Reklama

Zwariowałem i nie wiem co wybrać :D

Zaczęty przez licha1989, 25-10-2014, 10:30:26

licha1989

Hejka wszystkim :)

Już mnie głowa boli od czytania (za dużo materiału) a nie chciałem od razu pytać jak nowi. Wychodzi na to, że będę musiał. Mam do wydania 250zł max i nie chcę tej kwoty przekroczyć, fajnie jakby było mniej. Szukam jakiegoś nożyka EDC z gładkim ostrzem, co by się w miarę łatwo ostrzyło (lansky turn box diament i ceramika) a żeby się aż tak szybko nie tępił. Najbardziej zależy mi na klipsie i PORZĄDNEJ BLOKADZIE co mi znowu trzech paluchów nie obetnie :( . Czy lepiej kupić coś nowego czy używanego w tej kwocie ?

Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedź  ;-P Mam nadzieję, że wspólnymi siłami coś wybierzemy.  :D

Kubitron

Sam klips, blokadę i ostrze chcesz? :D

Może Cold steel code 4?
Blokada porządna, ostrze da się ostrzyć, a klips... da się przyzwyczaić.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

kosma

Gripa używanego kup. Albo endurę.

Lisek777

Napisz co najbadziej się Tobie podoba, mam na myśli głowny rys zewnętrzny. Wtedy możemy się bardziej zawężyć... A za 250 idzie coś wybrać.

licha1989

Ogólnie chodzi, że temat noży jest dla mnie czarną magią :D bardziej siedzę w latarkach :jezor: dla tego posypie się pewnie dużo propozycji ale fajnie by było wybrać złoty środek :)

Nie mam wybranego jakiegoś określonego wyglądu :)

hendaye

gdzie będziesz go nosił i gdzie używał? jeżeli w jeansach - to raczej płaski. grip jest - dla mnie - dość bulwiasty. jeżeli będziesz go używał np. w pracy do robienia śniadania - to wybierz coś o neutralnym lub nawet radosnym wyglądzie, jakaś pomarańczowa rękojeść etc.

licha1989

Wyglądowo podobają mi sie ZT są śliczne ale po za moim zasięgiem :) Nosić będę właśnie w kieszeni spodni lub kurtki jak i w torbie czy plecaku. Używać będę jak to edc działka, plener, dom. Czyli mozna powiedzieć do wszystkiego do czego się używa gratów EDC

stream

Delica/Endura jak chcesz składaną żyletkę, Code 4 jak coś konkretniejszego ale ja już w tym momencie bym fixa wolał bo nawet Mora przebije swoja "blokadą" każdego składaka. A jak robisz coś tak siłowego, że na blokadzie polegać musisz to ja bym żadnej nie zaufał chyba, że awaryjnie. Na EDC każdy gram robi się z czasem kilogramem w kieszeni więc uważaj na wagę i grubość nożydeł, im mniej czuć tym lepiej. Pancake do noszenia też fajna bajera i wygodna, płaski nóż + mocno przylegający pancake = puste kieszenie, nic nie widać i nic nie ciąży, ale drogo wyjdzie zrobienie w stosunku do ceny noża.

gens

ontario rat 1
moze nie wygra konkursu pieknosci ale poza tym same superlatywy
"będzie Pan zadowolonyyyy"
http://forum.knives.pl/index.php?topic=117233.0

noś nóż!

zapraszam na FB

Taktyczne Króliki GĘ  FB.com/KrolikiGE
https://www.facebook.com/gens.scyzoryki

stream

Włożysz palec w dziurę to nie będziesz już chciał kołka szczególnie w rękawiczkach, a zima idzie  ;-P

Viniciuss

Jeśli podobają Ci się ZeTki, to dozbieraj i kup. Nie napisałem tego dlatego, że mam w tej chwili nożyk tej marki na sprzedaż, po prostu z doświadczenia wiem, że jest to w ostatecznym rozrachunku tańsza droga od pójścia, czasem wielokrotnie na wymuszony i nie w pełni nas satysfakcjonujący kompromis.

krzem

wiem, ze szukasz noża, ale może warto iść w Victorinox Nomad (0.8353.3) lub Victorinox Forester (0.8363.3)
płaskie, EDCowe, praktyczne .... a reszta kasy do skarbonki i będzie kiedyś na ZeTkę :)

To skromny człowiek, z byle gównem nie wyskoczy.

ordo

~250zł - CS Recon 1, CS Code 4, BM 551,
~200zł - CS Voyager L,

Zajrzyj do działu "sprzedam" i przebieraj.

Reality has a well known liberal bias

licha1989

Na pewno nie mam zamiaru wydawać tyle kasy na zetke (nie mam takiego bzika) Widzę, że wybór noża będzie problemem :( victorinoxa nie chcę. Chce sie cieszyć jakimś ładnym nożykiem w kieszeni :)

CS Recon 1 dość fajny i wytrzymały :) z tego co widziałem natomiast maba średnio się wypowiadał o nim jako edc

Aha i nie chcę noża z takim czubkiem jak Cold Steel Voyager Large raczej z szpiczatym (klasycznym?)

BM 551 bardzo fajny ale cena...

ordo

Cytat: licha1989 w 25-10-2014, 11:44:18

z tego co widziałem natomiast maba średnio się wypowiadał o nim jako edc

A jak myślisz co by powiedział o ZT?

Z tych, które podałem, wybierz ten, który Ci się najbardziej podoba, każdy jest na swój sposób dobry, żaden doskonały.

EDIT:

551 właśnie jeden zniknął z bazarku za 260, jest jeden za 210+ship, tylko trzeba by foty lepsze obejrzeć.

Reality has a well known liberal bias

Lisek777

Jak podobają się Tobie Zetki to do 250 zł masz całą gamę Kershaw'ów. Coś przypasuje.

Osobiście brałbym Delicę/Endurę /ale raczej nie znajdziemy nowej w tej cenie/ lub CS.

bestsiwy

Cytat: licha1989 w 25-10-2014, 11:44:18

BM 551 bardzo fajny ale cena...

używanego gripa w dobrym stanie kupisz za około 220-250zł. Na zlocie kfadrat sprzedał 551 z ząbkami za 220 chyba. Wystarczy wstawić ogłoszenie w dziale ''kupię'' i czekać. Gripa mam drugi rok i nie zamienię go na nic innego :) a cuda nim czyniłem zarówno w domu jak i w terenie.

licha1989

bestsiwy

Cytat: licha1989 w 25-10-2014, 12:40:21

Czyli albo BM 551 albo RECON 1

wspominałeś też o klipsie. do gripa możesz zamontować klips deep carry:
http://forum.knives.pl/index.php/topic,154169.0.html
no i gripek jest mniejszy, lepiej się go nosi w kieszeni.

JedrzejO

Cytat: licha1989 w 25-10-2014, 12:40:21

Czyli albo BM 551 albo RECON 1

Jak chcesz używać to Grip lub endura, jak przedłużać swoją męskość to recon ....
Byrd cara-cara ostatni też wisiał na bazarze - warto spojrzeć ....

J.

SMF spam blocked by CleanTalk