fliperem jest najbardziej :)
jak byś jeszcze tylko pokombinował żeby w zamkniętym linia grzbietu zgrywała się z rękojeścią (co by takiego schodka nie było)

BOBIK

horzuff

Środkowy w obu przypadkach wg mnie i tak jak prosty pisał, dopasować gardkę do grzbietu noża przy złożonym - ja bym po prostu przedłużył o ten milimetr zachowując to podążanie za kształtem flippera

mnicha

Cytat: horzuff w 13-11-2014, 14:00:49

Środkowy w obu przypadkach wg mnie i tak jak prosty pisał, dopasować gardkę do grzbietu noża przy złożonym - ja bym po prostu przedłużył o ten milimetr zachowując to podążanie za kształtem flippera

coraz bliżej.

horzuff

No to jest git ;). Kształt klingi to już kwestia gustu ;). A jak blokadę zamierzasz umieścić i jaki klips?