Reklama

Leatherman skeletool cx - legalny czy nie w Wielkiej Brytani.

Zaczęty przez plat, 22-03-2015, 16:33:46

plat

Witam serdecznie. Po naczytaniu się wielu materiałów na temat noży w UK nie wiem czy mól skeletool którego posiadam od chyba z 5 lat może ze mną pojechać do UK. Dla mnie jest to dobry podręczny zestaw narzędziowy w którym tylko zepsół się otwieracz i jakieś trzy metalowe listewki w uchwycie :) Chciałem go zabrać w bagażu głównym autobusem lub samolotem, ale już sam nie wiem czy nawet mając go w walizie nie będzie on czymś nielegalnym co będzie wwożone na teren Anglii. Nawet na miejscu miałbym go tak jak tu w Polce w jakiejś szufladzie w domu i tyle (nie nosze przy sobie zwykle takiego sprzętu), ale o ile długość ostrza jak jest to w opisie ma ledwie 2,6 cala to ostrze noża ma jednak blokadę, która ponoć w anglii jest zakazana.

http://www.leatherman.com/19.htmlk

A tak na marginesie to czy w tym układzie brać ze sobą do bagażu jakiś nóż do smarowania chleba (oprócz widelca i łyżki) czy też lepiej nie brać tego do UK (a może brać takie plastikowe nożyki z Kauflanda ?

JAZZ

...w samolocie w walizie spoko (ja miałem właśnie CX-a i pikutka) w podręcznym nie ma szans,natomiast w autobusie nie powinno być problemu

MAKE ART NOT WAR

plat

a czy mając na uwadze historię jakiegoś polaka, który szedł do pracy i miał w plecaku oprócz śniadania także nóż kuchenny za co został bodajże skazany na rok pozbawienia wolności, ale na szczęście w zawieszeniu, to po prostu czy ja nie muszę się obawiać że gdzieś na ulicy czy inszym dworcu bohaterska policja brytyjska zacznie trzepać mi bagaż i znajdzie tam mojego multitoola skeletola :) z blokowanym ostrzem co zostanie uznane za noszenie przy sobie nielegalnego narzędzia ??? Choć moim zdaniem to "przy sobie" to będzie już chyba przesada skoro będzie on w 25-30 kg walizie wielkiej jak słoń.

Uweron1010

Lepszy stary monter w garści niż RAT 1 na dachu

moods

Może podrzucić jakiegoś linka do tego noża do masła?

pancurski

JAZZ

MAKE ART NOT WAR

SMF spam blocked by CleanTalk