Reklama

Duży folder do 600pln

Zaczęty przez Rysiu K., 06-03-2015, 13:36:28

Rysiu K.

Witam, jako że zbliża się okres, w którym chcę zakupić następny duży folder. Chciałbym zasięgnąć od was koledzy i koleżanki, opini nt. następujących wytypowanych przeze mnie konstrukcji, a także waszych propozycji  :). Mianowicie jak wyżej wspomniałem poszukuję dużego folder'a (minimum 9cm, tak gdzieś od 9-12cm) z dobrej stali (154CM, VG10, S30V, N690, D2). Zakres cenowy jaki mnie interesuje to 350-600zł.

Moje ostatnie typy to:
-Viper Keeper (niestety nóż w przeciągu kilku ostatnich dni podrożał o 100zł :<, co mnie zniechęca, gdyż nie lubię przepłacać)
-Fox Profili folder (niestety nie mogę w żaden sposób skontaktować się z Panem Markiem prowadzącym sklep coltelli.pl ,ani przez forum, ani przez maila)
-Benchmade 890 Torrent
-Benchmade 710
-Benchmade Barrage 580
Spyderco mi nie proponujcie, bo jakoś Endura do mnie nie przemawia, kilka modeli osobiście mi się podoba, ale ogólnie to noże tej firmy do mnie nie przemawiają, tak samo jak Sog'i.

Calot

The air smelled of limited life expectancy.
X-Clacks-Overhead: GNU Terry Pratchett

Rysiu K.

Widziałem , te typy :P są mi znajome. Spyderco skreślam definitywnie. Btw podobno ten Elmax z ZT nie jest za fajny, i trochę mały owy ZT. Tą 710 widziałem, i za mało zdjęć, porysowany klips, więc odpada. Chcę nówkę sztukę. Ciekawe są te nowe CS, ciekawa też ta nowa stal CTS, tylko gdzie je dostać, tzn w PL ? Bo wszystkie sklepy jak na razie wyprzedają stare modele z AUS8A...

mamcar

Chcesz duży solidny nóż, czy po prostu długi?

Rysiu K.

Chcę solidny nóż z klingą od 9-12cm. Nie musi być duży tzn. gruby/masywny. BM 710 ma np prawie 10cm ostrze z D2, a jakąś kobyłą nie jest. Kiedyś chciałem CS Ti Lite VI, ale 15cm klingi to już przesada w EDC  ;-)

Lump

A jakie masz złe doświadczenia z elmaxem że piszesz że nie za fajny. Kruszy się? nie da sie naostrzyć? łamliwy ? Ja tam ciąlem ZT puche po mleku dla dziecka na paski i jedynie co to się stępił. Wystarczylo po dziesieć na strone bialymi triangla żeby golił.

zobacz jeszcze zt 0200

Mnie już tu nie ma......

Rysiu K.

Nie miałem styczności z Elmaxem. Ale z tego co zdążyłem wyczytać na tym forum i po opiniach w internecie, to ZT z tego Elmaxu nie słynie, a w ichniejszym wydaniu S30V to już inna bajka. Ten ZT 0200, fajny, lecz nie wzbudza we mnie efektu tak jak np 710, czyli WOW chcę go mieć. I 610zł za 154CM jakoś mi osobiście nie leży. Co innego ZT Blackwash 0560BW (tylko to 2x wyższa kwota niż zakładam  :(). I dodam jeszcze, iż ostrze combo całkowicie przekreśla dla mnie nóż. Nienawidzę ząbkowania na ostrzu.

Lump

Cytat: Rysiu K. w 06-03-2015, 14:10:07

Nie miałem styczności z Elmaxem. Ale z tego co zdążyłem wyczytać na tym forum i po opiniach w internecie, to ZT z tego Elmaxu nie słynie, a w ichniejszym wydaniu S30V to już inna bajka. Ten ZT 0200, fajny, lecz nie wzbudza we mnie efektu tak jak np 710, czyli WOW chcę go mieć. I 610zł za 154CM jakoś mi osobiście nie leży.

To czytaj i oglądaj jeszcze "dużo" internetu..a babcia ma wąsy ( choć i takie sie zdarzają )
Po drugie taka zt 0200 wyrwiesz czasem za 450 zl.

Mnie już tu nie ma......

MrAnderson

Jak chcesz tak duży folder (12cm) to może zdecydujesz się na fixeda? Kupisz taniej, będzie miał lepszą "blokade" niż jakikolwiek folder, będziesz mógł sowie wybrać taki wyjebolit o jakim tylko marzysz i do tego będziesz mógł sobie uzgodnić design.

Moim zdaniem duże foldery mają śmieszny stosunek długości ostrza do rękojeści.

kawa

Te które podałeś to raczej małe jak na twoje wymagania.
Jak duży folder to cold steel: voyagery, recony, talwary itd.
Są duże a nie są jakieś grube i ciężkie.

Robertbp

BM 810 klinga długa na prawie 4", stal M4. Mam i używam bezlitośnie  ;> Główny minus to rękojeść którą trzeba sobie trochę przerobić, dremelkiem to jakieś 15 min zabawy

"...uważaj bo jak marzysz to zamykasz oczy..rzeczywistość wtedy łatwo ciosem cię zaskoczy..."

mamcar

Pany ... chce folder to folder, nowy to nowy.

Benchmade 890 Torrent jest dość smukły i nie sprawia wrażenia dużego.
Jeśli 710 wywołuje efekt wow, to bym się więcej nie zastanawiał.

kgrzesiek

"Nie proponujcie spyderco". Ja zaproponuję reska od pająka. Ok 200 zł. 11 cm w składaku to nieźle. Duża i wygodna rękojeść. Dobry stosunek długości kt do rękojeści. Standardową głownię można dorobić u rodzimych majkerów z wybranej stali. Pozostały budżet na to pozwala ;-)

Rysiu K.

Powiem tak Benchmade 810, jak dla mnie nie ma sexownej głowni (jakby to dziwnie nie zabrzmiało  :special:). Fixedy są fajne, ale do noszenia nacodzień niepraktyczne. 20kila cm noża w pochwie przy pasie do codziennego użytku jest skądinąd odczuwalne. Syperco, po za może Tatanką, Police, C174GP Double Bevel, C149GP Vallotton, nie ma dla mnie nic co przypadłoby mi do gustu. Dodam że nie lubię back locków, choć ten w Cold Steelu mnie nie razi. W dorabianie ostrza nie chcę się na razie bawić, choć sam o tym kiedyś myślałem i pomysł ten podoba mi się  :D, ale nie teraz.

ordo

BM 710 to kiedyś 350, dziś bliżej 400zł na bazarku, oficjalne ceny obecnie jeszcze wyższe, IMO przesadzone.
Taniej wyjdzie BM HK 14715BK, konstrukcja i materiały analogiczne, cena jak 710 sprzed podwyżek.
No i zawsze to AXIS.

Torrent - Steigerwalt zawsze smaczny, z Nitrousem miałem 913, jeśli pasuje, to też nie jest zły wybór.

580 Barrage - materiały jak w Gripie, dopłata za zbędną sprężynkę, może trafiłbyś 581, drożej, ale lepszy deal.

Spojrzeć można na nowe CSy z CTS-XHP - Recon 1, Talwar itd.

Reality has a well known liberal bias

Rysiu K.

Cytat: ordo w 06-03-2015, 14:44:48

BM 710 to kiedyś 350, dziś bliżej 400zł na bazarku, oficjalne ceny obecnie jeszcze wyższe, IMO przesadzone.
Taniej wyjdzie BM HK 14715BK, konstrukcja i materiały analogiczne, cena jak 710 sprzed podwyżek.
No i zawsze to AXIS.

Torrent - Steigerwalt zawsze smaczny, z Nitrousem miałem 913, jeśli pasuje, to też nie jest zły wybór.

580 Barrage - materiały jak w Gripie, dopłata za zbędną sprężynkę, może trafiłbyś 581, drożej, ale lepszy deal.

Spojrzeć można na nowe CSy z CTS-XHP - Recon 1, Talwar itd.

Dzięki Ordo, też myślę że 580'tka za fajna nie jest, ten Valox plastikowo jakoś wygląda. BM HK 14715BK widziałem i nie wygląda to źle (tylko gdzie go w PL dostać ?).

Na chwilę obecną wygrywają BM 710, BM HK 14715BK, BM 890 Torrent. Choć za fanboya BM się nie uważam  ;>

Harry

A kiedy te Cold Steel'e z wyjebolitu będą dostępne? Cały czas status "currently on backorder" na ich stronie.
Wyglądają ciekawie.

Mrn31

Cytat: Harry w 06-03-2015, 15:25:33

A kiedy te Cold Steel'e z wyjebolitu będą dostępne? Cały czas status "currently on backorder" na ich stronie.
Wyglądają ciekawie.

Na knifeworks to samo preorder. Mówię o code 4, bo na te czekam.

rolo129

Z miesiąc temu na bazarku był 0561 z węglikiem na blokadzie za ~700 zł. Zajebisty nóż! miałem brać, ale inny wydatek miałem i poszedł :(

https://www.youtube.com/watch?v=HmH5M6brwRk
a tutaj zobacz sobie co ruscy robią z elmaxem od zt
"Dupka może być szeroka, o ile pochwa będzie
wąska... Tak uważam."

SMF spam blocked by CleanTalk