Reklama

Ostrzałka do foldera - zła?

Zaczęty przez Allozaur, 19-10-2014, 00:25:00

Allozaur

Jakie są wady ostrzenia noża tymi ostrzałkami? :
                                   np.Taidea T0501TC                                                 Diamentowa ostrzałka Taidea (360/1200) T1005DC

np. w porównaniu do ostrzenia na kamieniach lub na :

np. Diamentowa ostrzałka Taidea (360/600) T1051D

gerard36856

kup pierwsza i ostatnia.
bedzie dobrze

Mój błysk przebije ciemności, moja jasność mroki rozproszy.

FORESTER1973

Wada jest taka,że pręty,kółka w tych 3 pierwszych są obok siebie i się mijają- nie naostrzysz noża na całej KT.
Skrzyżuj dwa np ołówki i na przecięciu połóż ostrze noża a zrozumiesz o czym piszę.
Poza tym pierwsza ma dość spory kąt bo służy do szybkiego ostrzenia.
Ktoś kiedyś pisał,że coś ok 50*.

Masmudi

Małe ostrzałki typu V służą do ratowania zajechango noża żeby choć trochę kroił. Na dłuższą metę zniszczą kt dokumentnie. Zwłaszcza te na karbidach oparte. Ceramiczne troszku lepsze ale to raczej nie jest to o co chodzi :frown:

I pijak! Bo każdy pijak to złodziej!

Allozaur

Cytat: FORESTER1973 w 19-10-2014, 11:13:56

Wada jest taka,że pręty,kółka w tych 3 pierwszych są obok siebie i się mijają- nie naostrzysz noża na całej KT.
Skrzyżuj dwa np ołówki i na przecięciu połóż ostrze noża a zrozumiesz o czym piszę.
Poza tym pierwsza ma dość spory kąt bo służy do szybkiego ostrzenia.
Ktoś kiedyś pisał,że coś ok 50*.

Można by przekładać nóż albo ostrzałkę podczas ostrzenia raz z jednej raz z drugiej strony

Allozaur

Cytat: Masmudi w 19-10-2014, 13:05:45

Małe ostrzałki typu V służą do ratowania zajechango noża żeby choć trochę kroił. Na dłuższą metę zniszczą kt dokumentnie. Zwłaszcza te na karbidach oparte. Ceramiczne troszku lepsze ale to raczej nie jest to o co chodzi :frown:

węglik wolframu - węgliki spiekane tak niszczy ostrze? - rozumiem że zużywa
A jak by ta pierwsza albo druga były na diamentach?

FORESTER1973

Cytat: Allozaur w 19-10-2014, 14:01:52

Można by przekładać nóż albo ostrzałkę podczas ostrzenia raz z jednej raz z drugiej strony

Jakbyś nie przekładał zawsze z tej samej strony czubek i wyjście szlifu jest nie ostrzone  ;>
Zrób makietę z ołówków lub czegokolwiek podobnego a się przekonasz.
Jedynym wyjściem jest odwrotne założenie prętów ,kółek ale jeszcze takiej ostrzałki nie spotkałem. wszystkie mają stałe osadzenie.

kali

There are no tactical knives, only tactical minds
FP

Masmudi

Cytat: Allozaur w 19-10-2014, 14:09:41

węglik wolframu - węgliki spiekane tak niszczy ostrze? - rozumiem że zużywa
A jak by ta pierwsza albo druga były na diamentach?

Tak-węglikowe ostrzałki są bardzo agresywne. Miałem taką kiedyś-zajechałem taniego (na szczęście) kuchenniaka w 2 miesiące. Znajomy ma taką na węglikach i niby zadowolony ale jego noże mają zmasakrowaną kt.
Jakby były na diamentach to lepiej ale większość lepszych tego typu jest ew. na ceramice.

Allozaur

Cytat: Masmudi w 19-10-2014, 15:21:43

Tak-węglikowe ostrzałki są bardzo agresywne. Miałem taką kiedyś-zajechałem taniego (na szczęście) kuchenniaka w 2 miesiące. Znajomy ma taką na węglikach i niby zadowolony ale jego noże mają zmasakrowaną kt.
Jakby były na diamentach to lepiej ale większość lepszych tego typu jest ew. na ceramice.

A używając tylko tą stronę z ceramicznymi kołami/pręcikami do podostrzenia noża (mocno nie stępionego) to też dość mocno niszczy i KT będzie wyglądać jak na zdjęciach w linku który podał @kali?

Allozaur

Czyli co, te ostrzałki to są zdatne tylko wtedy kiedy mamy tępy nóż np. w terenie (i nie mamy innej możliwości naostrzenia) a musimy coś ciąć/uciąć?
Lub do ostrzenia jakichś na prawdę tanich bazarowych nożyków na które szkoda czasu, bo takich budżetowych folderów Kershaw-a 8Cr13Mov, Ontario czy Sanrenmu itp. to już szkoda?

Nawet te tych lepszych firm jak Victorinox też tak niszczą?

A jak ktoś nie umie utrzymywać stałego konta ostrzenia na kamieniach lub na płytce diamentowej/na diamentach to jak może naostrzyć nożyk bez specjalistycznych machin?

Masmudi

Doradzałbym jednak nauczyć się ostrzyć z ręki bo to bardzo przydatna umiejętność. Na potrzeby ostrzenia tańszych noży ze stali poniżej 58 hrc (sandvik, 8Cr13MoV itp) wystarczą np.lidlowe diamenty i trochę praktyki :winky: Droższych ostrzałek typu V nie testowałem ale nie widzę potrzeby;nawet na kamyku z juli za 8 pln naostrzy się scandi, tańsze kuchenniaki ew. maczetę do poziomu przyzwoitej ostrości w pare minut. Może taka ceramiczna v-ka jest nienajgorsza w teren-bo to małe i lekkie. Tylko tak myślę czy nie lepiej mieć w takiej sytuacji czegoś z ostrzem combo, bo zawsze jakiś zapas ostrości choćby na ząbkach zostanie; niż ostrzyć na szybko.

kapfryd

Jak ma być coś poręcznego w teren to osobiście mogę polecić:

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

bestsiwy

Cytat: kapfryd w 19-10-2014, 21:45:10

Jak ma być coś poręcznego w teren to osobiście mogę polecić:

Ja polecę diamenty z diasam oraz z lidla. Bo tanie, bo dobre, bo nie szkoda.

Cytat: Allozaur w 19-10-2014, 19:23:58

Czyli co, te ostrzałki to są zdatne tylko wtedy kiedy mamy tępy nóż np. w terenie (i nie mamy innej możliwości naostrzenia) a musimy coś ciąć/uciąć?

coś w tym stylu

Nawet te tych lepszych firm jak Victorinox też tak niszczą?

to ciągle ten sam sposób ostrzenia.

A jak ktoś nie umie utrzymywać stałego konta ostrzenia na kamieniach lub na płytce diamentowej/na diamentach to jak może naostrzyć nożyk bez specjalistycznych machin?

Sposobem na to jest podstawka wymuszająca kąt. Na forum jest kilka pomysłów jak taką podstawkę zrobić samemu, nawet z kartonu. Pasuje pod diamenty lidlowe czyli ''płytki''. Jak poszukasz to znajdziesz też patenty na DIY ala Lansky, czyli podstawka na pręty.
edit:
Poszukałem za ciebie:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,124260.140.html
A tutaj masz moje zestawienie, w którym są wyszczególnione systemy DIY:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,124802.0.html

kapfryd

Cytat: bestsiwy w 19-10-2014, 21:54:00

Ja polecę diamenty z diasam oraz z lidla. Bo tanie, bo dobre, bo nie szkoda. coś w tym styluto ciągle ten sam sposób ostrzenia.

Ten dogbone Lansky'ego też jakieś grosze kosztuje, a diamenty w lidlu to chyba się sezonowo pojawiają, niestety. BTW, wiadomo może kiedy teraz będą?
"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

Allozaur

Cytat: Masmudi w 19-10-2014, 20:26:42

Doradzałbym jednak nauczyć się ostrzyć z ręki bo to bardzo przydatna umiejętność. Na potrzeby ostrzenia tańszych noży ze stali poniżej 58 hrc (sandvik, 8Cr13MoV itp) wystarczą np.lidlowe diamenty i trochę praktyki :winky: Droższych ostrzałek typu V nie testowałem ale nie widzę potrzeby;nawet na kamyku z juli za 8 pln naostrzy się scandi, tańsze kuchenniaki ew. maczetę do poziomu przyzwoitej ostrości w pare minut. Może taka ceramiczna v-ka jest nienajgorsza w teren-bo to małe i lekkie. Tylko tak myślę czy nie lepiej mieć w takiej sytuacji czegoś z ostrzem combo, bo zawsze jakiś zapas ostrości choćby na ząbkach zostanie; niż ostrzyć na szybko.

Na kamieniach w pare minut?

Masmudi

Cytat: Allozaur w 20-10-2014, 06:37:13

Na kamieniach w pare minut?

Nie doprowadzam noża do stanu całkowitej masakry krawędzi. Lekko stępiony nóż (nie tnie papieru,ew. łapie tylko kartkę) który jednak jeszcze tnie jako tako na kamieniu o gradacjach 200/400 w 5 minut da się doprowadzić do uczciwej ostrości:) Małego fiskarsa solid po takim ostrzeniu teściowa boi się brać do ręki :D że niby brzytwa ;) Wiadomo, że jak krawędź dostała mocno w dupę to diamenty idą w ruch.

Allozaur

Czyli nie ma takich ostrzałek najlepiej poniżej 50zł. w których nie trzeba samemu trzymać konta, żeby ostrze było naostrzone coś prawie jak na kamieniach lub blaszce/kamieniu z diamentami - żeby nie niszczyło KT

Trzeba samemu skonstruować jakiś prosty system ostrzący który trzyma kont albo kupić jakiś chiński odpowiednik/kopie markowego

Znalazłem też taką nakładkę/prowadnice na ostrze (o której nikt nie wspomniał) którą można używać na kamieniach - tylko nie wiem czy jest to tylko taka do większych noży szczególnie kuchennych, nie wiem może są mniejsze do folderów (nie widziałem/znalazłem) i chyba nie można jej używać na diamentach - jak by była taka którą można używać na diamentach to to by było nie złe rozwiązanie
Bo chyba innych prowadnic czy jakichś wspomagaczy utrzymywania konta to już nie ma

Co do tych systemów/podstawek własnoręcznej roboty do których link podał @bestsiwy http://forum.knives.pl/index.php/topic,124260.140.html, to da się tak (nimi) naostrzyć nóż o profilu recurve i do tego jeszcze szlif wklęsły?

kapfryd

Cytat: Allozaur w 20-10-2014, 10:18:26

Czyli nie ma takich ostrzałek najlepiej poniżej 50zł. w których nie trzeba samemu trzymać konta, żeby ostrze było naostrzone coś prawie jak na kamieniach lub blaszce/kamieniu z diamentami - żeby nie niszczyło KT

Turnbox Lansky'ego z dwoma prętami dostaniesz za ~50. On wymusza 20 i 25 stopni.

Swatch

Cytat: kapfryd w 20-10-2014, 11:21:45

Turnbox Lansky'ego z dwoma prętami dostaniesz za ~50. On wymusza 20 i 25 stopni.

A jak chcesz to wywiercisz otwory na inny kąt .