Reklama

Leśna siekierka typu Tajga 3,lub podobne

Zaczęty przez Gringo, 16-10-2014, 14:55:41

Gringo

Koledzy! Szukam siekierki rosyjskiej ,lub polskiej podobnej do tych z linku
http://www.bulat-sib.ru/today.html.
Jestem myśliwym,wędkarzem,sam wyrabiam drewno opałowe i ogólnie sporo przebywam w lasach.Chciałbym kupić podobną siekierę,topór,jak zwawł,tak zwał.Trafiłem przypadkowo w necie na filmik,w którym gość rąbie drewno podobną siekierką,idzie mu to dość dobrze,na długich i stosunkowo grubych klockach,a najlepsze jest to ,że toporkiem tym nie uderza on pionowo,a pod kątem.Chciałbym takiego czegoś spróbować,ale u nas nie widzę podobnych siekierek,stąd pytanie ,może są ,jeśli są ,to gdzie szukać  !? Link do filmiku

http://www.youtube.com/watch?v=OsVvCQLx5QI

Ajron

Gringo

Dziękuję Ajron,za linki,jakoś nie mogę dojść do tych cen rzucających na kolana,pewno coś źle patrzę!

Ajron

Dobrze patrzysz, w katalogu nie ma cen. Ale są to dość drogie siekierki.

http://www.dluta.pl/katalog/rabanie/siekiery-gransfors-bruks/
http://www.highlandwoodworking.com/gransfors-bruks-axes.aspx

Na dluta.pl nie ma dokładnie takiej, ale zawsze można napisać czy zadzwonić.

Gringo

Faktycznie,tanie to to nie jest.Mówisz,żeby napisać do Kolegi Banana,napisać mogę,tylko się przyznaj,ze to nie żart,żebym na głupa jakiegoś nie wyszedł ? 8D ,hahaaaa

Ajron

BANAN jest świetnym kowalem, znam jego naprawdę kapitalne prace z forum kowalskiego, tam też pisał, że w zimie czasem klepie siekiery. Głową nie zaręczę, że będzie miał czas i chęć ale w sezonie zimowym kowale maja mniej roboty więc może.

Paps też robi piękne hawki i ciupagi, więc spytać nie zaszkodzi. Chociaż prace które widziałem na forum to raczej lżejsze.
http://forum.knives.pl/index.php?action=profile;u=3317

Wbrew pozorom tu ludzie całkiem życzliwi są  :).

Gringo

Dzięki wielkie,życzliwy człowieku,skorzystam z rady i spróbuję coś w miarę sensownego napisać i popytać tych Kolegów!

Zirkau

Cytat: Gringo w 16-10-2014, 14:55:41

,idzie mu to dość dobrze,na długich i stosunkowo grubych klockach,a najlepsze jest to ,że toporkiem tym nie uderza on pionowo,a pod kątem.

1. pękają ładnie bo są zmrożone
2. uderzanie pod kątem to nie dobra metoda. Duże siły skręcające na nadgarstkach. Łatwo o poślizg ostrza a wówczas leci nie między nogi, ale na jedną z łydek.
3. polecam siekierkę około 700-800gr. np. Hultafors, Weterrlings itp. A jak chcesz takiej jak na filmie, szukaj pod nazwą topór masarski. Do celów myśliwskich dobrze jak obuch masz lekko zaokrąglony. Wchodzi wówczas pod skórę bez zadziorów. (ale nie robiłbym go zaokrąglonego, tylko kanty zfazował).

Gringo

ZirkauFakt,że te klocki są zmrożone i to też pomaga w rozłupieniu.Oglądnąłem cały ten filmik,zrozumiałem piąte przez dziesiąte ,z braku dobrej znajomości języka,ale do mnie to przemawia,mimo ,że faktycznie może to i jest trochę niebezpieczne.Najlepszy numer,o którym nie pisałem ,jest to ,że kiedyś kupiłem coś takiego u Ruskich,w latach chyba dziewięćdziesiątych.Był to dość podobny toporek,bardzo ostry i że tak powiem wysoki,taki jakiś nieforemny mi się wydawał.Dość wąskie i bardzo ostre ostrze pięknie wchodziło w drewno,no tylko wyjść nie chciało przy rąbaniu klocka,gdzieś mi się toto zapodziało.Może jednak jest tak,że przez tę sporą wysokość tego toporka i ostrość ,przy uderzeniu pod kątem,to spore ciężkie ramie działa dodatkowo rozłupująco,bo przy uderzeniu pionowym z góry,toporek by wlazł w drewno i się zaklinował.Tak ja sobie to po chłopsku tłumaczę,może mam rację,a może  nie,w każdym razie chciałbym to sprawdzić.

Zirkau

posiadam siekierę o podobnym profilu. I wiem, jak potrafi się zachować siekiera gdy ręce się trochę zmęczą a uderzy pod kątem...... TO nie działa rozłupująco. Moc po prostu się rozprasza, bo najczęściej ucieka gdzieś w bok i hamujesz rękoma.
Bardzo ładnie się rąbie i łupie twarde. Gdy trafiasz taką sosnę w okresie letnim, gdy miękko, to łatwo też się klinuje.

Do prac leśnych używam Weterrlingsa 800gr - taka ostra, uniwersalna, JEDNORĘCZNA siekierka służy mi do wielu prac. Okrzesywanie gałęzi, tworzenie słupków, wbicie gwoździ, rozwalanie mostków czy rozbijanie żeber, rozdzielanie stawów ubitych zwierząt.

Mattia

Witam,
@ Zirkau - fakt, takie uderzenie czuć w ręku. Dobrze jak nie zrobi się sobie krzywdy.
Pozdrawiam

FORESTER1973

Popatrzcie Panowie jak ta siekiera wygląda z góry w momencie "rozłupywania" tych klocków sosnowych.
Ona jest tak wytaliowana,że nie  powinno się jej używać stricte do łupania.
Przekrzywiając głowicę powoduje ,że kąt znacznie się zwiększa i dlatego w połączeniu ze zmrożonym drewnem jest w miarę dobry efekt.
To można potraktować jako ciekawostkę i podpowiedź co zrobić jak mamy do dyspozycji siekierę ciesielską a potrzebujemy coś połupać.

Zirkau

To może być prawda tylko przy twardym drewnie (zmrożonym).

raffcio

Łupanie z półobrotem to normalna technika, ale jak wyżej wspomniano trzeba mieć mocne nadgarstki i uważać na pomyłkę. Wolałbym obrócić i ładować obuchem (uwaga sprawdzić czy nie Fiskars).

Co do toporków z brodą lub "taliowanych" jak to określił Forester to Romanik coś takiego robi i nazywa go serbskim.

Przez błoto i krew ku zielonym polom

FORESTER1973

Fiskarsem można jak najbardziej uderzać "obuchem" jedynie czego nie można robić zgodnie z zaleceniem producenta to uderzać w niego innymi metalowymi narzędziami typu młot,siekiera.Dotyczy to modeli niższych niż X25 (2400) których to można używać nawet jako trzymanego klina.Jest to podyktowane konstrukcją głowicy ,która pod tworzywem ma kształt przeciętej szyny."Słupek" w lżejszych modelach może ulec skrzywieniu a co za tym idzie zniszczenia połączenia toporzyska z głowicą.Jakby ktoś przeciął szynę kolejową i do tej części,która leży na podkładach przyspawał ostrze to otrzyma głowicę fiskarsa.

Małe sprostowanie:
Taliowanie-miałem na myśli szlif wklęsły lub bardzo wąski ostrza ,które w przekroju poprzecznym ma kształt litery "Y".
"Broda" to co innego  :)

Gringo

raffcioSzukałem tego Romanika i nie mogę znaleźć nic cięższego od 0,5 kg,a i wysokość też mi się wydaje zbyt mała,w porównaniu do tych "tajgowych",szukam dalej,dzięki za informacje

raffcio

Szukaj starych toporów rzeźnickich na allegrze. Jako stare siekiery też się brodate trafiają, ale będziesz musiał ją osadzić.

Ze sklepowych siekier tzw. butikowych to kojarzę jeszcze fińską Roselli:

http://www.roselli.fi/epages/roselli.sf/en_GB/?ObjectPath=/Shops/2014063003/Products/R850

Przez błoto i krew ku zielonym polom

Gringo

Te Roselli są dość ciekawe,szukam czegoś cięższego,bo chwilowo trafiają mi się same lekkie,może słabo szukam.

Zirkau

gdi

Cytat: Gringo w 17-10-2014, 19:05:41

Te Roselli są dość ciekawe,szukam czegoś cięższego,bo chwilowo trafiają mi się same lekkie,może słabo szukam.

Te Roselli są do dupy - grube i pękate głownie, w zasadzie do rozłupywania jedynie.
Cienkich szczapek nim nie zrobisz, kija nie zastrugasz.
Natomiast Wetterlingsem, bądź Gransforsem i owszem.

SMF spam blocked by CleanTalk