Reklama

EDC w KRUX-ie

Zaczęty przez Raptorartur, 16-10-2014, 13:31:19

Raptorartur

Jakiś czas temu zakupiłem dość ciekawy materiał na rękojeść – KRUX. Piszą, że biały dość dobrze imituje kość słoniową.
Jest to żywica poliestrowa wypełniona mineralnym wypełniaczem i zbrojona nieregularnie ułożonymi włóknami szklanymi.
Jak będziecie go używać to po pasowaniu okładek a przed sklejeniem, przemyjcie otwory acetonem. Materiał bardzo mocno ściera piny podczas pasowania i czarne ścianki widać po szlifowaniu.
Umyśliłem sobie, że zastosuję go w standardowym EDC,  podpicuję wszystko ładnym pinem i rurkami mosiężnymi .
Stal M390 zahartowana na 62HRC w IMP, KT przed wyprowadzeniem nieco ponad 0,2 mm.
Wyszedł trochę bizantyjski look. Oceńcie sami.
Z uwagi na białą rękojeść i światło odbijające się od klingi nie było łatwo ze zdjęciami.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

brony_

K O Ł O B R Z E G   ---> www.rezydencja.fajnewczasy.com

Raptorartur

To są właśnie nieregularne włókna szklane.

jahjachu

Nozyk ladny. Szkoda, ze okladki nie zwezaja sie w strone klingi.
Material na rekojesc srednio mi sie podoba. Tak jak brony napisal: "wszedzie rysy". Nie wiem jak na zywo, ale na zdjeciu wyglada jak bardziej jak pokiereszowany plastik niz kosc.

eddieiron

Sam sobie nożyk fajny ,rączka też ok, trzeba jeszcze pamiętać że kolega robi noże pilnikiem i obrabia też,a szlif jak z ręki robiony to wielki szacunek za włożony trud i pracę ,wygląda lepiej od robionego na szlifierce

Raptorartur

Na żywo robi fajne wrażenie. Widać sieć przezroczystych żyłek. Wyszlifowany papierem 2000 a mimo to w dotyku jest "tępy" a nie śliski jak G10.

Marek Muniak

Wypada Ci wierzyć Raptorze jeśli chodzi o Krux. Lubię Twoje noże i śledzę z zainteresowaniem Twój wątek. W tym nożu nie pasuje mi tylko prostopadłe wykończenie okładek przy ostrzu. Chociaż zrób fazę.

Owoc żywota mojego je ZUS.

Raptorartur

Rzeczywiście spróbuję w następnym.

Marek Muniak

Mimo to nożyk ciekawy.

Owoc żywota mojego je ZUS.

nemesis

bardzo ładny nożyk
te nieregularne włókna tak właśnie wyglądają
taki urok materiału

Trollsky

fajny ten materiał. eee chujoza - rysy na rekojesci  - bedzie zle nacinac kiełbaske :)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Brr...

Oglądałem ten w KRUX'ie na własne oczy i muszę powiedzieć, że na żywo wygląda świetnie. Te "włoski/ryski" na żywo dodają jeszcze charakteru. Super.

Acha, jeszcze chciałem dodać, że nie wierzę Ci, że robisz to wszytko pilnikiem !!!  ;-P
Ps2. No i kto ma sztyletoida? kto?

seth13

A jesteś pewien że go masz :rotfl:
Dzięki Artur za pogawędkę, świetnie porysowałeś ten krux :D miałem skromną nadzieję że go gdzieś obok mnie zgubisz :frown:

Raptorartur

Brr, jak będziesz w okolicach Gdańska to Ci pokażę moją supermega laserową przystawkę do pilnika  ;) Tylko nie wiem czy oboje się zmieścimy w "warsztacie" :rotfl:
Piękną "żabkę" wyczesałeś.
Dzięki chłopaki za miłe słowo.

SMF spam blocked by CleanTalk