Reklama

Dwarf, podręczna brzytewka

Zaczęty przez wolodja, 28-02-2015, 15:43:08

wolodja

Witam!

Kolejny projekt- ,,Dwarf''  ;-)

D2 4mm, w czarnym g10 i stonewash.
Całość ma 220mm z tego 105mm ostrego

Pozdrawiam!

Krzysztofon

Małe "wszystkocotrzeba" - podoba mi się.

Może go do wątku "najlepszy nóż na godzinę W"?

artk

Cytat: Krzysztofon w 28-02-2015, 16:18:05

Małe "wszystkocotrzeba" - podoba mi się.

Dokładnie tak.

Bazarek: <a href="https://forum.knives.pl/index.php/topic,183251.0.html"> Rusty Skull Blades</a>
Zapraszam

bronuś67

I znów mi się wydłużyła lista noży,które trzeba zamówić u Radka. Fajny skubaniec.

wolodja

robi97

Nóż bardzo fajny, ale... nie rozumiem robienia w nożach leśnych wklęsłego szlifu. Przecież jeśli ktoś weźmie taki nóż na zimowy bushcraft i zapierdzieli nim w zamarznięte drewno to moim zdaniem nie ma siły żeby taki nóż z wklęsłym szlifem się nie wyszczerbił. Tak więc moje pytanie: po co wklęsły i czy nie lepiej byłoby zostawić pełny płaski?

"Jeśli boisz się używać swojego noża to zmień nóż"

Cytat: Dominicus w 12-03-2015, 17:56:51
Masz oryginalny gust. ;) [...] Poza tym każdy fix lepszy niż składak. :D

Jasiek

@robi97: teoretycznie masz rację; ale praktycznie: kto z nas ma jeden nóż do lasu?!  :rotfl:

A jak ktoś jeszcze nic nie ma, to Wołodia daje mu szansę, żeby uzasadnić kupno drugiego, z płaskim, na zimę.  ;-)

duże rękojeści mają wielkie zalety; małe też mają niemałe...

vrtel

Bardzo ładny :)

Coraz ciekawsze noże robisz wolodia. Gratki ;)

bronuś67

Robi, to co Radek pokazuje, to jedno, a co robi na zamówienie to insza inszość. Pogadaj z Nim, to zrobi Ci pewnie taki szlif, jaki chcesz. Znam trochę Radka i noży od Niego mam sporo. Dogadacie się bez problemu
A ten konkretny nożyk widzi mi się jako miejskie edc zabrane w plener na sesję zdjęciową. Fajna kosałka.

robi97

Cytat: bronuś67 w 01-03-2015, 18:11:20

Robi, to co Radek pokazuje, to jedno, a co robi na zamówienie to insza inszość. Pogadaj z Nim, to zrobi Ci pewnie taki szlif, jaki chcesz. Znam trochę Radka i noży od Niego mam sporo. Dogadacie się bez problemu
A ten konkretny nożyk widzi mi się jako miejskie edc zabrane w plener na sesję zdjęciową. Fajna kosałka.

Mam nóż od Radka ze scandi :D
"Jeśli boisz się używać swojego noża to zmień nóż"

Cytat: Dominicus w 12-03-2015, 17:56:51
Masz oryginalny gust. ;) [...] Poza tym każdy fix lepszy niż składak. :D

KamilD

Bardzo ładny nóż, projekt na prawdę mi się podoba :)

Player

Całkiem fajny i niezły łuczek KT.

.
.
.
.

Franek Majcher

Bardzo fajny projekt i wykonanie :)
Co do szlifu wklęsłego to nie ma znaczenia jaki szlif, ważne że tnie .
Użytkownik kupując sam zdecyduje do czego odważy się go użyć .

Danesz

Przez kilka lat używałem brazylijskiej Tramontiny  z wklęsłym szlifem i jakoś nie kojarzę uszkodzeń odbiegających od normy. Używana była w Europie oraz Azji, w rożnych warunkach pogodowych i klimatycznych. Od naszych Bieszczad latem, przez jesienny Ural i Syberię, aż po zimowo - wiosenny Kaukaz. Skąd więc taka fobia jeśli chodzi o wklęsłe ?

Mikko

Nie wiem jak z zamarzniętym drewnem itp ale batonowałem jednym z noży od Radka, który ma wklęsły szlif przy grubości klingi 4,5 mm i nic mu się nie stało.

CRK robi też fixy teoretycznie przeznaczone do survivalu, chyba każdy miał wklęsły szlif.

SMF spam blocked by CleanTalk