Reklama

CRKT HAMMOND CRUISER vs CRKT M21-04

Zaczęty przez wojtas25, 11-01-2015, 14:04:40

wojtas25

Czy jest istotna roznica w jakosci wykonania  pomiedyz tzmi noyami bo gabarztowo sa zblizone a rozynice w cenach spore

graf

Cytat: wojtas25 w 11-01-2015, 14:04:40

Czy jest istotna roznica w jakosci wykonania  pomiedyz tzmi noyami bo gabarztowo sa zblizone a rozynice w cenach spore

W tej chwili stare modele Crkt są puszczane jako nowa seria z chin. Są gorsze w detalach - gorsze śrubki, krzywo wycięte podkładki z fosforobrązu itp. W  nazwie, po numerze seryjnym mają literkę Z.
Ale poza tym - nie widzę problemu.
Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

Gnatołam

O m21-04 nic nie powiem bo go nawet w rękach nie miałem ale Hammonda mam od jakiś 2 lat i serio dobry nożyk.Na EDC całkiem fajny ale wielki.
Poza tym że ostrzy się go kiepsko to bardzo fajny nożyk.

wojtas25

czyli ostrze ta sama jakosc jeyeli opisane sa jako aus 8 i jesycye pytanie cyz okladziny bocyne da sie latwo zdemontowac_bo chce sobie wymienic

Gnatołam

Po pierwsze; Ctrl+Shift bo piszesz z zamiast y.
A wracając do noża to bez problemu się okładziny demontuje.

wojtas25

dzieki ,nie wiedzialem jak to rozwiazac

Drifter

Do dziś mam Cruisera z Taiwanu więc o chinolach nie powiem nic, czy gorsze, czy lepsze. Miałem również M21-04, też Taiwan, ale poszedł w dobre ręce.
W M21 jest autolawks a Cruiserze nie ma (przynajmniej u mnie nie ma). Trzeba operować kciukiem.
W M21 jest chyba o-ring na osi, o który trzeba dbać, czyli smarować, zresztą jak każdy folder z tym, że tu trzeba szczególnie uważać. Nie wiem czy o-ring występuje w Cruiserze - nie miałem potrzeby aby go rozkręcać.
M21 można kupić z ostrzem plain a Cruiser (przynajmniej mój DSF) serrated co raczej jest wadą.
Niewątpliwą zaletą Cruisera są fajne i miłe w dotyku okładziny, jedyne w swoim rodzaju. M21 ma zimne aluśki.
Z M21 rozstałem się bez żalu. Cruisera nigdy nie sprzedam.
No i tyle z moich spostrzeżeń :)

"Wszyscy kochamy chaos i przemoc" - Król Julian
"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

Scar

Cruiser ma słabszy od 21 kołek blokady otwartego ostrza, za krótką część gładkiego ostrza,
łatwiej zapchać mechanizmy, takie sobie linery.
Miałem oba w jednym czasie, na co dzień lepszy m21.

co będzie, już było.
mieć władzę,

to móc niektórym robić tak:

ednyfed

Kilka uwag na temat: CRKT z Chin czy z Tajwanu.
Mam trzy modele z Tajwanu (w tym M21-04) i trzy z Chin.
Te z Tajwanu nie mają żadnych felerów jeśli chodzi o wykończenie. Nie ma problemów z blokadą. itp. M21-04 miała wypolerowaną na lustro kt. (czyli to co w droższym dwa razy Hogue)
Z tymi z Chin już tak różowo nie jest. Przede wszystkim - śrubki z gównoliny w jednym sprawiły, że nóż jest nierozkręcalny. W drugim liner bardzo szybko powędrował na prawice, pojawił się blade-play, a klips odgiął się od noszenia w kieszeni. :special: Dopiero ostatni - CRKT Fossil - wykonany jest całkiem nieźle (jak na razie bez widocznych problemów z blokadą itp.)
Wybór między nożem CRKT z Tajwanu czy CRKT z Chin jest prosty. A jeśli M21-04 to ten z 4-pozycyjnym klipsem. ;)

Drifter

Jak dla mnie to chinol. OIF wygląda tak. Może są inne ale ten jest super. Są jeszcze z piaskową powłoką na klindze i bez górnego jelca. Ale ta "inkrustacja" musi być :)

"Nóż jest w twojej aorcie. Wyciągniesz go, będziesz krwawić i umrzesz. Uważaj to za profesjonalną uprzejmość" - John Wick

wojtas25

ok czyli chinczyk niedokladne wykonanie ,ale czy stal ostrza z aus 8 czy w chinczykach z czegos gorszego

Drifter

8CP14MoV czyli rzekomy odpowiednik AUS8. Dla mnie róznica występuje ale może źle trafiłem. Inny nóż, inna marka...

wojtas25

dobra kupilem chinczyka . teraz musze Ojca zmolestowac zeby mi zrobil rzezbiona rekojesc i bedzie custom :) .Chociaz te okladziny z zertecu fajne w dotyku szkoda wyrzucac.Dzieki wszystkim za pomoc w tym temacie