Reklama

Kershaw Chill/Spyderco Tenacious/Ontario RAT-1/CRKT M16-01

Zaczęty przez Kyeu, 12-03-2015, 11:38:01

Kyeu

Witam serdecznie.

Zamierzam sobie kupić EDC'eka, nie za drogiego, ale dobrego. I zastanawiam się nad wyborem jednego z czerech modeli:
- Kershaw Chill,
- Spyderco Tenacious,
- Ontario RAT-1,
- CRKT M16-01.

Wszystkie noże podobają mi się strasznie, ale nie wiem który konkretnie wybrać. Wszystkie, poza CRKT posiadają prawie dokładnie takie specyfikacje, o jakie mi chodzi. Największy bój toczą między sobą Kershaw i Spyderco ;) Prosiłbym szanowne grono o odpowiedź na to oto pytanie: Który nóż Waszym zdaniem jest najlepszy i podanie powodu dlaczego. Chodzi mi o ściśle utylitarny nóż na codzień o cenie nieprzekraczającej 250zł. Jeśli ktoś ma inną propozycję, która jego zdaniem jest lepsza od noży, które podałem wyżej, chętnie się o niej dowiem.

Moje ogólne wymagania co do noża a EDC: długość nie mniejsza niż 19cm po rozłożeniu, otwierany za pomocą flippera, bez frame lock'a, najlepej liner/back lock. Szlif najlepiej płaski. Stal - po prostu dobra jak na to, co oferuje mi dany przedział cenowy. Nóż powinien być jak najprostszy, bez żadnych wygibasów, prosty w budowie, bezawaryjny... wiadomo o co chodzi ;) I ogólna estetyka w stylu Kershawa Chill odpowiada mi najbardziej :) Kupiłbym go bez zastanowienia, gdyby nie wymiary...

Z góry dziękuję za odpowiedź, Kyeu.

cortezjwrz

Spyderco tenek a kershaw chill to zupełnie inna liga.
Tenek jest gruby i taki no, obszerny, natomiast kershaw chill to taka kłujka - drobna i chudziutka. Co oczywiście nie znaczy, że to są ich wady - po prostu 2 różne wizje noża :) Jak chcesz chilla w dużych wymiarach, to popatrz sobie na enlan el-01 :P
Zależy też co robisz, czym się zajmujesz, bo zarówno tenek jak i chill mogą być świetnymi edc - o chillu można wręcz zapomnieć.

Chok dee

Schtruntz

wymagasz flippera, a z blokad preferujesz back-locka ? to się nie układa  :D

Cytat: Kyeu w 12-03-2015, 11:38:01

Jeśli ktoś ma inną propozycję, która jego zdaniem jest lepsza od noży, które podałem wyżej, chętnie się o niej dowiem.

pewnie mnie zbanują za monotematyczność, ale z czysto użytkowego punktu widzenia ciężko mnie wymyślić coś innego w tej cenie niż  Cold Steel Voyager [wersja Large, Clip Point, gładkie ostrze],
wiadomo dlaczego: wygodny, wytrzymały, przemyślany i wykonany z dbałością o szczegóły,

a z podanej listy to moim zdaniem wygrywa Spyderco Tenacious za wygodną rękojeść, płaski szlif, otwór do otwierania, wycięcie dla łatwiejszego odblokowywania, otwartą konstrukcję i krawędź tnącą wyprowadzoną do samego końca

Desordem e Regresso

Testral

Za 250 był chyba na giełdzie jakiś Griptilian. I to może być najlepsza opcja, mimo, że używany.

http://cqb.pl/kershaw-dimension-3810-p-5286.html
Tutaj Dimension w fajnej cenie- naprawdę fajny folder.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

mamcar

Kyeu

cortezjwrz  - Wiem, miałem Enlana jedynkę i to przez niego właśnie zakochałem się we flipperach :D

Schtruntz - Pisałem, że preferuję back, lub liner locka. Co nie znaczy że inne rodzaje blokady odpadają. Jedyne, czego nienawidzę w folderach, to frame lock... A CS'a Voyagera widziałem i jedyne, co o nim myślę, to tyle, że jest brzydki, wybacz :(

Testral - czytałem tutaj troszkę o Griptilianach, ale ich wzornictwo jest dla mnie najzwyklej w świecie odpustowe... Wybredny ja :D

mamcar - Chill jak Chil nie widziałem żadnego innego modelu o tej nazwie, niż ten:

http://www.knivesplus.com/media/kershaw/KE-3410.jpg

A Volty widziałem wszystkie - pisałem w swoim poście przecież, że nie szukam noża z frame lockiem.

mamcar

To chyba nie widziałeś wszystkich

http://cqb.pl/kershaw-volt-3650-p-2768.html

jeszcze RJ I

kgrzesiek

Poszukaj Endury :-) Bywają w Twoim budżecie. Spora, nie strasząca głownia. Back lock. Nóż niby duży, a nie czuć go w kieszeni. Wygodny. Mnogość utylitarnych kolorów.

Kyeu

mamcar - widziałem, ale te okładziny wyglądają niezbyt przyjemnie, nie sądzisz? Do tego kiczowaty klips.

@allup - Dzięki za odpowiedzi, ale przed chwilą znalazłem Spyderco Resilience i postanowiłem zaoszczędzić nieco więcej pieniążków na tego właśnie bydlaka.

Bywajcie ;)

ordo

Cytat: Schtruntz w 12-03-2015, 11:54:35

pewnie mnie zbanują za monotematyczność, ale z czysto użytkowego punktu widzenia ciężko mnie wymyślić coś innego w tej cenie niż  Cold Steel Voyager [wersja Large, Clip Point, gładkie ostrze],
wiadomo dlaczego: wygodny, wytrzymały, przemyślany i wykonany z dbałością o szczegóły,

+1

Niech nas banują hurtowo.

CRKT odrzuć. Resztę zwyczajnie doradzam pomacać, bo to noże z innych bajek.

EDIT: Tak, już po decyzji, ale skoro naskrobałem już tego posta ;)

Reality has a well known liberal bias

depravedsouls

Z całego serca polecam kershaw knockout,fliper,sub frame(taki frame lock)aluminium na rękojeści,stal sandvik,lekki pełno wymiarowy folder,jest do wyrwania na bazarku.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

mar_kow

Cytat: Kyeu w 12-03-2015, 11:38:01

[...]
Wszystkie noże podobają mi się strasznie, [...]

Kup pierwszy lepszy - pozostałe kupisz później... ;P

Kyeu

kosma

Kyeu

kosma - wielkie dzięki za filmik! Jak już wcześniej pisałem, kupuję Spyderco Resilience, ale Twoje starania na pewno nie pójdą w piach, ponieważ utwierdziłeś mnie w przekonaniu, aby po prostu sukcesywnie kupować wszystkie te nożyki o których mowa w wątku, a nawet dodać do listy zakupów coś, o czym wcześniej nie myślałem ;)

SMF spam blocked by CleanTalk