Reklama

Dobry?

Zaczęty przez anakin315, 29-10-2014, 08:02:04

anakin315

Jestem nowy więc witam wszystkich użytkowników knives.pl. Od pewnego czasu zastanawiam się czy kupić noz Elite Force ef 703 ma on służyć mi do celów survivalowych tj. odrabywanie drobniejszych gałązek, otwierania konserw, przecinania lin itp. Powiedzcie mi czy się do tego nadaje (cena w wojoku 149zl). A jeśli nie albo są do tych celów inne lepsze  noze do 150-200 zł to napiszcie. Stała glownia, stal nierdzewna lub weglowa. Z góry dziękuję :)

miguel

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

tap

Cytat: anakin315 w 29-10-2014, 08:02:04

A jeśli nie albo są do tych celów inne lepsze  noze do 150-200 zł to napiszcie. Stała glownia, stal nierdzewna lub weglowa. Z góry dziękuję :)

na początek to warto przeczytać to: http://forum.knives.pl/index.php/topic,121845.0.html
i moc będzie z Tobą :)

k3

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym,
        czego nie jestem w stanie zmienić.
        Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę.
        I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

anakin315

A co sadzicie o moraknives Companion heavy duty mg Carbon Steel 54zl(wojok.pl) i o moraknives buschcraft survival black Carbon Steel 201zl(wojok.pl). Czy były by dobre na początek?

wojtasq

Byłyby świetne na początek, bierz more companiona a na pewno się nie zawiedziesz  :)

k3

Cytat: anakin315 w 01-11-2014, 18:47:10

A co sadzicie o moraknives Companion heavy duty mg Carbon Steel 54zl(wojok.pl) i o moraknives buschcraft survival black Carbon Steel 201zl(wojok.pl). Czy były by dobre na początek?

Świetne, zarówno na początek jak i na koniec.  Dla porównania stali kup jeszcze jakąś w sandvicku  i już będziesz wiedział co wolisz. :) ewentualnie zestaw Mora z dużym Victorinoxem np. http://www.skapiec.pl/site/cat/821/comp/948909 taki zestaw  mam sam, nie potrzebuję niczego więcej na krótsze jak i dłuższe wypady w teren.

"Boże, daj mi cierpliwość, bym pogodził się z tym,
        czego nie jestem w stanie zmienić.
        Daj mi siłę, bym zmienił to, co zmienić mogę.
        I daj mi mądrość, bym odróżnił jedno od drugiego."

tool

Cytat: anakin315 w 01-11-2014, 18:47:10

A co sadzicie o moraknives Companion heavy duty mg Carbon Steel 54zl. Czy były by dobre na początek?

Mam od półtora roku i uwierz... nic więcej nie potrzeba (reszta pierdalamenta to dorabianie teorii do chęci lub usprawiedliwienia posiadania super mega noża z wyjebolitów i trytów. Przydać się może jeszcze piła do drewna z vicka lub składana na przykład od Fiskarsa. Do konserw będzie otwieracz w vicku :winky:

matze

Cytat: tool w 01-11-2014, 21:24:18

Mam od półtora roku i uwierz... nic więcej nie potrzeba (reszta pierdalamenta to dorabianie teorii do chęci lub usprawiedliwienia posiadania super mega noża z wyjebolitów i trytów. Przydać się może jeszcze piła do drewna z vicka lub składana na przykład od Fiskarsa. Do konserw będzie otwieracz w vicku :winky:

Pragmatyczne i zdrowe podejscie ;)

Ja na moja Morke nie narzekam. Masz solidny, lekki nóz nie budzacy zadnych obaw przy uzywaniu i dobrze sie sprawujacy. Na cos extra zawsze mozna sie przesiasc ale nie oczekuj astronomicznej róznicy w uzytkowaniu, bo np. twardy, suchy buk kazdym nozem sie ciezko struga ;) W zasadzie to prawie obojetne jaka to Mora bo nie ma w sortymencie takiej na prawde choo...ej :) Z carbon steela bedziesz zadowolony a przy okazji i dbac o nóz sie nauczysz (chyba, ze juz umiesz ;)) i wszystko bedzie ok.

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

tool

Anakin315, jeśli wolisz stal nierdzewną rozważ Morę Robust. Ta sama grubość klingi co w HD Companion. Ale tang jest płycej osadzony w rękojeści. Fajny Vicek, np. od kolegi kfadrato dopełni Twoich potrzeb nożowych. Przynajmniej na początek przygody nożowej. Reszta, jak już wcześnjej pisałem to dorabianie teorii potrzeby posiadania. Ale gwarantuję, jak nasiąkniesz to też poczujesz taką potrzebę . Choć to tylko potrzeba mania.

Matze, mimo ptagmatyzmu w podejściu jest kilka faaajnych zabaweczek z typu "must have"

matze

Cytat: tool w 02-11-2014, 01:37:59

(...)
Matze, mimo ptagmatyzmu w podejściu jest kilka faaajnych zabaweczek z typu "must have"

Oczywiscie! Z powodu klimatu i zajebistej funkcjonalnosci posiadam tez Sissipuukko M07 i przyznam, ze w uzytkowaniu jest znacznie lepszy od Mory, ale nie o tym jest tu mowa. Osobiscie rorózniam wedlug swoich widzimisiów tzw. lomy i noze do ciecia a Sissi jakos te dwie cechy ladnie pod jeden plaszyk zmiescil. Ale jest cala masa nozy spejniajacych te kryteria i nie ma sensu intensywnie dyskutowac o osobistych, czesto subjektywnych wrazeniach z uzytkowania.
Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

anakin315

A jak później dbać o nóż z stalą węglową?

Mawika

Chroń przed cieczami. Po użyciu wycieraj. Jak zauważysz rdzę bierzesz druciaka, pocierasz rdzę i rdza znika.

tool

Pamiętaj, na węglówce i tak będziesz miał nalot, coś w stylu patyny ale tym się nie przejmuj. Używaj, a następnie wycieraj do sucha.

HanSolo

Cytat: anakin315 w 04-11-2014, 17:43:55

A jak później dbać o nóż z stalą węglową?

Najlepiej jej będzie na sklepowej półce, tam nie zardzewieje. Kup morke z nierdzewki. Węglową czuć, na każdej zrobionej nią kanapce i rdzewieje, jak tylko usłyszy, że będzie szła w teren. ;)

SMF spam blocked by CleanTalk