Reklama

Projekt Fliperek

Zaczęty przez adniem21, 02-10-2014, 12:32:27

adniem21

Przymierzam się do takiego fliperka macie jakieś sugestie szczególnie w kwestii technicznej?

horzuff

Profesjonalistą w tej dziedzinie nie jestem, ale wydaje mi się, że jakbyś miejsce styku z blokadą przeniósł bardziej w kierunku płetwy flippera (żeby była dłuższa dźwignia powstrzymująca złożenie się noża, nie wiem, czy się jasno wyrażam...) to by była mocniejsza blokada

No i jakby przesunąć pivot w kierunku krawędzi okładzin, to zmieściłbyś dłuższą klingę w środku (a masz miejsce z tego co widzę)

adniem21

Z tym przesunięciem bliżej czoła masz rację dzięki, a miejsce blokady bedzie uzależnione od wielkości łożyska jakie zastosuję.

horzuff

A co jakbyś listek blokady poprowadził po łuku jak np w spyderco southard? Wtedy punkt styku mógłby być w lepszym miejscu, a miejsca na łożyska by zostało tyle samo

adniem21

Do takiego prowadzenia to chyba tylko cnc aby to wyfrezował a ja niestety nie dysponuję taką technologią, pomyślę zeby poprzesuwać to i owo zeby bylo dobrze.

horzuff

To może zamiast łuku zrobić po prostu ukos? To już dremelem by szło zrobić

adniem21

Zobaczę jak to będzie wyglądać jak poprzesuwam te wszystkie rzeczy.

Brr...

Swoje 3 grosze do projektu wrzuciłem w główny wątek autora, ale gdzieś u mnie w wątku Melon podawał linka na sklep z tanimi łożyskami oporowymi w przydatnych nam rozmiarach.

Ed. dokopałem się
https://www.e-poltechcnc.pl/lozyska-oporowe-c-78_81.html
http://e-katalog.home.pl/cx_bearings/fullscreen2.php?gr=11&pod=1

Brr...

adniem21

Łożyska zrobię sam podobne go Hermana  na nierdzewnych kulkach 1,5mm  z AISI 420 C MARTENSITIC i tworzywa z dodatkiem molibdenu żeby się nie zacierały. Piwot z tytanu widoczne śrubki tez tytanowe.

Brr...

a śrubki tytanowe gdzie kupujesz?

adniem21

adniem21

No i w końcu poskładałem pierwszy fliper na łożyskach, z dent ballem ceramicznym, tytanowymi linersami i klipsem, pivot i śrubka tez z tytanu, śrubki okładzin i klipsa piaskowane nierdzewne głownia z N690 piaskowana 60HRC okładziny z g10 czarnego i blado mleczno pomarańczowego.

[size=78%]

[/size]

Slavland

ładny, tylko ten klips mógłbyś dopracować   :winky:
edit: ach, przepraszam, nie  :winky: doczytałem, że piaskowany

Życie jest zbyt piękne, aby przesiedzieć je przed komputerem. Lepiej przesiedzieć je w warsztacie :P

nemesis

zacnie wyszedł
gratuluję
sporo się napracowałeś

adniem21

Kombinerki się na nim odgniotły przy formowaniu na ciepło ale to mały pikuś.

drazel

fajne dziury we fliperku. i srubki skrecajace.
dawaj dalej

Brr...

Super widzieć przejście z "papieru" do "folderu"...

a śrubki backspacera zeszlifowywałeś, czy takie udało Ci się kupić?

Podczas

Fajny folderek, ale flipper wydaje mi się nieco zbyt mocarny patrząc po proporcjach- może mi się tylko wydawać. Ogólnie zacny projekt jak i wykonanie.

Facebook : https://www.facebook.com/PodczasKnives/

Drobne usługi knifemakingowe; pochewki kydex/skóra/abs. Dorabianie rękojeści, blanki na zamówienie.

asik007

Obserwuję ten wątek dalej bo jestem przekonany, że warto.

eddieiron

no panie świetna robota ,dawaj dalej ,czekanie się opłacało 8D