Reklama

A może o samym nożu??

Zaczęty przez PanTadeusz53, 15-04-2015, 18:49:05

PanTadeusz53

Witam,
Przegladałem forum ale w zasadzie jest wszystko o robieniu, metodach itp, ale nie ma o samych nożach.
To tez powinniśmy wiedzieć. Żeby nie kombinować z przepisywaniem tekstów wklejam teksty zaczerpnięte z netu- głównie  wikipedi ale stopniowo będę  uzupełniał z innych żródeł.
To moim zdaniem  podstawy od których powinien zacząć każdy a niewielu zawraca sobie głowę skupiając się na samym wyrobie ,metodach  i sposobach wykonywania czy  materiałach.Spotykam w postach sformułowania "gardzia , łepek, bity, blanki rączki i inne a jeśli zajmujemy się tym chociaż hobbistycznie, to powinniśmy umieć nazwać prawidłowo.
No to zacznę.

NÓŻ -
Narzędzie do krajania, cięcia itp., składające się przeważnie z metalowego ostrza osadzonego na trzonku drewnianym, metalowym lub z tworzywa sztucznego; używany też jako broń,
inna definicja -Nóż (knajf) – ostre narzędzie krajalne, tnące i przeważnie składające się metalowego ostrza oraz trzonu nań będącego, które czasami jest z drewna, metalu lub plastiku. Nóż to także dobra broń biała, bo – co jak co – mocny chwyt z drewnianego trzonka zabija nie najgorzej. Normalni ludzie używają go (ostrza) do krojenia różnorakich rzeczy, m.in. mięsa, kotów, kotletów[1] i innych ludzi, tudzież siebie lub Ciebie, jak trafisz na jakiegoś idiotę kibicującego Cracovii podczas spacerku po Krakowie , ewentualności może być zastępstwem dla żyletek, mało tego – sprawdza się jeszcze lepiej, ale ze względu na ciągłą ochronę kuchni przez mamuśkę i małą dostępność tego towaru w kioskach, cieszy się mniejszym zainteresowaniem.(definicja z nonsopedii)
innym znaczeniem moze być: Narzędzie do maszynowej obróbki skrawaniem. Zależnie od rodzaju obróbki tokarskie,strugarskie, dłutownicze.
Typy noży w zależności od przeznaczenia:
nóż bojowy
nóż taktyczny
nóż survivalowy
nóż myśliwski
nóż kuchenny
nóż do rzucania
nóż do jedzenia (sztuciec)
typy noży według rodzaju umocowania głowni:
nóż z głownią stałą
nóż z głownią składaną (m.in.: scyzoryk, nóż składany (typu folder)
nóż składany typu balisong (tzw. "motylek"),
nóż półautomatyczny (z mechanizmem wspomagającym otwieranie),
nóż automatyczny (tzw. "sprężynowiec")
hiponimy:
(1.1) finka, skalpel, lancet, bagnet, sprężynowiec, kindżał, katar, kordzik
Budowa Noża
Nóż z głownia stałą:

1. Głownia- główna część noża osadzona w rękojeści.

2. Rękojeść- służy do utrzymywania noża w dłoni- w niej osadzone jest ostrze.

3. Sztych - zakończenie głowni- służy do wbijania i pchnięć.

4. Ostrze- krawędź tnąca wyprowadzona na głowni dzięki której możemy kroić i ciąć.

5. Szlif- przekrój poprzeczny głowni- sposób w jaki wyprowadzone jest ostrze.

6. Zbrocze- element konstrukcyjny głowni wyprowadzany w celu poprawnia wytrzymałości noża jak również w celu zmniejszenia jego wagi. Jest to także dodatkowy punkt którym może wypływać np. krew podczas pchnięć.

7. Grzbiet- jest to zazwyczaj najgrubsza część głowni. Po stronie grzbieru mogą znaleść się również ząbki, piły lub fałszywe/prawdziwe ostrza.

8. Ricasso- niezaostrzona część rękojeści pomiędzy ostrzem a jelcem/początkiem rękojeści.

9. Jelec- znajduje się na rękojeści- występuje w wielu nożach i służy głównie do ochrony dłoni przez zsunięciem się jej bezpośrednio na ostrze, w niektórych nożach jak np. SOG Tigershark Elite 2.0 jelec pełni też fukcję ochronną całej dłoni przed ciosami przeciwnika/uszkodzeniami mechanicznymi dłoni.

10. Otwór na linkę- bardzo często stosowany, dzięki niemu możemy zastosować kawałek paracordu aby stworzyć sobie oplot w który możemy wkładać dłoń. Dzięki temu operowanie nożem staje się dużo wygodniejsze.

Nóż z głownią składaną:

1. Głownia- główna część noża, w tym wypadku ruchoma część która po złożeniu chowa się w rękojeści.

2. Rękojeść- służy do utrzymywania noża w dłoni- w niej chowa się ostrze po jego złożeniu

3. Sztych- zakończenie głowni- służy do wbijania i pchnięć.

4. Ostrze- krawędź tnąca wyprowadzona na głowni dzięki której możemy kroić i ciąć.

5. Szlif- przekrój poprzeczny głowni- sposób w jaki wyprowadzone jest ostrze.

6. Kołek otwór, wcięcie lub inny element pomagający w otwarciu noża znajduje się w głowni- służy do otwierania noża.

7. Grzbiet- jest to zazwyczaj najgrubsza część głowni. Po stronie grzbieru mogą znaleść się również ząbki, piły lub fałszywe/prawdziwe ostrza.

8. Blokada- w zależności od firmy i konkretnego modelu noża są różnego rodzaju blokady które zostaną omówione w następnych rozdziałach.

9. Ricasso- niezaostrzona część rękojeści pomiędzy ostrzem a jelcem/początkiem rękojeści.

10. Jelec lub inne zabezpieczenie- rzadko spotykany jest typowy jelec jednak przy zastosowaniu niektórych elementów pomagających otwierać nóż np. Fliper- po otwarciu pełni on także funkcję jelca.

11. Klips- bardzo przydatny dodatek do rękojeści dzięki któremu nóż możemy zaczepić np. o kieszeń spodni, taśmę molle czy inny element wyposażenia.

12. Otwór na linkę- bardzo często stosowany, dzięki niemu możemy zastosować kawałek paracordu aby stworzyć sobie oplot w który możemy wkładać dłoń. Dzięki temu operowanie nożem staje się dużo wygodniejsze. Możemy też zastosować plecionkę dzięki której łatwiej wyciągnąć nóż z głębi kieszeni.

W nożach składanych również może występować zbrocze- element konstrukcyjny głowni wyprowadzany w celu poprawnia wytrzymałości noża jak również w celu zmniejszenia jego wagi.

troche szczegółowiej


Schemat 2.

2 - głownia
3 - trzon (trzpień) rękojeści
4 - spadek grzbietu
5 - ostrze
6 - pióro
7 - grzbiet
8 - strudzina, zbrocze lub bruzda
11 - płaz
15 - sztych
16 - górna krawędź tnąca
17 - fałszywe ostrze (nienaostrzone lub częściowo naostrzone)
18, 19 - krawędź tnąca
20 - linia szlifu
21 - ząbkowanie
22 - gwint trzpienia
Polska terminologia odnosząca się do poszczególnych rodzajów i części broni jest wyjątkowo bogata. Jej rodowód sięga wielu wieków. Rękojeść, a z nią cała broń biała, ma dwie strony: zewnętrzną i wewnętrzną. Pierwsza z nich to ta, która zwrócona jest na zewnątrz, gdy broń włożona jest do pochwy. Wewnętrzną jest strona znajdująca się przy ciele właściciela.
Każdy nóż składa się z dwóch najważniejszych części: rękojeści i głowni (schemat 1. oraz schemat 2.). Głownia może być prosta lub zakrzywiona. Ma ona zawsze dwa płazy (11, schemat 2.), czyli płaskie strony boczne. Może być jednosieczna lub obosieczna. Głownia jednosieczna ma tylko jedno ostrze (5, schemat 2.), gdyż drugie zastąpione zostało grzbietem (7, schemat 2.). Miejsce łączenia głowni z rękojeścią to nasada. Niektóre głownie mają nasadę zgrubiałą i obustronnie zatępioną - w takim wypadku nazywamy ją progiem (9, schemat 1.). Końcową część głowni (jej ,,czubek") nazywamy sztychem (15, schemat 2.). Odcinek znajdujący się przed sztychem nazywany piórem (6, schemat 2.). Sztych, nawet u głowni jednosiecznych, bywa niekiedy obosieczny. Przeważnie spotykamy głownie z wyszlifowanymi na ich płazach podłużnymi rowkami różnej szerokości. Rowek taki to zbroczę, bruzda lub strudzina (8, schemat 2.). Tę ostatnią nazwę zwykło się stosować raczej do rowków węższych. Bardzo wąziutkie strudziny, wyżłobione rylcem w powierzchni głowni nazywa się bruzdkami.

W rękojeści wyróżniamy trzy zasadnicze elementy: trzon, nazywany też trzpieniem (3, schemat 2.) (który może był obłożony okładzinami (6, schemat 1.)), jelec (7, schemat 1.) i głowicę (schemat 1.). Trzon to część najważniejsza, ta, którą ujmuje się dłonią oraz na której mocowane są okładziny (które jednak nie znajdują się w każdym nożu). Składa się z trzpienia (3, schemat 1.) (należącego jednocześnie do głowni) i okrywających go okładzin (jednej lub wielu, zazwyczaj dwóch). Głowica (2, schemat 1.) to charakterystyczne, guzowate zgrubienie, stanowiące zwieńczenie rękojeści od góry. Na głowicy, znajduje się niekiedy metalowy nit mocowany do trzonu (1, schemat 1.), stanowiący zakończenie noża (który ponadto pełni rolę ochronną rękojeści). W niektórych przypadkach głowice rękojeści są okute, a w przypadku kiedy okucie wykonane jest z mocnego tworzywa może służyć ono jako młotek. Jelec (7, schemat 1.) ogranicza rękojeść od dołu, stwarzając zarazem ochronę dla dłoni. Niektóre rodzaje rękojeści nie posiadają jelca. Ponadto niekiedy zdarza się, że pomiędzy głownią z rękojeścią umieszczany jest dodatkowy, oddzielający je od siebie element - owalną lub okrągłą tarczkę (8, schemat 1.).

Kształt pochwy w przybliżeniu odpowiada kształtowi głowni. W przypadku głowni skórzanych, wykonanie ich polegało na zszyciu dwóch kawałków skóry ze pomocą mocnych nici lub zespoleniu ich przy pomocy nitów. Oprócz elementu mocującą je do pasa rzadko posiadały dodatkowe elementy. Jeżeli już decydowano się na dodatki, mogły być to na przykład metalowe listy usztywniające pochwę (umożliwiając przez to sprawniejsze wyciąganie i wkładania noża do pochwy) lub małych rozmiarów kieszonki (naszywane na płaszcz pochwy) do przechowywania drobiazgów, np. kamienia do ostrzenia noża. Pochwy wykonane z różnego rodzaju tworzy sztucznych lub metali zazwyczaj posiadały (choć nie zawsze) kilka okuć. Dolne okucie, ochraniające i wzmacniające koniec pochwy nazywamy okuciem dolnym lub trzewikiem (8, schemat 3.). Dodatkowym elementem chroniącym pochwę od strony spodniej jest gałka ochronna (9, schemat 3.), które jednak nie zawsze jest stosowana. Okucie górnego końca pochwy, czyli jej wlotu (1, schemat 3.) nazywane jest okuciem górnym (4, schemat 3.). Oba okucia są przymocowanie do płaszcza pochwy przy pomocy spinaczy (7, schemat 3.) lub na przykład nitów. Wlot pochwy dodatkowo posiada kołnierz (2, schemat 3.), którego zadaniem jest spasowanie głowni do brzegów pochwy. Jeżeli dana pochwa przeznaczona jest do noszenia przy pasie, a przy tym nie posiada szlufek, na okucie górnym umieszcza się hak zaczepu żabki (5, schemat 3.). W niektórych modelach pochew dodatkowo umieszczano był dławik, czyli dwie sprężyste, odpowiednio przetłoczone taśmy stalowe, które przez nacisk i tarcie o płazy głowni nie pozwalają jej na przypadkowe wypadnięcie z pochwy. Pochwa bywa (łącznie z rękojeścią) nazywana oprawą broni. Niekiedy do pochew skórzanych i wykonanych z tworzyw sztucznych dodawane były rzemyki, które umieszczano u spodu pochwy (w okolicach okucia dolnego), a które można była przywiązać do uda lub łydki, co ułatwiało dostęp do noża a ponadto polepszało szybkość i sprawność wyciągania i wkładania noża do pochwy.

Podział noży ze względu na parametry techniczne

profil głowni
Drop point – profil głowni o wyraźnie zaznaczonym łuku brzucha ostrza i łagodnym, lekko wypukłym spadku grzbietu w kierunku sztychu. Profil ten cechują bardzo dobre właściwości tnące oraz wytrzymałość czubka głowni.
Clip point – głownia podobna kształtem do profilu drop point, przy czym w jej przypadku krzywizna brzucha ostrza jest nieco mniejsza, natomiast grzbiet opada w kierunku sztychu noża po linii prostej. Charakteryzuje się większą zdolnością do przebijania, kosztem nieco gorszych właściwości tnących brzucha ostrza.
Bowie – głownia o wyraźnie o wyraźnie zaznaczonym łuku brzucha ostrza i ostrym, lekko wklęsłym spadku grzbietu w kierunku sztychu. Często wklęsły odcinek grzbietu, znajdujący się bezpośrednio przy czubku jest zaostrzony, częściowo zaostrzony lub posiada możliwość naostrzenia. Ten profil głowni cechują bardzo dobre właściwości tnące przy równocześnie wysokiej zdolności do przebijania, co sprawia, że jest powszechnie wykorzystywany w nożach bojowych. Wadę głowni tego profilu stanowi stosunkowo niska wytrzymałość czubka.
Trialing point – głownia z mocno zaznaczoną krzywizną krawędzi i wyraźnym brzuchem ostrza oraz sztychem znajdującym się ponad linią grzbietu. Zaletą tego rozwiązania są bardzo dobre właściwości tnące odcinka w okolicach brzucha ostrza. Wadę w tym przypadku stanowi dosyć problematyczna kontrola nad piórem podczas pracy oraz utrudnione zadawanie pchnięć w walce.
Recurve – dotyczy właściwie profilu krawędzi tnącej, gdzie głownia posiada krawędź tnącą w kształcie fali. W zależności od przeznaczenia profil ten może mieć różne profile głowni: drop-piont, clip-point lub bowie. Wklęsły odcinek zazwyczaj zaczyna się od połowy głowni. Zastosowana krzywizna zapewnia doskonałe właściwości tnące, dzięki bardzo wyraźnemu zaznaczeniu łuku ostrza, który dodatkowo ciągnie się na stosunkowo dużym odcinku. Wadą profilu jest trudność ostrzenia na płaskim kamieniu, oraz mniejsza wytrzymałość głowni na obciążenia poprzeczne.
Kukri – głownia tradycyjnych noży używanych przez nepalskich górali o charakterystycznym wyglądzie (podobna do starogreckich głowni kopis i machaira). Biorąc pod uwagę pozostałe profile głowni, to można dojść do wniosku, że połączono w niej cechy głowni recurve, gdzie fala ostrza w tym przypadku jest wyraźna, długa i szeroka oraz grzbietu o znacznym łuku pochodzącego z profilu drop-point. Zgodnie z pierwotnym zastosowaniem noży Kukri, noże o tym profilu głowni doskonale nadają jako wielofunkcyjne noże użytkowe (patrz: zastosowanie Kukri). Wadą tego profilu jest trudność ostrzenia, oraz mała wytrzymałość głowni na obciążenia poprzeczne.
Spear point – głownia o profilu symetrycznym. Krzywizny brzucha oraz grzbietu są względem siebie identyczne i tworzą kończyste pióro. W porównaniu do sztyletu, profil spear point różni się przede wszystkim tym, że posiada tylko jedną krawędź tnącą, grzbiet zaś pozostaje nienaostrzony, lub ostry jedynie na krótkim odcinku pióra. Wadą jest mała krzywizna brzucha ostrza oraz stosunkowo mała szerokość szlifu, co skutkuje gorszymi właściwościami tnącymi.
Dagger (Needle point, Sztylet) – obosieczna głownia o profilu symetrycznym, z wyraźnie zaznaczoną osią symetrii. Krzywizny brzucha oraz grzbietu są identyczne i tworzą pióro symetrycznie obosieczne z centralnie ułożonym sztychem. Obie krawędzie tnące są zaostrzone na całej długości głowni. Zaletą tego profilu to doskonała zdolność penetracyjna. Ponadto w walce istnieje możliwość wykorzystania obosieczności. Jego wady, podobnie jak w typie spear-point to mała krzywizna brzucha ostrza oraz stosunkowo mała szerokość szlifu, co skutkuje gorszymi właściwościami tnącymi.
Tanto (Chisel point) – określenie wszystkich głowni o profilu "geometrycznym", w mniejszym lub większym stopniu nawiązujące do tradycyjnych mieczy i puginałów wywodzących się z Japonii. Geometryczna głownia tanto nie posiada brzucha tylko ostre załamanie krawędzi tnącej, które tworzy kanciaste pióro. Zalety tego rozwiązania to większa wytrzymałość okolic sztychu, gdyż głownia od tego miejsca szybciej osiąga pełną grubość oraz większa zdolność zadawania ciężkich obrażeń w walce. Pióro działa jak gilotyna a ostre załamanie krawędzi tnącej pruje cięty materiał. Zastosowane rozwiązanie pogorszyło przebijalność oraz właściwości tnące. Kolejną wadą może być zakończenie głowni, które generalnie jest niepraktyczne w codziennych zastosowaniach.
Spike – głownia o kształcie ostrego, wydłużonego trójkąta o prostym grzbiecie oraz brzuchu. Ostrzona od strony brzucha. Charakteryzuje się bardzo ostrym czubkiem i minimalnym łukiem krawędzi tnącej. Tego typu profil stosuje się przede wszystkim w niewielkich nożach codziennego użytku.
Warncliff – profil ostrza podobny do typu spike. Krawędź tnąca prosta (czasami zdarza się taże wklęsła), grzbiet ostro spadający w kierunku czubka ostrza.
Sheepsfoot – ostrze głowni lekko łukowate lub całkowicie proste, nie posiadające brzucha. Grzbietem wypukły, szybko opadający. Brak agresywnego pióra sprawia, iż głownia o tym profilu często wykorzystywana jest w nożach ratowniczych, gdyż ryzyko zranienia czubkiem noża ratowanej osoby jest znikome.
Hookblade – Głownia posiadająca na grzbiecie (w okolicy pióra, jelca) hakowate wycięcie o zaostrzonych krawędziach. Czasami zdarza się, że hakowate wycięcie znajduje się na ostrzu, przed właściwą krawędzią tnącą. Najczęściej stosowana w nożach myśliwskich, gdzie ułatwia patroszenie i skórowanie upolowanej zwierzyny. Tego typu rozwiązanie może być stosowane także w przypadku noży ratowniczych, gdzie przy rozcinaniu wszelkich materiałów ryzyko zranienia ratowanych osób jest minimalne.
https://www.militaria.pl/porady/noze/ostrza.xml


Typy ostrzy:
(1) Normal
(2) Trialing point
(3) Clip point
(4) Drop point
(5) Spear point
(6) Dagger (Needle point)
(7) Spey point
(8a) Tanto (Chisel point)
(8b) Americanised tanto
(9) Sheepsfoot
(10) Wharncliffe
(11, 12) Ulu

rodzaj krawędzi tnącej
Plain – ostrze nieząbkowane, gładkie. Najpopularniejsze w nożach składanych (typu folder) jak i z głownią stała. Szczególną cechą tego rodzaju krawędzi tnącej jest łatwość ostrzenia, ze względu na zastosowanie jednolitej krawędzi tnącej.
Serrated – ostrze ząbkowane na całej długości głowni, z wyjątkiem ostatnich 5-10 milimetrów pióra (licząc od sztychu). W porównaniu z ostrzem typu Plane, wykonanym z tego samej jakości stali dłużej zachowuje właściwą skuteczność cięcia. Jednak w przypadku stępienia, do naostrzenia wymaga precyzyjnych pilników lub specjalnie ukształtowanych osełek. Wyjątkowo przydatne podczas cięcia lin, grubych tkanin lub twardych materiałów, jak na przykład tworzywa sztuczne.
Combo – połączenie krawędzi tnących typu Plain oraz Serrated - częściowo ząbkowane, najczęściej na długości około 2-3 cm centymetrów, od strony rękojeści. Jego największą wadą jest stosunkowo mała długość obu krawędzi tnących.

rodzaj szlifów


1 -  Zero grind
2 - Flat (Scandi)
3 - Hollow
4 - Convex
5 - full flat

Full Flat (Płaski pełny) – w rodzaju szlifu powierzchnie boczne głowni są w całości klinem tnącym tworzonym przez płaszczyzny ciągnące się od grzbietu po krawędź tnącą. W tym przypadku głownia jest zbalansowana pod względem wytrzymałości oraz płynności i lekkości cięcia. Szerokie płaskie powierzchnie zapewniają stabilny ruch w ciętym materiale, co w połączeniu z małym oporem stawianym przez taką głownię zapewnia głębokie i równe cięcie.
Flat (Częściowy płaski) – powierzchnie boczne klina tnącego są płaskie, porównywalne do szlifu full flat, jednak mniej więcej od połowy szerokości głowni zaczynają schodzić się w kierunku krawędzi tnącej. Jeśli płaszczyzny klina tnącego zajmują więcej miejsca, szlif nazywamy wysokim i odpowiednio: jeśli mniej - niskim. Właściwości są zbieżne ze szlifem full flat, jednak w przypadku szlifu flat klin tnący jest niższy, a jego płaszczyzny zbiegają się pod większym kątem, co bezpośrednio wpływa na zwiększenie oporów podczas cięcia. Zaletą szlifu jest większa powierzchnia przekroju poprzecznego przy założonej szerokości i grubości głowni, dzięki czemu nóż jest znacznie bardziej odporny na złamanie.
Hollow (Wklęsły) – powierzchnie boczne klina tnącego są wklęsłe. Szlif może być wyprowadzony na całej szerokości głowni lub tylko na jej części (w tym wypadku rozróżniamy szlif niski i szlif wysoki). Jego zaletą jest dobry stosunek wytrzymałości głowni do dobrze tnącego ostrza. Wynika to z możliwości utworzenia cienkiego, bardzo dobrze tnącego klina przy stosunkowo niewielkiej wysokości szlifu. Wadą jest mniejsza wytrzymałość bezpośrednio nad krawędzią tnącą. Kolejnym mankamentem tego typu szlifu jest sytuacja, kiedy głowni przy głębszych cięciach traci swoją stabilność i stawia zbyt duży opór wynikający z gwałtownie zwiększającej się grubości w okolicach grzbietu.
Convex (Wypukły) – powierzchnie boczne klina tnącego są lekko wypukłe. W przypadku tego nie szlifu nie można wyraźnie rozgraniczyć klina tnącego oraz krawędzi. Szlif może być wyprowadzony na całej szerokości głowni lub tylko na jej części (w tym wypadku rozróżnia się szlif niski i szlif wysoki). Profil ten zapewnia wytrzymałą krawędź tnącą. Opór wytwarzany przez głownię w ciętym materiale także jest stosunkowo niewielki. Biorąc pod uwagę jego specyfikę, jest dość trudny do wykonania. Krawędź tnąca tego typu szlifu wymaga większej wprawy w ostrzeniu.
Zero Grind (Szlif Zerowy) – powierzchnie boczne głowni są płaskie jak w przypadku szlifów flat lub full flat. Różnicą jest natomiast to, iż podobnie jak w szlifie convex nie zachodzi wyraźne rozgraniczenie między klinem tnącym a samą krawędzią. Profil ten zapewnia najlepsze z możliwych właściwości tnące przy danej grubości i szerokości głowni. Jego użycie w danym nożu wymaga jednak zastosowania bardzo dobrej jakościowo, wysoko-udarnej stali i zaawansowanej technologii hartowania (w przeciwnym razie cienka krawędź tnąca i obszar bezpośrednio nad nią łatwo uległaby uszkodzeniu).
Chisel (Dłuto) – szlif wyprowadzony jest tylko z jednej strony, przy czym druga strona głowni pozostaje zupełnie płaska. W zależności od przeznaczenia noże może być płaski pełny, częściowy lub nawet wypukły. Przy tym szlifie noża ważną rolę odgrywa ręczność jego użytkownika - w przypadku osób praworęcznych, część płaska powinna znajdować się po lewej stronie, gdyż w przeciwnym wypadku głownia będzie miała tendencję do zbaczania z linii cięcia. Analogicznie dla osób leworęcznych część płaska powinna znajdować się po prawej stronie. Podstawową zaletą tego szlifu jest jego prostota, nieskomplikowany proces produkcji i mniejsze zużycie narzędzi
żródła: Wikipedia, www.cqb.pl , eszkoła
informacje podstawowe dla początkujących- szczegóły sa w różnych watkach niniejszego forum. bardziej szczegółowe znajdziecie w leksykonie. twn wątek wyszedł jako pogladowy.
http://www.eszkola.ovh.org/Obrobka%20reczna.htm

yetisize

Napracowałeś się, ale:
Byki
Pierwszy z brzegu-krawędzie tnące: jedynka to nie jest flat tylko zero, piątka nie zero tylko flat.
Poza tym mamy już: http://www.knives.pl/leksykon/1

Sprzedam:

Scyzoryk
iPhone

depravedsouls

Dałbym to w dziale Na początek po poprawkach,masz zezwolenie na wykorzystanie zdjęć? Dobra robota.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

PanTadeusz53

Cytat: yetisize w 15-04-2015, 19:02:33

Napracowałeś się, ale:
Byki
Pierwszy z brzegu-krawędzie tnące: jedynka to nie jest flat tylko zero, piątka nie zero tylko flat.
Poza tym mamy już: http://www.knives.pl/leksykon/1

Poprawiłem, ten watek jest raczej poglądowy. jak szukałem to nie znalazłem leksykonu.

nugator

Witam, Panie Tadziu,dziękuję za to co dotychczas i poproszę o c dalszy. Jako świeżak na forum dla mnie bardzo przydatny wątek. A w leksykonie niestety nie ma wszystkiego o czym piszą forumowicze.


seth13

No, Tadziu, alesz ty mnie tera zaymponował :D (cytując oczywiście klasyka)
jak dla mnie, nawet szperając w internetach, i kopiując wszelkie informacje, to i tak kawał dobrej roboty
i nie można było tak zacząć? z przytupem, aż w Wałbrzychu poczułem :D
napewno nie głupi pomysł by po poprawkach i klepnięciu przez GTW takie info w pigułce się przylepiło właśnie tutaj
gdzie świeżaki zaglądają najwięcej
myślę że Przeszczep przeskoczy nad wcześniejszym poślizgiem i pomyśli co z tym zrobić
BRAWO!!!


PanTadeusz53

Dziękuję  , troche niedopracowane  ,trzeba będzie jeszcze  poprawić  i uzupełnić  ale jeśli  będzie  przydatne to
fajnie  bo po info o leksykonie zwątpiłem.


MrAnderson

Nie mam nic do wykonania, ale sam pomysł projektu jrst nieco nietrafiony. Obawiam się, że na jednego, który to przexzyta trafą się ze trzy tuziny takich co oleją i zaśmiecą forum pytaniami o karambit.

No,.ale jakby nie było dobra robota. Może jednak się mylę i ludzie przeczytają. :grin:


junasz

Pokłon PanuTadeuszowi szacunku pełen za poświęcony czas i zaangażowanie. Po mojemu - wątek wart podwieszenia, ale w "Na początek" i po zgraniu zawartości oraz terminologii z forumowym leksykonem. Tak sobie myślę (może naiwnie), że trafiający do "Knifemaking" (swoją drogą - dlaczego wciąż nie "Nożownictwo / Knifemaking" ?) powinni mieć te elementaria opanowane wcześniej.

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

PanTadeusz53

Cytat: MrAnderson w 16-04-2015, 00:52:46

Nie mam nic do wykonania, ale sam pomysł projektu jrst nieco nietrafiony. Obawiam się, że na jednego, który to przexzyta trafą się ze trzy tuziny takich co oleją i zaśmiecą forum pytaniami o karambit.

No,.ale jakby nie było dobra robota. Może jednak się mylę i ludzie przeczytają. :grin:

Pewnie to ten sam mądrala co sie o shuriken pyta a jak usłyszy o jataganie to zamiast pomyśleć woli iść na piwo.


steevee

Cytat: yetisize w 15-04-2015, 19:02:33

Napracowałeś się, ale:
Byki
Pierwszy z brzegu-krawędzie tnące: jedynka to nie jest flat tylko zero, piątka nie zero tylko flat.
Poza tym mamy już: http://www.knives.pl/leksykon/1

I to chyba nie chodzi o krawędzie tnące tylko o rodzaje szlifów  :?

PanTadeusz53

Szkoda,że  leksykon nie działa.


Grucha


P.Rafal

Robi wrażenie i budzi szacunek.


shs

Wszystko ok ale ja mam jakieś nieodparte wrażenie, że wszystko to już gdzieś widziałem i czytałem. :-)


WAR

Dobra kompilacja nie jest zła ;)

There are good atheists and bad atheists. There are good believers and bad believers. A cunt is a cunt and no god has ever changed that.

MECK

Cytat: PanTadeusz53 w 27-06-2015, 10:43:06

Szkoda,że  leksykon nie działa.

À propos, co jest z leksykonem? Ktoś wie czemu nie działa?
"In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti... Enter!"

maba

Cytat: shs w 27-06-2015, 14:00:56

Wszystko ok ale ja mam jakieś nieodparte wrażenie, że wszystko to już gdzieś widziałem i czytałem. :-)

http://forum.knives.pl/index.php/topic,164364.0.html :D


harvester88

Znalazłem byka.

"Zbrocze- element konstrukcyjny głowni wyprowadzany w celu poprawnia wytrzymałości noża jak również w celu zmniejszenia jego wagi."

Służy zmniejszeniu wagi (i dla ozdoby oczywiście) przy możliwie małym ubytku wytrzymałości - nie zwiększa wytrzymałości klingi, jest po prostu najbardziej optymalnym jej osłabieniem jeśli chcemy zmniejszyć masę.

Dobrze że wątek zmienił miejsce, tutaj jak najbardziej pasuje, proponuję podwiesić!


PanTadeusz53

#19
Cytat: shs w 27-06-2015, 14:00:56

Wszystko ok ale ja mam jakieś nieodparte wrażenie, że wszystko to już gdzieś widziałem i czytałem. :-)

Źródła  sa podane w tekscie, a wszystko złozone pod początkujących. Zaprzestałem kontynuacji i poprawek bo nie widziałam  sensu  w robieniu czegos co nikomu nie jest potrzebne.


SMF spam blocked by CleanTalk