Reklama

Co powinien posiadać najlepszy Multitool ? Jaki wybrać ?

Zaczęty przez Świadziu, 04-01-2015, 20:08:42

Świadziu

Witam,
wiem że podobne posty i pytania zapewne padały na forum z 100 lub więcej razy, przeczytałem wiele tematów ale dalej nie wiem na co się zdecydować :(
Chciałbym kupić dobry multitool który miłaby:
- blokadę głównego ostrza
- gniazdo wymiennych końcówek
- piłkę do drewna

Jakie jeszcze funkcje powinien mieć ? Jeśli chodzi o cenę to brak górnej granicy - chcę kupić coś na lata :)
Będę wdzięczny za podanie konkretnych modeli multitooli oraz jaką markę wybrać Leatharman czy może Sog ?

Z góry dzięki za pomoc !

Leatherman

smm

Wszystko jest zależne od indywidualnych potrzeb. Dla jednego nożyczki będą niezbędne dla drugiego zupełnie niepotrzebne. No i czy to ma być EDC, czy żeby w domu leżał.

Swatch

Leatherman ma sporo gwarancji i bardzo spoko serwis . Bierz go, a model to sorry sam musisz  wybrać .Ja ma  Charge TTi i daje radę na co dzień .

nielet

Jak zwykle trudno doradzić. Mam różne toole, moje ulubione to LM Surge New oraz SOG PowerAssist. LM posiada już piłkę do drewna i "gniazdo wymiennych końcówek" bitów, można do niego dodatkowo dokupić bit driver extender http://www.leatherman.com/131.html i można używać standardowych bitów. Do SOG-a można dokupić piłkę do drewna oraz dodatkowe narzędzie adapter na końcówkę do normalnych bitów http://www.sogknives.com/tactical/accessories/1-4-drive.html .
Pasuje taka końcówka za nieduże pieniądze z magnetycznym gniazdem http://allegro.pl/uchwyt-adapter-1-4-na-bity-1-4-magnes-king-2142-i4874785452.html
SOG ma bejeczną możliwość płynnego otwierania toola, dla mnie to rozwiązanie to prawdziwa rewelka  :D

MÓJ ULUBIONY TOOL PALADIN TOOLS PT 540 (SOG): https://forum.knives.pl/index.php/topic,158729.msg1550576.html#msg1550576

SPRZEDAM:

gens

nie nie pomagajcie mu ...
on wyzbiera wszystkie grzyby w lesie i złowi wszystkie ryby :)

ps Świadziu
http://forum.knives.pl/index.php/topic,30369.0.html
i również proponuje LM Charge wziąć pod uwagę
noś nóż!

zapraszam na FB

Taktyczne Króliki GĘ  FB.com/KrolikiGE
https://www.facebook.com/gens.scyzoryki

dar007

1010

A ja proponuję, wziąć New Wave'a jeśli to twój pierwszy tool. Prawie toto samo co charge, ale sporo tańszy.

pierdnie, pieprzny kawał opowie, ch... w towarzystwie pokaże - bawidamek taki

Lutz

Dobry tool, który ma posłużyć Ci przez długie lata powinien mieć jak najwięcej narzędzi, żeby był przydatny w każdej sytuacji, w jakiej się znajdziesz. Wprawdzie wszystko zależy od indywidualnych preferencji, ale nigdy też nie wiadomo, kiedy jakie narzędzie się przyda, warto więc mieć ich dużo.

Jako toola edc proponowałbym Leathermana Wave New albo Victorinoxa Spirita, do nieco cięższych prac Leathermana Surge albo Victorinoxa Swisstoola.

Krzysztofon

Na lata wybrałbym Vicka Swisstoola, mam od lat i nie zamienię na inny. Solidny sprzęt. Jak miałbym zostac z jednym to z tym.

JAZZ

Leatherman,Vicek,Sog,Gerber(kolejność jest przypadkowa )....no i jeszcze inne toole ;-P ,poszperaj ,popatrz  i  wybierz jaki pasuje i to będzie najlepsze,i pomyśl ile chcesz jeszcze wydać :special:

MAKE ART NOT WAR

Jot

Cytat: Świadziu w 04-01-2015, 20:08:42

- blokadę głównego ostrza

Proponuję taki, który ma blokadę wszystkiego, co można zablokować.

Wkrętak bez blokady to porażka, bo jak przy odkręcaniu/dokręcaniu się złoży, to może być potrzebna doraźna pomoc medyczna.

arnarnpl

Mam LM charge juz okolo 9 lat. I powiadam ze jest super! Noz,nozyczki,pila,pilnik,bity wszystko sie przydaje!!! Nawet kiedys mlotek udawal! Gwarancja i serwis super!!! Pochewka jeszcze ta sama a nosze 5dni w tygodniu. Warto!

Remix

Zależy kto co woli na przykład dla mnie wymienne bity, czy nożyczki to coś zbędnego.  Poza tym dużo zależy od charakteru pracy jaką będziesz wykonywał toolem oraz pieniędzy jakie jesteś w stanie wydać. Oczywiście zgadzam się z przedmówcami - jak kupować to tylko toole uznanych firm i z blokadą wszystkich narzędzi.

Ostrzę z ręki. Nieważne jak, ważne, że w ogóle.

Świadziu

Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi w tym temacie :)
Co do multitooli, to jakie modele mają blokadę wszystkich narzędzi ?

Dura

Szukasz modelu na lata, bez konkretnej granicy cenowej więc napiszę jak to wygląda w przypadku charge i spirita. W obu masz wszystko blokowane, jednak: w Leathermanie Charge ostrza, piła i pilnik mają liner locka. Pozostałe mają back locki. Vicek ma to rozwiązane inaczej. Nigdy się nie interesowałem jakoś specjalnie toolami od nich ale jest to coś w rodzaju axisa od Benchmade.
Proszę o poprawę jeżeli się mylę.

kopeć

Miałem z kilo, wszystkie super, albo prawie - bierz Spirita, ma wszystko, nie za duży, narządy dostępne bez otwierania całości, dobra stal, swietne wykonanie - naprawdę uniwersalny tool, biorac pod uwagę, że do naprawdę poważnych prac tylko dedykowane narzędzia się nadają i żadne extra bit extendery / piły / pilniki / etc dołączane do końcówek tamatu dobrze nie zrobią. Więc głównym kryterium jak dla mnie jest wygoda, łatwość obsługi oraz obiektywnie pojmowana jakość.

Dura

Stal jest dobra, tylko że w charge jakoś nie specjalnie gorsza a ostrze (na które autor wątku zwrócił uwagę że ma być blokowane) jest wykonane z niezaprzeczalnie lepszej stali.

wollro

Przede wszystkim narzędzie powinno być solidne, a nie ładnie wyglądać. Blokowane ostrza to podstawa, ale również chyba już standard. Nie napalaj się na gniazdo bitów, ponieważ w moim LM Surge wielokrotnie okazywało się, że gniazdo jest za szerokie i bit nie sięgał do głęboko osadzonej śrubki. Nie pomagała również oryginalna przedłużka. Za to fajna jest wymienna piłka. Przez to nie boisz się ekstremalnie wykorzystywać końcówek, bo je sobie po prostu wymienisz. Jednak LM Surge mocno ściskany w ręce nieźle się wrzyna. No i jest ciężki. Nie nadaje się do noszenia na pasku. Mam też Spirita, ale jemu tak nie ufam. Jest zdecydowanie delikatniejszy, ale w sumie to nie ta sama kategoria. W Spiricie cieszy dołączany korkociąg, ale problemem jest gdzie go schować i nie zgubić. Podsumowując, ja brałbym teraz New Surge.

u99

Cytat: wollro w 06-01-2015, 10:47:11

W Spiricie cieszy dołączany korkociąg, ale problemem jest gdzie go schować i nie zgubić.

Victorinox produkuje sporo etui, w których można przenosić korkociąg, np. model 4.0833.L . Oczywiście, zawsze można wszystko zgubić, zwłaszcza jak ktoś ma do tego talent. Dodatkowo na rynku masz wielu producentów pouchów, którzy produkują podobne ustrojstwa, np. Skinth.
Poniżej zdjęcia ww. etui. Na 2 korkociąg celowo częściowo wysunięty.

Jot

Byłoby dobrze gdyby nie masa przekraczająca 300 g. Mając multitoola problem powstaje gdy należy użyć szczypiec i wkrętaka jednocześnie.

A może nosić małą Cobrę Knipexa - waży 85 g, długa na 125 mm i ma rozpiętość szczęk 27 mm i szczypce wytrzymają więcej niż w toolu. No i cena poniżej 100,00 PLN,

SMF spam blocked by CleanTalk