Reklama

który zestaw noży na prezent

Zaczęty przez cybe, 24-11-2014, 12:56:35

cybe

Cześć.

Mam problem, bo zastanawiam się, który zestaw noży wybrać na prezent, mowa o:
1. [size=78%]http://allegro.pl/fiskars-noze-ff-blok-skrobaczka-ostrzalka-10-el-i4800321343.html[/size]
2. [/size][size=78%]http://allegro.pl/zestaw-victorinox-kuchenny-5-1163-5-noz-5-sztuk-i4791447961.html[/size]
Dodam, że osoba, która będzie tego używać baaaardzo lubi gotować i co najważniejsze to mogę dołożyć trochę kasy jeżeli znajdzie się lepszy zestaw.
Bardzo proszę was o pomoc.
Pozdrawiam! :)

Pillnitz

Zdecydowanie drugi.

Te Fiskarsy nie są tragiczne i ładniej wyglądają w bloku jako prezent, ale cholernie niewygodnie się je trzyma.
W zestawie Victorinoxa masz za to wszystko czego potrzeba do amatorskiego gotowania, to są dobre noże.

* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

sawim

Żaden. Starczy gyuto Gekko 240mm, petty 150 mm i obieraczka.

"Cofnij do tyłu..."

lulek

Jeśli nie potrafią ostrzyć i są amatorami to lansky gourmet + jeden dobry vicek i pikutek.

cybe

Cytat: lulek w 24-11-2014, 13:16:38

Jeśli nie potrafią ostrzyć i są amatorami to lansky gourmet + jeden dobry vicek i pikutek.

a jeden dobry vicek to np. jaki? Taki jak w tym zestawie?

Player

Cytat: Pillnitz w 24-11-2014, 13:01:48

Zdecydowanie drugi.

Te Fiskarsy nie są tragiczne i ładniej wyglądają w bloku jako prezent, ale cholernie niewygodnie się je trzyma.
W zestawie Victorinoxa masz za to wszystko czego potrzeba do amatorskiego gotowania, to są dobre noże.

A co w nich takiego tragicznego?

Mam dwa w kuchni; trzyma się dobrze, używa ok. Ostrość trzymają na poziomie Vickowych pikotków, lub trochę lepiej.

.
.
.
.

Pillnitz

Cytat: Player w 24-11-2014, 14:18:17

A co w nich takiego tragicznego?

Czyta uważniej :winky:
Cytat: Pillnitz w 24-11-2014, 13:01:48

Co do trzymania - kwestia bardzo indywidualna.
Miałem w ręku i ja osobiście, przy takim kształcie rękojeści, aby wygodnie tym kroić musiałbym mieć blat na wysokości krocza.
* zacnie ostrzyżony hetero sapiens *

Player

Cytat: Pillnitz w 24-11-2014, 14:23:47

Czyta uważniej :winky:

Co do trzymania - kwestia bardzo indywidualna.
Miałem w ręku i ja osobiście, przy takim kształcie rękojeści, aby wygodnie tym kroić musiałbym mieć blat na wysokości krocza.

My bad :winky: Sorry.

Ja używam dwóch małych (szefa mam innego) i naprawdę są wygodne :)
Może kwestia geometrii danej pracy.

.
.
.
.

lulek

Jeden dobry vicek to vicek z fibroxem 22-25cm.