Reklama

SZCZEGOT HANDMADE

Zaczęty przez Szczepano, 05-02-2015, 20:22:26

Szczepano

Witam , jako, że to mój pierwszy post przedstawię sie. Jestem Michał, zwą mnie Szczepan, ( tak wiem, już jest na forum jeden :P ) mam 25 lat. Moja historia czemu tu trafiłem? Jako, że majsterkowanie i lekkie prace ślusarskie to jedno z moich hobby przeglądając yt trafilem na film pt "jak zrobić nóż z gwożdzia ", tenże film skomentował Trollsky, z ciekawości wszedłem na jego profil na yt a dalej to każdy się może domyślić :) Po obejrzeniu jego filmu podjarany skoczyłem do warsztatu i coś tam zacząłem skrobać ze zwykłej blachy konstrukcyjnej, tak o dla zajawki. Wyszło coś takiego

Nic specjalnego :p

Po tym, kumpel mi powiedział, żebym zajrzał tutaj więc takem uczynił i po pewnym czasie zasysania teorii postanowiłem zrobić następne podejście, oczywiście z materiałów, które się walają po garażach. Znalazłem kawałek resora z jakiejś tam przyczepki i wyciąłem z niego nożopodobny kształt. Następnie zrobiłem sobie prowizoryczny JIG i się zaczęło na dobre :D Resor ma 8 mm grubości. Foty z roboty dziadoskie bo mam telefon tylko do tego

Piłowanie zajęło mi ze dwa tygodnie z przerwami na przekleństwa, wkurwy, załamania nerwowe, opadanie sił i tym podobne. Ale żem człek zawzięty i po tym czasie jest coś takiego :

Generalnie to jest totalny nic nie planowany freestyle. Jest przy nim jeszcze w ciul roboty, musze napewno przegi wyprowadzić żeby były równo, zaokrąglić bardziej dupke, no i mam problem bo na górze w dupce są straszne wżery i nie bardzo wiem co z tym zrobić , chyba jedynie filework to uratuje jakiś :/  Planuje do niego drewienko dąb, albo jesion bo takie posiadam i piny mosiężne.  Co myślicie ?

Pozdrawiam serdecznie

Szczepan

malkontent

Jerzy z bagien

Ale nożysko! Chyba całkiem ok Ci wyszedł. :)

sliwkosky

Cytat: malkontent w 05-02-2015, 20:33:10

8 mm pilnikiem, szacun.

to samo chciałem napisać ^^

kawał chłopa musisz być ;]

nożyk będzie super ciął i miał jebnięcie !

Mioss

8mm pilnikiem  8o

Fajny początek. A tym "nożykiem" to chyba będzie można czołgi otwierać i ręce amputować  ;)
Trzymaj tak dalej.

"Where do you put the bayonet?" (upon seeing a flamethrower for the first time) ~Chesty Puller

Medard Jan Ossowski

Piotr Bialy

Jest fajnie I nozyka kawal jest. Ale jesli chcesz aby nastepny noz wygladal jeszcze lepiej, to projektuj. Narysuj kilka prostych nozy na kolanie , wybierz najlepszy project I wykonaj, a bedzie jeszcze ciekawiej.
Blank fajny, ale troche te otworki z czapki wiercone. Masz pomysl, gdzie beda pozniej piny, bo  przygladam sie  I tylko  widze miejsce na jednego pina duzego na srodku Ii przelotke, reszta chybil trafil, ale jesli  jest plan, to ok. Oczywiscie powodzenia. Super poczatek.

Snareface

hyh przypomina mi mojego pierwszego grzmota, ale Twój dużo staranniej wykonany :D
Zostaw sobie jeszcze parę 'k...w' na satynowanko po harcie ;)
Dąbek IMHO ładniejszy od jesiona.
Powodzenia! :)

"To, co dla mnie najlepsze - dla kogoś oznacza klęskę."

pawelmomo

Rozumiem że w twardym materiale piłowałeś? :dodge:
Współczuję, ale pewnie tak jak Ty też bym nie odpuścił i piłował mimo wszystko do skutku :P
Trzymaj tak dalej, pozdro.

kosiarz

Cytat: malkontent w 05-02-2015, 20:33:10

8 mm pilnikiem, szacun.

I to jeszcze nie zmiękczałeś tego resora? Czzyli 40-45 hrc piłowałeś.... ja pierdolę  :kopara: Jesteś Mistrz. Pełen szacun! :)
Edzia: pawelmomo szybszy  :]
www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

oldjojo

Wszystko przez Raptora,teraz każdy pilnikiem chce mistrzostwo osiągnąć :D
Będzie niezły pomocnik do kuchni,kości,zmarzliny,itd.
Ile to waży?

"picie wódki to jest wprowadzenie elementu baśniowego do rzeczywistości"
Jan Himilsbach

Raptorartur

Ekstra Chłopie. To się nazywa samozaparcie.

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

Szczepano

Dziękuje za pozytywny odbiór - to motywuje :)

Generalnie jeśli rozgrzanie do czerwoności i wyprostowanie na kowadle można nazwać odpuszczaniem, to zrobiłem to. Mam jeszcze jeden kawałek takiego resoru :) hehe
Blank waży 296 gramów. Co do otworów na piny to miałem zamiar zrobić tak:

Z przodu 6 mm , a drugi 9 mm rurka mosiężna. No i tak, resztę otworów wierciłem od sasa do lasa , jak mi się wiertło ułożyło. Następne będą już pomyślane :P
Jak ktoś jest z Warszawy to zapodaje tipsa, że w tym sklepie http://azteko.pl/ za browara dają rurki mosiężne fi 9 mm - różne długości .  Są to zwykłe lufy do replik asg, z ich perspektywy mało warte bo sa zwykłe i używane, ale z perspektywy nożoroba taka lufa juz ma inną wartość. ;) - Jeśli mod uzna ze to krypto reklama czy coś to przepraszam chciałem dobrze :P

śliwka

Wspaniała robota!

Tak a  propos piłowania tego nierozhartowanego resora przypomniał mi się cytat z filmu "Poranek Kojota"

"Jeżeli czegoś nie da się zrobić, potrzebny jest ktoś, kto o tym nie wie – przyjdzie i to zrobi. "

Pozdrawiam

Cieszę się i korzystam z tego co mam zamiast ubolewać nad tym czego nie mam.

edge runner

Trollsky

Czesc :)

Widze w Tobie zapał i konsekwencje - to dwie najbardziej porządane cechy gdy zaczyna sie robic noze. Warsztat i maszyny przyjdą z czasem :)

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Szczepano

Hej, znowu ja. Trochę posiedziałem nad blankiem, zaokrągliłem dupkę, popapierkowałem, porównałem, wyszło coś takiego. Ogólnie wyjście szlifu spier#####em . Widać na fotkach. Mam nauczkę , żeby wyjście iglakiem robić po położeniu szlifu a nie przed.  Poleciał na OC.

Wziąłem się też z ciekawości za micartę, pierwsza nie wyszła wcale, kleiłem epidianem - dziadostwo jakieś. Proporcje na pewno dobrze odmierzyłem, bo na wadze elektronicznej, i nie wiem, może za mocno ścisnąłem... nie dało jej się przeciąć bo się "maśliła " i grudy zostawały na piłce itp. Kupiłem sobie Novol 720 i będę robił drugie podejście :) pozdro !

Misiu_konkret.

nóż jest wspaniały, widać że włożyłeś serce w niego, ten szlif i satyna.
a na micke stosuj materiały które "chłoną" żywice.

Albowiem z wnętrza, z serca ludzkiego pochodzą złe myśli, wszeteczeństwa, kradzieże, morderstwa, Cudzołóstwo, chciwość, złość, podstęp, lubieżność, zawiść, bluźnierstwo, pycha, głupota; Wszystko to złe pochodzi z wewnątrz i kala człowieka.
Mk 7:21-23

mnicha

Każdy ma swój odchył, i nie ma co o tym dyskutować.

ghandi20

Cytat: Szczepano w 13-02-2015, 22:59:07

Mam nauczkę , żeby wyjście iglakiem robić po położeniu szlifu a nie przed.  Poleciał na OC.

We wszystkich tutkach polecają robić wyjście przed położeniem szlifu. Gdzie jest zrypane?? bo naprawdę nie widzę. Nożyk zapowiada się rewelacyjnie, taki sympatyczny robol :D

Szczepano

Cytat: ghandi20 w 14-02-2015, 11:11:05

. Gdzie jest zrypane??

Tutaj, wyjście jest 1- 2 setne mm głębiej niż cały szlif. TZN ma inny kąt no.

Ale dziękuje za uznanie :) Teraz mnie czeka oprawianie :)

SMF spam blocked by CleanTalk