Reklama

Nasze amerykańskie scyzoryki.

Zaczęty przez Lisek777, 11-10-2014, 19:32:03

Lisek777

Kowboje!
Wierzę, że na naszym forum jest wielu miłosników amerykańskich scyzoryków. Czyli klasyki w każdym calu. Klasyki posiadającej wiele wzorów o ,,setletniej'' historii jak i szeroką paletę  materiałów użytych do wyrobu  okładzin rękojeści.  Scyzoryki te przywodzą na myśl skojarzenia z westernami, dziecięcymi marzeniami jak i ,,dziadkowym kozikiem''.

Do tego dochodzi ręczna ,,robota'' i wysoka jakość wykończenia.To wszystko czyni  amerykańskie scyzoryki wyjątkowymi gdyż zawsze są na czasie i nigdy nie wypadną z obiegu. Do tego cieszą oko, są przyjazne i każdy z tak szerokiego wachlarza może wybrać swój jedyny.

Wymarzony...

Wymarzony jest jednak na jakiś czas. Wkrótce przybywają inne. Także wymarzone... I to jest fajne.

Wracajac do tematu – fajnie byłoby abyśmy wpólnie na bieżąco tworzyli wątek wklejając zdjęcia naszych Amerykańców. Zarówno tych, które kiedyś należały do nas jak i obecnych, aktualnie posiadanych. Rozmaite ujęcia podczas różnych prac wręcz wskazane. I nie szkodzi, że Ktoś dysponuje zaledwie jednym scyzorykiem. Kwestia aby przedstawiać  go w różnych odsłonach i okolicznościach. To sprawi, że wątek będzie pulsował swoim życiem.  Jednocześnie wszystko byłoby wówczas w jednym miejscu i zawsze pod ręką. Osoby, które mają zerowy stan konta w tej kwestii, wierzę, iż wkrótce zasilą szeregi... :)

To jedziemy... chciałem zacząć od mojego pierwszego waniliowego egzemplarza Trappera, z którym mam bardzo miłe wspomnienia... :)

Viniciuss

Ładne zdjęcia. Tego bym Ci zazdrościł gdyby to była wersja z jednym ostrzem  :slini: :

Lisek777

Cytat: Viniciuss w 11-10-2014, 19:38:35

Ładne zdjęcia. Tego bym Ci zazdrościł gdyby to była wersja z jednym ostrzem  :slini: :

Dzięki. Szukam go od dłuższego czasu. Są do kupienia lecz posiadają fakturę a w przypadku ,,Yellow Rose'' chciałbym czuć gładką rękojeść...

Dla odmiany:

gegi

:slini: dla mnie temat miodzio, super nożyki

Viniciuss

Cytat: Lisek777 w 11-10-2014, 20:10:53

Dzięki. Szukam go od dłuższego czasu. Są do kupienia lecz posiadają fakturę a w przypadku ,,Yellow Rose'' chciałbym czuć gładką rękojeść...

Tutaj są dostępne: http://www.gpknives.com/northfieldmissouritradersmoothyellowrosebone.html

Tylko przesyłka u nich droga i robią cyrki z przesyłaniem skanu paszportu przy pierwszym zamówieniu...

Lisek777

Cytat: Viniciuss w 11-10-2014, 21:21:46

Tutaj są dostępne: http://www.gpknives.com/northfieldmissouritradersmoothyellowrosebone.html

Tylko przesyłka u nich droga i robią cyrki z przesyłaniem skanu paszportu przy pierwszym zamówieniu...

No tak, ale to nie jest slipjoint. Blokada... Taki jak powyższy lecz bez backlocka. I jak byłby o cal dłuższy. Wówczas Graal.

Viniciuss

Jeszcze są takie z "bull-lock'iem".

Strasznie mi się ten model podoba.

Zresztą tym bull nose'm też bym nie pogardził.

I faktycznie nie mogę znaleźć w sklepach tego modelu którego Ty byś chciał.

Lisek777

Cytat: Viniciuss w 12-10-2014, 08:42:58

Jeszcze są takie z "bull-lock'iem".
[Strasznie mi się ten model podoba.

I faktycznie nie mogę znaleźć w sklepach tego modelu którego Ty byś chciał.

Kiedyś myślałem o tym Bulllocku lecz niestety w kieszeni ten mechanizm będzie przeszkadzał gdyż zapewne nie będzie śiśle przylegał do korpusu. Zwłaszcza jak się wyrobi...

A zwykły slip jest niedostępny - widziałem tylko na amerykańskich forach.

FORESTER1973

To też się dopiszę :

(nie jestem mistrzem fotografii, a nożyk jest fajny)

Lisek777

FORESTER1973

Bardzo użytkowa wielkość i dziura więc nic więcej nie potrzeba  :P

urko

To moje dodam, w ładniejszej scenerii niż dotychczas  :)

FORESTER1973

urko

Wasze GECi są znakomite i fotki mi się podobają ale największe pożądanie budzą we mnie te tuby w które GEC pakuje swoje produkty  :)  Na szczęście jeszcze moment, myślę sobie, że już niedługo, dzięki dobremu i szlachetnemu koledze DC, też będę miał taką tubę, a może nawet będzie w niej nóż  :winky:

Lisek777

Fajnie, że koło zaczyna się kręcić! Dzięki!

rybak

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

Lisek777

Cytat: rybak w 13-10-2014, 21:59:25

No wez go rozloz, nie...?

Wstydzę się...!  8)
Kilka postów wyżej jest on do połowy rozłożony... ;-P
A tu całkowicie rozłożony taki sam, jeno zielony...

rybak

A to ten, dzieki :)

Za duzo tych fotek, gubie sie...

A co mi tam, tez jakas doloze...

Lisek777

Ooo! Rybak także uderza w ,,czułe nuty''!

Dawaj więcej!

rybak

Czule, jak czule...

Vivaldi, koncert a-moll na wiolonczele i fortepian ;)

Dzisiaj mi sie juz nie chce, no i swiatlo jak widac takie se, moze cos jutro wrzuce jeszcze...

SMF spam blocked by CleanTalk