Reklama

Slipjointy dwa customowe

Zaczęty przez PiterM, 30-10-2014, 17:26:49

PiterM

Dwa customowe slipjointy (MarcinS) - jeden superlekki w "gołym" G10, drugi superpancerny w tytanie.

Instagram: @piotr_ma

... a w kieszeni Sebenza

jackdaniels11

O Jezu...
Idę się wieszać..

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

raffcio

Jaką dał stal do nich? Tytanowy bardzo ładny.

Przez błoto i krew ku zielonym polom

Mikko

Tytanowy fajny [chociaż chyba klinga trochę dłuższa mogła być do takiej rękojeści, albo fotka tak wydłuża rękojeść], a jakie mają wymiary? Długość klingi, całkowita itp. I jak mocne te sprężyny?

raffcio

Raczej chyba przerysowanie perspektywy lub złudzenie optyczne z uwagi na wydatną dupkę i lanyarda. Ostrze w całości wykorzystuje po długości rękojeść.

Piotrze jak dasz radę to wklej proszę fotkę grzbietów.

Tytanowy z jakąś superstalą to ideał dla nowoczesnego kowboja.

Przez błoto i krew ku zielonym polom

InQuizitor

soldik

Bardzo fajne noże. Zastanawia mnie czy w Slipjointach to wklęsłe wyszlifowanie na początku głowni ma jakieś znaczenie techniczne czy to tylko zabieg wizualny? W nożach Laguiole 9cm i 12cm, które niedawno miałem, też to było i ostrza tych noży opierały się o sprężynę, ale to podobno wynika z tradycji tamtych projektów.

http://forum.knives.pl/index.php/topic,164743.0.html

Kubitron

8o Ten w tytanie przepiękny.
Fajnie, że ktoś robi slipjointy, a nie tylko fixy i fixy, sfiksować można.

Cytat: soldik w 30-10-2014, 20:55:11

Zastanawia mnie czy w Slipjointach to wklęsłe wyszlifowanie na początku głowni ma jakieś znaczenie techniczne czy to tylko zabieg wizualny? W nożach Laguiole 9cm i 12cm, które niedawno miałem, też to było i ostrza tych noży opierały się o sprężynę, ale to podobno wynika z tradycji tamtych projektów.

Masz na myśli to wcięcie na początku KT? Jeśli tak, to łatwiej się taki nożyk ostrzy, no i według mnie lepiej wygląda.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Kubitron

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Mój instagram

Mikko

To wycięcie notchem się nazywa. Ułatwia ostrzenie i  przez swój rozmiar będzie występować po wielu ostrzeniach. Coś podobnego widać W Sebenzie albo w BM 950.

Sybir

Opad szczeny :slini:

A co do opierania o sprężynę - nie zależy od notcha, a od obcasa, wewnętrznego stop-pinu lub zgrubienia na sprężynie. W skrócie - musi być coś, co oddziela KT od wewnętrznej części sprężyny.

A Francuzi raczej dorobili teorię do faktu, bo potrafią zrobić coś zgoła odwrotnego i policzyć sobie za to ekstra :winky: Ale nóż to było zawsze narzędzie i kto by się tam przejmował stykaniem KT, byleby delikatnie zamykać - i tak robili (silent resort vivre vieux).

Sprzedam

www.laguiole.pl

demon

Gdyby nie te naboje (które nie pasują klimatem do noży) napisałbym genialne. W tej sytuacji napiszę genialne(-) ;) A poważnie ... tytanowy jest super. Zielony ma ostrze z rodzaju tych których nie lubię ale całość bardzo fajna 4/5.

Chwilowo nie mam czasu. Takie tam, różne...

Tu wrzucić jakiś mądry / szokujący cytat - najlepiej po angielsku lub po łacinie, ewentualnie nazwę zespołu o którym nikt nie słyszał.

soldik

Cytat: Kubitron w 30-10-2014, 21:06:53

Masz na myśli to wcięcie na początku KT? Jeśli tak, to łatwiej się taki nożyk ostrzy, no i według mnie lepiej wygląda.

Nie, nie o to chodzi.
Mam na myśli tę najgrubszą część, przed notchem, w której środku znajduje się oś obrotu głowni. Zarówno na moich Slipjointach i na tych widać wklęsłe wyszlifowanie tej części, a nie proste, równoległe do grzbietu głowni.

PiterM

Takie wyprowadzenie okolicy notcha (z "brodą") jest typowe dla scyzoryków amerykańskich, w których mistrzostwo osiągną np. Tony Bose. Taki styl, ot i co. Podobnie jak integralne podkładki wyfrezowane w rękojeściach, dzięki czemu od góry wszystko jest tak elegancko spasowane - to też rozpowszechnił Bose. A stal RWL34 w obu, czyli fajna, agresywna. 

Instagram: @piotr_ma

... a w kieszeni Sebenza

Lisek777

NIe będę oryginalny i tytanowca także przygarnąłbym z przyjemnością...

Brr...

niesamowite są  :kopara:
drugi dzień patrzę i nadal nie mogę się napatrzeć.

Jeszcze bardziej cieszę się że zanabyłem sobie na zlocie takie zielone G10 :)

Sybir

Cytat: soldik w 30-10-2014, 22:44:47

Nie, nie o to chodzi.
Mam na myśli tę najgrubszą część, przed notchem, w której środku znajduje się oś obrotu głowni. Zarówno na moich Slipjointach i na tych widać wklęsłe wyszlifowanie tej części, a nie proste, równoległe do grzbietu głowni.

Tak - broda też zapobiega obijaniu KT. We francuzach zaś kształt trzpienia przed ostrzem ma jeszcze za zadanie utrzymywanie głowni w stanie zamkniętym, o ten delikatny łuk opiera się występ sprężyny. Francuzy to nie są typowe slipjointy jak vicki - ten system nazywa się cran force i trochę przypomina połączenie slipjointa z backlockiem.

Tu masz rysunek poglądowy:

Sprzedam

www.laguiole.pl

soldik

Wow, nie spodziewałem się aż takiego zaangażowania ze szkicami - dzięki!

Jeśli dobrze się zrozumieliśmy, to chodzi mi o tę część zaznaczoną na czerwono.

Z tego co zrozumiałem, to ma za zadanie pozostawić przestrzeń dla końca sprężyny w pozycji zamkniętej i na tym kończą się wszystkie "zalety" tego rozwiązania. W Laguiolach w żaden sposób nie chroni to przed obijaniem krawędzi tnącej, wręcz przeciwnie - w celu ochrony KT przy składaniu noża Fontenille Pataud dodało dodatkowy pin w środku, który tę przestrzeń wypełnia i niweluje.

Więc z technicznego punktu widzenia to chyba takie wycięcie trochę bez sensu?

Sybir

Cytat: soldik w 31-10-2014, 12:33:15

Wow, nie spodziewałem się aż takiego zaangażowania ze szkicami - dzięki!

Jeśli dobrze się zrozumieliśmy, to chodzi mi o tę część zaznaczoną na czerwono.

Z tego co zrozumiałem, to ma za zadanie pozostawić przestrzeń dla końca sprężyny w pozycji zamkniętej i na tym kończą się wszystkie "zalety" tego rozwiązania. W Laguiolach w żaden sposób nie chroni to przed obijaniem krawędzi tnącej, wręcz przeciwnie - w celu ochrony KT przy składaniu noża Fontenille Pataud dodało dodatkowy pin w środku, który tę przestrzeń wypełnia i niweluje.

Więc z technicznego punktu widzenia to chyba takie wycięcie trochę bez sensu?

Szkice są Kosmy z innego wątku :winky:

Ale tak - to jest ten łuk, który zaznaczyłeś. Jak się źle wymierzy i zrobi, to po zamknięciu głownia nie przylega płasko, tylko ma luz i może odstawać bezwładnie czubek (nie ma docisku i na krótkim odcinku głownia zachowuje się jak friction, póki występ nie złapie krzywizny).

Natomiast nie ma on wpływu na obijanie KT.

Wpływ ma jak pisałem: dodatkowy pin wewnątrz (na którym po zamknięciu opiera się broda lub jej odpowiednik), występ na sprężynie (jak lajolkach od Forge) lub wystający obcas (noże Pradel) lub broda (jak w Case XX).

ED. Twój Fontenille to o ile wiem backlock, a nie slipjoint, więc jeszcze inna sytuacja.

Sprzedam

www.laguiole.pl

laferty

Sybir czy Victorinox nie stosuje czasami zabezpieczenia zbliżonego konstrukcyjnie do cran force?

W Spartanie na przykład, przy blokowaniu otwieracza do butelek.

ps. oczywiście przyłączam się do zachwytu nad nożami Marcinsa :)

Ohana to znaczy rodzina, a w rodzinie nie można nikogo odtrącić ani porzucić.

SMF spam blocked by CleanTalk