Reklama

Problem z ostrzeniem noży

Zaczęty przez monster1, 05-11-2014, 20:52:51

monster1

Witam przeczytałem wiele wątków i tutoriali na temat ostrzenia nożna niestety nie umiem naostrzyć swoich, chodzi mi konkretnie o nóż myśliwski no name, leathermana c33x (420HC), mora companion(węglowa). Próbowałem ostrzyć na kamieniu(w stronę ostrza), na pręciku diamentowym(też w stronę ostrza), na osełce fiskarsa(taka co się przesuwa nóż i "sam" się ostrzy), oraz ostatnio zakupiłem cermicznego lansky-ego(sprzedawca w sklepie polecił ostrzyć od dołu w górę, tak też ostrzyłem) po którym też nie osiągam poziomu fabrycznego :(. Noże po ostrzeniu są dosyć ostre ale nie mam możliwości cięcia kartki w powietrzu. Za wszystkie rady z góry dziękuję i pozdrawiam. :I

junasz

Skąd jesteś? Znajdź tutaj --> http://forum.knives.pl/index.php/board,45.0.html swój dział regionalny, zagadaj do kogoś doświadczonego lub wybierz się na spotkanie... forumowicze pomogą.  :)

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

monster1

Zaraz sie tam dodam, mam jeszcze jedno pytanie, czy w lansky-m normalne jest to że po paru przeciągnięciach schodzi farba z "pręcika"?

junasz

Ceramika nie jest niczym malowana, zostające ciemne smugi to drobne opiłki z klingi.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

monster1

To dzwine, czyli dobrze rozumiem póki jest czym to można ostrzyć? Nie ma znaczenia że spod tej warstwy która sie zeskrobuje przebija się srebrny?

junasz

Dlaczego dziwne? Ostrzenie polega na szlifowaniu KT materiałem o większej twardości. Powstają drobniutkie opiłki, część z nich zostaje na nierównościach pręta. To tak elementarne... dziwię się, że w ogóle o to pytasz. Myjesz pręt co jakiś czas lub ścierasz opiłki zwykłą gumką do ołówków.   :winky:

KONKURSY !!!

monster1

Spróbuje jeszcze gumką, wodą z mydłem nie chciało zejść, a jak polecasz ostrzyć na takiej ostrzałce w górę i w dół? Czy tylko w górę?

Swatch

Czyść gąbką z Cifem .

E.D. Trzymasz prostopadle do podłoża i jedziesz z góry do dołu .

junasz

To może tak ogólniej nieco... najpierw przeczytaj (byle ze zrozumieniem i przewertowaniem tego, co w podanym tam linkach) choćby tylko to --> http://forum.knives.pl/index.php/topic,31361.msg31361.html#msg31361
Dowiesz się, o co chciałbyś zapytać, łatwiej Ci będzie zadawać sensowne pytania.
Albo może i skuteczniej będzie siąść z jakimś doświadczonym lokalsem przy sześciopaku - i podstawy wytłumaczy i praktycznie pokaże.  :winky:

KONKURSY !!!

Mattia

Witam,
@ monster1 - wpierw dużo czytaj a dopiero potem pytaj.
Pozdrawiam

SMF spam blocked by CleanTalk