Reklama

projekt mojego Graala

Zaczęty przez Krzysztofon, 31-10-2014, 23:01:24

Krzysztofon

Mam nadzieję, że to właściwy wątek.
Proszę o pomoc w ocenie projektu.

Mój problem z wyborem noża był zawsze taki, że nie podobają mi się rękojeści z garbem, a jednocześnie najlepiej leżą mi w ręce (jak helle fjellkniven).

Szukałem noża uzytkowego z płaskim szlifem, szeroką glownią o długości ok. 9,5-10,5 cm, grubość 3,5 - 4,5. Najbliżej mi było to Lionsteela M3 i małego Rata, ale graal to graal, ma być idealnie dopasowany  :winky: .

Postanowiłem zrobić (zamówić) nóż, i żeby wypukła rękojeśc jakoś wyglądała, chciałbym ją zrównoważyć nietypową, wklęsłą rampą..
Wiem, że inspiracja jest dość wyraźna, mam pytanie czy taka rampa ma sens, czy nie przeszkadza itd.. no i co sądzicie o calości (zakładam glownię ok 10 cm).

nóż nie jest do ciężkiej pracy - raczej weekendowego i urlopowego łazikowania po lesie.

Ostap

W pierwszym szkoda tracić KT na takiego dużego choila. Albo zrobić go większego żeby wchodził tam palec wskazujący przy struganiu albo przysunąć wyjście szlifu bliżej rękojeści.

Oba też troche bym "zwęził", ale to już zależy od Ciebie. Wytnij z kartonu i sprawdź jak Ci leży w ręce :)

Krzysztofon

Zgadza się, w pierwszym głownia jest dośc krótka więc pewnie zredukuję choil
Myślisz o zwężeniu rękojeści ? - pracuję własnie nad proporcją grubość/ szerokość właściwą do ręki XL  :winky:

Ostap

Jak masz łapę XL to musisz ją jeszcze troszkę wydłużyć :)

Tak na szybko, widziałbym go jakoś tak:

Jak tak teraz patrze to mi się ten projekt z nożami Wojtasa kojarzy...

Krzysztofon

Fajny pomysł z tym modelem, zrobiłem z pianki i rzeczywiście trzeba odchudzić i przedłużyć rękojeść..

Do do reszty, wygląda fajnie, (nawet mam podobny  :D ) ale jednak poszedłbym w kierunku krępej głowni bez fałszywki.

Jeszcze raz dzięki.

jackdaniels11

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

kajtek

Masz   PW.

samotny łowca spławikow

Krzysztofon

Cytat: jackdaniels11 w 01-11-2014, 14:01:16

Jaka linia szlifu?

Myślę o pełnym płaskim, ale chętnie posłucham bardziej doświadczonych.

junasz

Przy mojej dłoni (po mojemu może stanowić za średnią statystyczną) i grzbiecie klingi niezbyt wznoszącym się nad linię rękojeści wygodna rampa pod kciuk powinna kończyć się co najmniej 3 cm. od oparcia palca wskazującego - to tak z autopsji. Przy zakładanym lekkim używaniu pełny płaski lub nawet delikatnie wklęsły (ale na imadełkach i apexopodobnych strasznie on upierdliwy w ostrzeniu) jak najbardziej się nadaje.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

jackdaniels11

Krzysztofon,
Maestro Ostap narysował projekt.
Doceń to, popatrz w topiki w tym dziale, komu innemu rysował?
Projekt noża by Ostap, nie spier...ol tego.

52 strony doświadczenia i mniej lub bardziej dosłownej wymiany zdań...
http://forum.knives.pl/index.php/topic,106107.1020.html

Tak, to ten sam Ostap, z którego projektów korzysta min. Czech R. Blacha,
pisałeś w jego wątku więc wiesz o kogo chodzi.

Nie wiem czego na etapie początkującego można chcieć więcej? :)

Nie lękaj się chodzić ciemną doliną bo jam jest częścią Tej Siły, która Zła pragnąc - Dobro wszelkie czyni...

Ostap

Miło to słyszeć, ale żaden ze mnie guru :P  To ma być graal krzysztofa a nie mój, więc cokolwiek wybierze, ważne żeby mu w ręce wygodnie leżało i był z niego zadowolony. Pełny płaski bez fałszywki jest jak najbardziej ok, dupka po Twojej modyfikacji również mi się podoba - więc stal do łapy i bierz się do roboty! Ale najpierw pianka :)

Krzysztofon

Dzięki za pomoc, naprawdę sobie ją cenię. Jak dobrze wiecie poszukiwanie tego idealnego może potrwać  :winky: , tak więc to pewnie nie jest ostatni projekt.

Na razie za stal nie chwycę, bo za malo umiem i głownię planuję zamówić - tym razem będę szukał nierdzewki lub "trudnordzewki". Ostatniego graala mam z węglowki, ale też jest b.ulubiony  :D .

Probuję od pewnego czasu kombinować z micartami, drewnem, elastomerami technicznymi i skórą więc pewnie oprawię i ubiorę sam.

A potem jak będzie czym pochwalę się  :winky:

Jasiek

Przy dłoni XL, rękojeść zdaje się nadal za krótka, jeśli dobrze widzę, że 115mm jest do samego końca dupki. Efektywnie, na palce zostaje ok 100mm, między ricasso, a podcięciem z tyłu.

duże rękojeści mają wielkie zalety; małe też mają niemałe...

Pitt

Cytat: Krzysztofon w 01-11-2014, 21:57:41

[...]  Jak dobrze wiecie poszukiwanie tego idealnego może potrwać  [...]

Ja po 8 latach na forum nie znalazłem jeszcze...
Uwaga - nieogarniam paczkomatów, wysyłam tylko DPD

Krzysztofon

Myślałem o tym - troche się bałem żeby nie była za długa, ale właśnie robię kolejny model  :winky: , dzięki

Krzysztofon

Cytat: Pitt w 01-11-2014, 22:08:59

Ja po 8 latach na forum nie znalazłem jeszcze...

jakbym zaczął liczyć od kuchenniaka szlifowanego pilnikiem na schodach 35 lat temu ... - byłem przekonany, że jest idealny, więc to pewnie pierwszy graal  :winky: .
Szukanie też daje dużo frajdy  :D .

Squad

Jeśli mogę coś od siebie, coś proporcje szerokości rękojeści w stosunku do głowni mi nie grają ( za szeroka rękojeść w stosunku do głowni noża) wydaje mi się że po delikatnym odchudzeniu projekt 2 i 3 zyskałby. "Wyprostowałbym" jeszcze nieznacznie krzywiznę rękojeści w drugim i trzecim. Nr.2 jest moim faworytem po niewielkich zmianach które napisałem wcześniej. Pzdr.

Moja twórczość:
http://forum.knives.pl/index.php?topic=150040.msg2009540#msg2009540

www.instagram.com/skladowski/

MikeOl_PL

ładne projekty oba z naciskiem na ten drugi (poniżej), pierwszy przypomina mi sog field pup a drugi to siakiś esee.
Prosto i użytkowo do tego jakaś przelotka, kydex, parakord, okładki z czegoś sztucznego..
A z jakiej stali i jakie będą koszta to może też bym się pisał??

Krzysztofon

Cytat: Squad w 02-11-2014, 01:45:03

Jeśli mogę coś od siebie, coś proporcje szerokości rękojeści w stosunku do głowni mi nie grają ( za szeroka rękojeść w stosunku do głowni noża) wydaje mi się że po delikatnym odchudzeniu projekt 2 i 3 zyskałby. "Wyprostowałbym" jeszcze nieznacznie krzywiznę rękojeści w drugim i trzecim. Nr.2 jest moim faworytem po niewielkich zmianach które napisałem wcześniej. Pzdr.

to ma być coś uniwersalngo na krótkie wypady, tak więc szukałem dobrego chwytu przy struganiu, a grubośc wynika z garbu który uparlem sie dodać   :winky: , psuje on też trochę krzywiznę - dlatego chciałem to zrównoważyc wklęsłą rampą.

po uwagach kolegów na pewno wydlużę rekojeść o jakies 5 mm, oprawiac chcę sam, więc ostateczne odchudzanie w praniu.

Krzysztofon

Cytat: MikeOl_PL w 02-11-2014, 08:24:13

ładne projekty oba z naciskiem na ten drugi (poniżej), pierwszy przypomina mi sog field pup a drugi to siakiś esee.
Prosto i użytkowo do tego jakaś przelotka, kydex, parakord, okładki z czegoś sztucznego..
A z jakiej stali i jakie będą koszta to może też bym się pisał??

Dzięki, chcę to zrobić z n690 albo D2 - jakiejś trudnordzewki, bo kuchenny on też będzie.

Powoli zaczynam szukać wykonawcy, koszt - jeszcze nie myślałem, chce zamówić głownię i oprawić sam (a po trzeciej próbie ewentualnie rozebrać i poprosić o oprawienie  :D ).
Zawsze możemy zamowić dwie  :winky: .

SMF spam blocked by CleanTalk