Reklama

Noże firmy Pyrex z Tesco.

Zaczęty przez wuj_stach, 06-10-2014, 10:49:52

wuj_stach

Witam,

Mam prośbę do znawców tematu o info czy tymi nożami warto sobie zawracać głowę:

http://www.tesco.pl/pyrex/produkty-noze.php

Z góry dzięki za info.


ps82

Pyrex od lat robi wysmienite naczynia zarodporne i inne pojemniki, ale te noze wygladaja na kontr oferte dla kerfura czyli skok na kase. :)


wuj_stach

No właśnie tego się obawiam że to coś z serii carrefoura. Może ktoś jeszcze się wypowie w temacie :)


NomYenSiChomPoo

Możesz szukać w wątku na te tutoriale tutoriale


sachem

Mogę powiedzieć, że zaskoczyła mnie ich jakość. Nie wiem ile kosztują i gdzie można je dostać poza promocją Tesco ale się opłaca, duży Santoku zdecydowanie wystarcza do domowych zastosowań. Noże są na sublicencji firmy Global więc tandeta to nie jest ;)


baw

Cytat: sachem w 25-10-2014, 19:59:56

Noże są na sublicencji firmy Global więc tandeta to nie jest :winky:

Daleko idący wniosek. Oj daleko.

Otchłań czeka

sachem

Może tak, może nie, ja jestem zadowolony a używam od 2 miesięcy ;) jak za 20 znaczków i 19.99 to nie można się do niczego doczepić ;)


baw

Wiesz, na tym forum nie chodzi o to ile coś kosztuje, tylko o to czy coś jest dobre, czy też nie. Prawdopodobnie Twoja wypowiedź miała sugerować, że skoro taka super firma jak Global dała sublicencje, to noże nie są złe. Ta teoria lega już u samych podstaw, bo Globale to jakieś super noże nie są, a na pewno przewartościowane kilkukrotnie.

Otchłań czeka

sachem

Mylisz się, o sublicencji dodałem tylko dla ciekawostki bo nigdzie o tym nie piszą poza pudełkiem.
Używam więc wyraziłem swoje zdanie. A ty jeśli w temacie masz jakieś informacje to je napisz - chętnie poczytam.
A co do globali to każdy ma swoje zdanie.


baw

Cytat: sachem w 25-10-2014, 19:59:56

Noże są na sublicencji firmy Global więc tandeta to nie jest :winky:

Cytat: sachem w 25-10-2014, 20:16:10

Mylisz się, o sublicencji dodałem tylko dla ciekawostki bo nigdzie o tym nie piszą poza pudełkiem.

Nie, nie napisałeś tego w formie ciekawostki, podałeś to jako argument dla swojej tezy, że te noże są dobre. Wystarczy, że obcowałem z globalami, jeśli dali sublicencję, to kolejny raz wątpliwej przyjemności z obcowaniem z tego typu nożami, nie potrzebuję.

Otchłań czeka

sachem

Nie będę się wdawał z Tobą w komentarze, wyraziłem swoje zdanie w temacie i tyle.
Zdecydowanie zniechęciłeś mnie do czytania i pisania na tym forum.


baw

Cytat: sachem w 25-10-2014, 20:38:53

Zdecydowanie zniechęciłeś mnie do czytania i pisania na tym forum.

Bardzo mi to wszystko jedno.

Otchłań czeka

etrusc

Kolego sachem nie przejmuj się. Oczywiście, że masz prawo do własnego zdania. Oczywiście niektórzy nigdy się z tym nie pogodzą no ale cóż.


gens

czy ktos skusił sie na te nozyki i moze cos o nich powiedziec?

noś nóż!

zapraszam na FB
https://www.facebook.com/gens.scyzoryki

Ksześ

Nie wypowiadam się na temat jakości. baw pewnie używał więc wie. Ale co do ceny to chyba nie powala. I jeszcze te znaczki. Pewnie trzeba dodatkowo wydać kilkaset złotych żeby je uzbierać. W Jula są w promocji Fiskarsy. Też nie są jakoś poważane na forum. Ale cena za Szefa Kuchni ta sama co tych niby Globali. No i znaczków nie potrzeba...
Santoku (17 cm) 19,99
http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/artykuly-gospodarstwa-domowego/noze-i-nozyczki/noze-kuchenne/noz-santoku-810692/
Szefa kuchni (20 cm) 19,99
http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/artykuly-gospodarstwa-domowego/noze-i-nozyczki/noze-kuchenne/noz-szefa-kuchni-810691/

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją...

PiotrB.

Nie zadaj od nas, zebysmy powazali noze, ktore, sa miekkie, maja wyrzezbione rekojesci tak, ze mozna trzymac je jak w zamknietej dloni. Czy Ty kroisz nozem, trzymajc tak? Oj, chyba nie, wiec moim zdaniem, ktos przesadzil z taka forma....
Wiekszosc forumowiczow, juz po prostu nie schodzi ponizej pewnego poziomu, bo poznali smak dobrego noza....

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Zagmatfany

Uzywam noza szefa kuchni od Fiskarsa, wlasnie ten model, w kuchni, gdzie mam praktyki. Fakt, po dluzszym ostrzeniu na precie(jakies 15 minut), da sie nimi nawet wykonac "test pomidora", aczkolwiek starcza to na pare minut. Sam, jako (niestety)zaden znawca nozy, moge smialo stwierdzic, ze te noze sa dobre do kuchni domowej. W takim miejscu, gdzie kroi sie tylko raz na np. 2 dni cos do obiadu, ten noz daje rade. Aczkolwiek, przy cieciu miesa mozna sie pociac z powodu zdenerwowania. Noz jest po prostu za miekki, jak do filetowania- mozna go wygiac w kazda strone. Poza tym mozna sie zmeczyc cieciem nim, poniewaz noz jest za lekki i sam z siebie nic nie robi.


saute

Krześ , jak chcesz tani nożyk , to polecam Ci ten, niedrogi , dobrze wyważony, tani i naprawdę fajny jak za taką kasę - wiem , bo mam i uzywam.... pisze, że tasak, ale to nie jest tasak  :)

http://allegro.pl/pch-noz-tasak-kiwi-20-3-cm-ostry-gratis-i4977612979.html

Ksześ

Kiwi rzeczywiście już oglądałem - fajne noże i polecane na forum. Na razie chyba chcę noży, które trzeba ostrzyć - na czymś chcę się nauczyć.

Co sądzicie o takim nożyku? Czy jest coś wart?

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją...

gens

ino na co mu ta broda? projektował go jakis "fachowiec"

noś nóż!

zapraszam na FB
https://www.facebook.com/gens.scyzoryki

cat

#20

Coś takiego kupiłem ze 4 lata temu na wyprzedaży w Lidlu za 50 zł. Tylko że sygnowane "Owim"i inny kształt klingi .

Edit: Że niby kosztował kiedyś 400 zlotych :alien: ?



Ksześ

#22

Nie wiem, to cóś z marketu, ale może jest coś warte. 60 HRC to chyba nie najgorzej.

ten Krzysia zdajsie z Juli
http://www.jula.pl/catalog/gospodarstwo-domowe/artykuly-gospodarstwa-domowego/noze-i-nozyczki/noze-kuchenne/noz-szefa-kuchni-810389/

Dokładnie widziałem dziś w Juli. Aaa - jeszcze jedno - był dość ładnie zapakowany - drewniane pudełko i japońskie znaczki - widać na zdjęciu. Jak to się ma do rzeczywistości, to nie wiem, ale np. Mory z Juli są tanie i dobre (dziś zanabyłem).

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją...

Jason

Te krzaczki są takie średnio japońskie ;)
A nóż nawet jak ma te 60hrc, to i tak dyskwalifikuje go broda. W trakcie używania i ostrzenia KT cofnie się odrobinę, broda zacznie wystawać, a nóż przestanie docinać.

Sushi monogatari - blog o japońskiej kuchni

saute

Cytat: Ksześ w 22-01-2015, 21:18:03

Dokładnie widziałem dziś w Juli. Aaa - jeszcze jedno - był dość ładnie zapakowany - drewniane pudełko i japońskie znaczki - widać na zdjęciu.

trudno ocenić coś na podstawie fotki, bo ta nam nie powie nic o wyważeniu noża, które do prawidłowej pracy jest niezbędne ... no i ta broda.... co do produkcji,
to na 99% jest to jakaś "chińszczyzna" .... ja dawniej kupiłem Sitbara z Ikea damasta, też VG-10 i praktycznie leży bezużyteczny taki szajs, poza tym VG-10
ma jakieś poprzeczne mikropęknięcia i pewnie gdyby nie damastowe okładziny, to by się rozpadło - pewnie chinczycy coś przehartowali :/ .... reasumując ;
lepiej nie kupuj jakichś wynalazków niewiadomego pochodzenia, bo szkoda kasy, chyba że z ciekawości i sa naprawdę bardzo tanie :)


Ksześ

Nie miałem zamiaru kupować. Zapytałem z czystej ciekawości. Jeśli to chińszczyzna, to nie koniecznie musi być zła. Ale to loteria, więc w moim przypadku odpada.

Mądrzy ciągle się uczą, głupcy wszystko umieją...

Masmudi

Przy okazji wizyty w Tesco obejrzałem sobie te nożyki Pyrex. Po pierwsze primo: na zdjeciach w książeczce na punkty, w necie itd. nożyki mają pełny szlif płaski, a w rzeczywistości jest częściowy nierówny szlif wklęsły, z grubo rżniętymi pionowymi rowkami :rzyga: Rękojeść nawet sensowna, okładziny chyba pełne w środku, sądząc po ciężarze, raczej nie "wydmuszki".  Co ciekawe noże mają w miarę proste klingi - na tyla na ile można ocenić przez plastik blistra. Może to nawet warte tych kilkunastu pln ale raczej nie ceny podawanej jako wyjściowa, z której robia obniżkę :dead:

I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!