Reklama

sygnatura orła na polskiej pochwie

Zaczęty przez michal19, 07-05-2015, 12:49:08

michal19

witam!ktoś chce sprzedac mi pochwę do polskiego bagnetu w kolorze khaki.w gornej czesci pochwy wybity jest odbior wojskowy oraz orzelek,sprzedajacy twierdzi ze sygnatura orla na pochwie to totalny unikat i przez 30 lat w branzy nie widzial takiego,moje pytanie brzmii czy faktycznie jest to takie rzadkie zjawisko?czy moze raczej chce mi wcisnac popularny towar?
nie dysponuje na ta chwile zdjeciem ale orzelek jest bardzo podobny do tego na bagnetach tylko mniejszy.
pozdrawiam
edit;
wraz z pochwa chce mi sprzedac bagnet radom,rowniez (wedlug niego) z niecodziennymi biciami.mianowicie po dwoch stronach sygnatury FB RADOM znajduja sie znaki ''7''po lewej oraz ''y'' po prawej dodam ze nie jest to odbior ktory znajduje sie troche niżej (d2)
pozdrawiam

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

michal19

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

katz

Jak nie dasz zdjęć, to ciężko będzie coś powiedzieć.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

RNL

Prawda, szczególnie, że Radom wypuszczał tez po wojnie rożne pamiątkowe rzeczy np.:

,,Good luck, Mr. Gorsky"

michal19

nie nie,widac ze był w boju i nie jest postarzany chonskimi płytkimi metodami na 100% oryginal za kilka godz powiniem miec foto
dzieki pozdrawiam

katz

Wygląda na oryginał, ale ten orzeł to coś koronę stracił.

Skóry różne: http://katzs-leathers.tumblr.com
Sprzedam

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia.

michal19

troche nadszarpnięta zębem czasu ta pochwa.jak sądzicie?jest cos niezwyklego z tym orlem na pochwie?czy to raczej standart?,aha jeszcze jedno te znaki 7 oraz y mowia wam cos?sa po obu stronach literek FB
pozdro

RNL

,,Good luck, Mr. Gorsky"

michal19

piękne dzieki!
zabieram sie do lektury

michal19

przeczytałem z grubsza cały wątek,rozjaśnił mi nieco kwestię znakow 7 oraz Y, z tego co tam wyczytałem może byc to oznaczenie partii oraz serii lub tez dodatkowe znaki odbioru(chociaz mnie wydaje sie ze odbior jest pod litera Y)obydwie widoczne na zdjeciu,niestety nie było ani słowa o biciu orzełka na pochwach,z informacji podanych w linku wynika ze orzełek byl uniwersalnym znakiem oznaczajacym  ze bagnety pasuja do mauserow,wiec teoretycznie nie ma sensu bic go na pochwie,pytanie pozostaje wiec otwarte.dzieki za info pozdrawiam!

RNL

To może być tez pochwa remanent od Mannlichera 1885, z zatartym dwugłowym orłem cesarskim- mogłaby o tym świadczyć kulka na końcu i owal przy zaczepie żabki. Były takie połączenia we wz.22 na przykład, wiec może to jest taka pochwa, o ile ten " orzełek" to rzeczywiście punca, a nie sugestywnie wyglądający wżer.

,,Good luck, Mr. Gorsky"

michal19

hmm mozliwe ciekawa opcja,jeżeli tak jest to pochwa  że tak powiem ciekawsza od zwyklej wz 28?czy traktowana raczej jako składak/destrukt i nie podnosi wartosci zestawu?na zdjeciu tego nie widac mam slabej jakosci telefon starej generacji,ale w rzeczywistosci przy szkle powiekszajacym widac ze jest to bicie az tak regularne linie w naturze nie wystepuja,dzieki za info mały level up do mojej wiedzy:)

deer hunter

Jestem w posiadaniu egzemplarza pamiątkowego z FB. Zobaczę w domu jakie ma oznaczenia

Bywa, że najlepszy nóż  to ten, który akurat masz przy sobie

zukuri

Tylko niewielki procent wszystkich polskich pochewek był sygnowany orłem. Jeśli cena nie jest odstraszająca, to bierz. Pochwa typowa- polska, pasuje do tego modelu bagnetu.
Pozdrawiam,
Piotr.

Ech Kieleckie jakie cudne ...

michal19

przetrzymałem trochę sprzedającego i zbił cenę do 300zł za komplet.kupiłem:)dzięki za odpowiedz pozdrawiam!

SMF spam blocked by CleanTalk