Reklama

Na knifemaking'u można świetnie zarobić...

Zaczęty przez K110, 21-01-2015, 21:10:06

K110

...ale ja robię dla przyjemności  :D

Takie udało mi się zrobić. Mniej więcej wszystkie takie same.

Stal K110 hartowana na 59-60HRC (mierzone na twardościomierzu z atestem) w Bohler Polska.
Długość 240 mm, z czego ostrza 110 mm, 30 mm szerokości, grubość głowni 3 mm.
Szlif pełny plaski, satyna 400.
Piny mozaikowe i rurka fi 6, paracord 550.
Waga 195 gram każdy.
Na rękojeściach wenge, ipe i tatajuba.
Tutaj jeszcze przed ostrzeniem.

Jeśli pomimo wielu prób, coś Ci się w życiu nie udaje... próbuj dalej!

goomchuck

Ładna czysta robota :) tylko ja bym bardziej zaoblił kształty i zjechał czoła okładek :) 3mm i pełny płaski to niezłe żylety muszą być ;)

,,Dopóki możesz myśleć, walczysz. To umysł jest bronią. Reszta to narzędzia. Nie mają znaczenia. Można je zdobyć, zrobić albo zastąpić"
J.Grzędowicz 'Pan Lodowego Ogrodu'

Jerzy z bagien

Cytat: goomchuck w 21-01-2015, 21:23:21

Ładna czysta robota :) tylko ja bym bardziej zaoblił kształty i zjechał czoła okładek

Nooo bo kanciaste jakieś. :)

mitryl

Cytat: goomchuck w 21-01-2015, 21:23:21

Ładna czysta robota :) tylko ja bym bardziej zaoblił kształty i zjechał czoła okładek :) 3mm i pełny płaski to niezłe żylety muszą być ;)

i ja

I rzekł do człowieka: Oto bojaźń Pańska, ona jest mądrością, a unikanie złego rozumem.Job. 28:28
Marana Tha

graf

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

K110

Już nie przeszlifuje rękojeści bo rozdałem ehh...

A miałem sprzedać po pińcet  :winky: Później się kapnąłem, że straciłem 1500 złociszy.

A zresztą każda następna roboczogodzina "podraża noża"  :rotfl:

Jerzy z bagien

Cytat: graf w 22-01-2015, 11:08:06

Mniej pracy, więcej zysku na godzinę :D :D :D

To czeladnika na naukę niech weźmie! :D

Mirass

Cytat: K110 w 21-01-2015, 21:10:06

(mierzone na twardościomierzu z atestem)

A co to takiego ciekawego ten atest ???, to jakaś ostatnia ostoja PRL-u???

noxos

Cytat: K110 w 22-01-2015, 17:13:19

Już nie przeszlifuje rękojeści bo rozdałem ehh...

A miałem sprzedać po pińcet  :winky: Później się kapnąłem, że straciłem 1500 złociszy.

A zresztą każda następna roboczogodzina "podraża noża"  :rotfl:

Ale to chyba nie jest Twoje ostatnie słowo w kwestii nożorobienia? ;>

wojtek22

Cytat: noxos w 22-01-2015, 21:05:51

Ale to chyba nie jest Twoje ostatnie słowo w kwestii nożorobienia? ;>

I rozdawania.;-)

K110

No właśnie mam plan jeszcze coś zarobić ... znaczy porobić w nożach bo sprzętu i materiałów nakupowałem, tylko czasu nie mogę kupić hehe
No i będę dalej rozdawał bo pewnie nikt pińcet nie da :-)

Skiper

Cytat: K110 w 22-01-2015, 21:56:41

No i będę dalej rozdawał bo pewnie nikt pińcet nie da :)

To ja pierwszy w kolejce.  :D

Grucha

Do nieba pójdziesz, a tam drogi nożami usłane !

junasz

Cytat: Mirass w 22-01-2015, 20:15:59

A co to takiego ciekawego ten atest :question: , to jakaś ostatnia ostoja PRL-u???

Skomplikowane narzędzia pomiarowe mające zapewnić zakładaną dokładność pomiaru muszą być co jakiś czas sprawdzane i kalibrowane przez (najczęściej) producenta lub inną, uprawnioną i odpowiednio wyposażoną jednostkę. Przy pozytywnym efekcie takich działań (zazwyczaj związanych z niemałymi kosztami ponoszonymi przez właściciela) dla narzędzia pomiarowego wystawiany jest atest potwierdzający, iż zakładana dokładność pomiaru jest przez to narzędzie utrzymywana. To takie elementaria z metrologii i podstawowej techniki... proponuję się douczyć zamiast wstawiać demagogiczne teksty typu "relikty z PRL-u" (przy okazji - za onych czasów obowiązywały dokładnie te same zasady atestowania narzędzi pomiarowych i przestrzegane były nierzadko znacznie bardziej rygorystycznie).
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

K110

junasz

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

Mirass

Cytat: junasz w 22-01-2015, 22:32:01

Skomplikowane narzędzia pomiarowe mające zapewnić zakładaną dokładność pomiaru muszą być co jakiś czas sprawdzane i kalibrowane przez (najczęściej) producenta lub inną, uprawnioną i odpowiednio wyposażoną jednostkę. Przy pozytywnym efekcie takich działań (zazwyczaj związanych z niemałymi kosztami ponoszonymi przez właściciela) dla narzędzia pomiarowego wystawiany jest atest potwierdzający, iż zakładana dokładność pomiaru jest przez to narzędzie utrzymywana. To takie elementaria z metrologii i podstawowej techniki... proponuję się douczyć zamiast wstawiać demagogiczne teksty typu "relikty z PRL-u" (przy okazji - za onych czasów obowiązywały dokładnie te same zasady atestowania narzędzi pomiarowych i przestrzegane były nierzadko znacznie bardziej rygorystycznie).

Witam,
To ja proponuje Kolego abyś najpierw sam się douczył a potem innych pouczał.
Dokument mówiący o dokładności pomiaru (odniesiony do wzorca wyższego rzędu ) to jest "świadectwo wzorcowania" a nie jakiś tam atest,
Świadectwo wzorcowania jest wystawiane przez tzw. Laboratoria Wzorcujące a nie atestujące, - to taka podstawowa wiedza z metrologi i podstaw techniki!!!!,
Ponadto nie ma takiego pojęcia jak "bardziej rygorystycznie" - coś jest rygorystyczne, albo nie jest rygorystyczne - troszkę szacunku dla języka ojczystego!

Szkoda tego forum, coraz więcej ignorantów tu się wypowiada!!!

Pozdrawiam
Mirass

Raptorartur

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

pecado

Cytat: Mirass w 22-01-2015, 23:13:49

Szkoda tego forum, coraz więcej ignorantów tu się wypowiada!!!

No to nas oswiecaj, podciągniemy się :)
Pomylić się rzecz ludzka, tobie się nie zdarza?

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

Mirass

Zdarza, i to często,

Tylko nie mówię innym od razu aby się douczyli ....  8D
A poza tym wątek zaczął robić się "off topowy"

SMF spam blocked by CleanTalk