Reklama

Jak naostrzyć katane ?

Zaczęty przez lgajos1, 04-05-2015, 23:39:59

lgajos1

Witam serdecznie posiadam katanę Master Cutlery Samurai Katana (SW-042P). Chciał bym ją naostrzyć ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Proszę o jakieś rady.

Irek_W

Najszybciej chyba dostaniesz odpowiedź na  reidojo.com/forum
Podejrzewam jednak że i tak usłyszysz, że początkujący sam nie da rady - przynajmniej w zadowalającym stopniu  ;)

Krug

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Madmartigen

Po pierwsze katan się nie ostrzy, je się poleruje (to-gi). W tym znaczeniu ten termin zawiera zarówno tworzenie (poprawianie) geometrii łącznie z uzyskiwaniem ostrości, jak i polerowanie końcowe, pokazujące warstwy i struktury krystaliczne widoczne na powierzchni stali.

Katany nie mają wyprowadzonej krawędzi tnącej jako takiej, ich geometria to bardziej lub mniej appleseed z różnymi wariacjami. Temat jest zresztą bardzo szeroki.

Tyle puryzmu :). Bo tak naprawdę jeśli to Twoja katana to łap kamień albo papier ścierny i próbuj, za tą cenę nie zniszczysz skarbu kulturowego, co najwyżej narobisz rys na finishu.

Jedno co, to nie polecam ciąć tym Master Cutlery. To jest wall hanger, do cięć się nie nadaje - ryzykujesz że albo pęknie, albo wyleci z rękojeści, choć pewnie nie od razu. Ostrości tez nie będzie trzymało.

Nie jestem próżny. Próżność to wada, a ja nie mam wad.

lgajos1

Wiem że cudów z niej nie zrobię.Jaką gradacją papieru zacząć ?

PiotrB.

Przede wszystkim, to jest zabawka. A zabawek nie "ostrzy" sie.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Madmartigen

Cytat: PiotrB. w 07-05-2015, 14:25:53

Przede wszystkim, to jest zabawka. A zabawek nie "ostrzy" sie.

Jeszcze pytanie po co. Jeśli chce poćwiczyć polerowanie/ostrzenie żeby nie zniszczyć czegoś droższego na początek to nie widzę przeszkód. Natomiast jeśli chce tym ciąć to oczywiście masz rację - i tak jak pisałem wcześniej - nie polecam. To jest mieczopodobna ozdoba na ścianę, nie miecz.

PiotrB.

No moze ciac, np. karton, bo galezi, to nie da rady.
Ja mam katane, ktora ostrze, bo czasem uzywam do rozbioru malych tunczykow, ale to jest klasyczna katana do tunczykow.

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Krug

Cytat: PiotrB. w 09-05-2015, 11:05:33

No moze ciac, np. karton, bo galezi, to nie da rady.
Ja mam katane, ktora ostrze, bo czasem uzywam do rozbioru malych tunczykow, ale to jest klasyczna katana do tunczykow.

Nie bądź taki cyknij fotkę tej  tuńczykoto! Tuńczyki to kawał ryby "som". ;)
Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

Madmartigen

Redux

Katany nie mają kt. Czyli szlif jest coś w stylu convex? Czy może scandi? Nie miałem miecza nigdy...:D

Madmartigen

Coś w stylu convex.

Wariacji jest dużo, jest kilka podstawowych typów geometrii i one mają dużo wariacji szlifów - od praktycznie płaskiego (szybkotnące ale delikatne ostrza używane głównie w turniejach tameshigiri do cięcia mat ryżowych) po ostrza z różnymi wariacjiami niku.

Tu masz klasyczny artykuł który chyba najlepiej oddaje wariacje przekroju poprzecznego dla geometrii shinogi zukuri:

http://www.bugei.com/niku.html

Przekrój poprzeczny zresztą to jedno, a sama geometria, krzywizny i wyważenie to drugie, czasami w mieczu to gra, czasami nie. Dlatego między innymi polerowaniem (czy też szlifowaniem) mieczy zajmują się wyspecjalizowani rzemieślnicy (togishi), którzy potrafią zdjąć minimalną potrzebną ilość metalu zachowując wszystkie zależności geometrii i krzywizn, a odzyskując ostrość i wygląd powierzchni.

HanSolo

A ja na MC wyprowadziłbym KT i tak. Zyska na użyteczności, a na urodzie nie straci. O.

SMF spam blocked by CleanTalk