Reklama

Folder Dromader Triad-lock

Zaczęty przez wolodja, 29-01-2015, 14:30:42

wolodja

Jak wyżej  ;-)

Stal N690, czarne g10 i nierdzewka.

Poniżej nożydło w dłoni ;)

http://youtu.be/Vcg_c6d3Ycw

malkontent

A nie można było inaczej ogarnąć tej przerwy pomiędzy ostrzem a rękojeścią po złożeniu?
Ten element w moim odczuciu dyskwalifikuje ten projekt.

Raptorartur

Rzeczywiście słabo to wygląda. Otwarty nóż jest całkiem spoko, taki normalny rzekłbym.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

InQuizitor

Odstęp pomiędzy dźwignia, a backspacerem też spory, no i klips w mojej opinii paskudny całkiem.

Niemniej jednak coś czuje, że jeszcze chwila i będę Twoim klientem po raz kolejny :)

ArtP

Cytat: malkontent w 29-01-2015, 14:40:59

A nie można było inaczej ogarnąć tej przerwy pomiędzy ostrzem a rękojeścią po złożeniu?
Ten element w moim odczuciu dyskwalifikuje ten projekt.

W takim dajmy na to BM Rukus też jest podobna przerwa, mnie nie przeszkadza ani tam, ani tu.

wolodja

Cytat: InQuizitor w 29-01-2015, 15:24:21

Odstęp pomiędzy dźwignia, a backspacerem też spory

To triadlock. Dźwignia pracuje do przodu i do tyłu więc musi być luz.

pecado

Jak zobaczyłem nożyk po raz pierwszy to mi się jaja skurczyły, bo "o kurwa, będę miał wydatek".
Na szczęście trochę zjebałeś i moszna się rozluźniła ;)

O co mi cho.

Po pierwsze popełniłeś jeden z głównych grzechów osób projektujących foldery.
Otóż foldery się składają!
Wiem, to jest duży szok, ale to prawda.
I dlatego gdy projektuje się folder warto zwrócić uwagę na to co się dzieje z klingą w pozycji zamkniętej.
Bo jest małą zbrodnią zostawiać takiego zęba do kastrowania kieszeni.
Mam świadomość, że to nie takie halo, ale sry, cza na to paczeć, bo potem jest źle i nieprzyjemnie.
Położenie pivota oraz kształt czoła rękojeści są tu kluczowe. I tak - jest to całkiem konkretne równanie wielu zmiennych :)

Błędów spasowania mam nadzieję jesteś świadomy? Blokada ws okładziny na przykład. Spacer za blokadą chyba też ma lekkie omsknięcia? Śrubki mocujące okładziny też się wyróżniają, nie tylko przez brak zmatowienia, prawda? (nie mówię tu o główkach śrubek, o tym drugim końcu).

Kompletnie mi nie konweniuje z całością mocowanie stop pina. Nie dość, że znienacka taki drucik to jeszcze z jakiegoś niewyobrażalnego dla mnie powodu po obu stronach jest zagłębiony. A śrubki nie. No kurna - albo-albo.

Niemniej uważam nóż za całkiem udany.
Jeśli udało Ci się uniknąć błędów technologicznych prowadzących do bp to gratuluję.
I nie żartuję - gdyby nie ten zomp to byśmy już na PW rozmawiali :)

pozdrawiam
pecado
Fanklub Taktycznej Rusałki |#| Barankom mówię moje stanowcze nie :mad:
hokka hey hadree hadree succomee succomee
PGK swoich i świadków nie zostawia.

eddieiron

folder osobiście mi się podoba ,widać że włożyłeś dużo pracy w niego ,i szacunek za kolejnego składaka ,jest parę rzeczy do poprawienia np .klips z g10 kompletnie nie pasuję,ale i tak super  folder hand made 8D

pecado

memo: kupić mu kurwa słownik języka polskiego, koniecznie edycję z poszerzonym rozdziałem o interpunkcji.

pozdrawiam
pecado

katz

Może stara metoda nauki knives.pl? Kropkowa.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

junasz

Cytat: wolodja w 29-01-2015, 20:14:37

To triadlock. Dźwignia pracuje do przodu i do tyłu więc musi być luz.

Mógłbyś zapodać fotki częściowo rozłożonego obrazujące działanie Twej wersji tri-ad'a?
Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

kgrzesiek

PM zanim pojawiła się PM2 był okrzyknięty świetnym nożem. Miał ząb. Szło sobie łapsko obedrzeć. (To mój ulubiony folder :-) Nauczyłem się z nim żyć, wygonił nawet  doskonałą PM2). Endura czy Delica licznie polecane nadal mają ząb. Mimo wielu liftingów jakoś nie udało się go pozbyć.
Osobiście klips mi się widzi najbardziej z dotychczas prezentowanych, ale o ....

wolodja

Niestety fot rozłożonego nie będzie bo foldera nie mam już u siebie. Ale następnemu zrobie.
Co do zęba. Nie tak łatwo się go  pozbyć. Jak już pisałem wcześniej w innym wątku- w triadlockach jedno wymusza drugie.

pecado

Oczywiście, ze nie jest to proste, mam tego świadomość!
Ale moim zdaniem warto pokombinować, bo tak jak jest - jest niedopsz ;)

pozdrawiam
pecado

wolodja

To by musiało wyglądać tak, a tak mi się niestety nie podoba

pecado

a gdyby zomba przedłużyć i/lub obniżyć i jednoczesnie obniżyć położenie stop-pina?

pozdrawiam
pecado

wolodja

Nie da rady- obracający się ząbek blokady o niego zawadzi ;-) Zmniejszenie ząbka blokady zbyt wiele dobrego nie wniesie. Ogólnie to nei jest to prosta sprawa te backlocki i triadlocki.  W tym nożu tego nei zmienimy ale w następnym pokombinuję

pecado

pozdrawiam
pecado

Grzybello

Folderek bardzo fajny i mi się podoba :)
ale tak jak Pecado napisał przydało by się więcej dokładności w szczegółach wykończenia
a rozwiązanie zęba ja bym widział tak na niebiesko:

ząb zostaje ale nie rzuca się tak w oczy :shades:

moje noże na facebooku zapraszam: https://www.facebook.com/mgcustomknives

katz

Tak wykończyć jak w vojagerze?

Czy choć tak jak w lawmanie?

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

SMF spam blocked by CleanTalk