Reklama

Futerał Mora - z czego jest zrobiony?

Zaczęty przez cosinus, 08-05-2015, 18:23:27

cosinus

Z jakiego tworzywa robi Mora futerały? Jakim klejem coś dokleić?

Oliwkowy Companion Heavy Duty

depravedsouls

fiuterał :shades:,plastik jakiś podobny do abs.Troszkę grosza wydaj i zamów z kydexu taką jaką sobie wymyślisz.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

jamesbond

Ewentualnie jak ma byś szlufka na krzesiwo, to możesz wziąć termokurczkę szeroką i nałożyć nań z jakąś rurką wewnątrz - ze średnicą dobraną do pręta.

EDC: PM2 + DC4 + Climber/Soldat + Seiko OM + SC600 MK II
Tactical Redneck Club! ;>
CytatW tak głębokiej dupie nie byliśmy od czasu wprowadzenia wsparcia dla IE8.

cosinus

Cytat: depravedsouls w 08-05-2015, 19:27:49

fiuterał :shades:,plastik jakiś podobny do abs.Troszkę grosza wydaj i zamów z kydexu taką jaką sobie wymyślisz.

W środowiskach np samochodowych by to było uznane za dokładanie powyżej wartości rynkowej ;)
Zawsze są dwa patrzenia: dokładam coś dla przedmiotu, albo dokładam coś dla siebie.
Cytat: jamesbond w 08-05-2015, 19:30:08

Ewentualnie jak ma byś szlufka na krzesiwo, to możesz wziąć termokurczkę szeroką i nałożyć nań z jakąś rurką wewnątrz - ze średnicą dobraną do pręta.

Pomysł mi się podoba, nie wiem dlaczego nigdy nie budziło mojej akceptacji użycie do tego duct-tape czy podobnych.
Krzesiwo to raz, mam też ochotę na eksperyment z plecakiem/torbą molle itd (mam pewien pomysł) ... a że nie wiem czy wytrwam w tym pomyśle to nie chcę przeinwestować ....
EDIT: naprawdę pozytywnie dałeś mi do myślenia, w głowie urodziło mi się ze 2-3 "interfejsy" do molle/pals ... do roboty!!!

depravedsouls

Może spróbuj zrobić z abs'u,taka tania namiastka kydexu.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Krzysztofon

Cytat: cosinus w 08-05-2015, 18:23:27

Z jakiego tworzywa robi Mora futerały? Jakim klejem coś dokleić?

Oliwkowy Companion Heavy Duty

Po pierwsze wygląda to na polipropylen albo jego mieszankę, i raczej nic porządnie nie przykleisz - ale możesz zgrzewać, nitować albo skręcać.
Można pobawić się w przeformowanie na gorąco - przy jakiś 110oC możesz wepchnąć do pochewki jakieś płaskie elementy, a potem po wystygnięciu wywiercić otwory pod uchwyty molle. Prawdopodobnie jakąś pochewkę zniszczysz po drodze... może potrenuj na najtańszej morce albo nożu z Juli. ABS rzeczywiście jest łatwy w obróbce i tani.

Wafelek

Cytat: Krzysztofon w 09-05-2015, 22:00:15

i raczej nic porządnie nie przykleisz.

Pitolenie ;)
Kupi klej Loctite 401 i bedzie mógł sobie ta more nawet do kalosza przykleić :P

arekm001

Poszukaj szarej kanalizacyjnej rury z PVC. Niektóre rodzaje tych rur(szczególnie te starsze) daje się łatwo formować na ciepło tak jak kydex. Wystarczy opalarka albo piekarnik. Problem polega na tym że trzeba trafić akurat na dobrą rurę(ale na tym chyba polega życie :D )

Noże są fajne! I proce też!

Gumy do proc Thera Band Gold!
https://forum.knives.pl/index.php/topic,206177.msg2670531.html#msg2670531

Krzysztofon

Cytat: creone w 09-05-2015, 22:29:46

Pitolenie ;)
Kupi klej Loctite 401 i bedzie mógł sobie ta more nawet do kalosza przykleić :P

próbowałeś? pytam bez złośliwości bo 20g droższe od Mory, ale też słyszałem że niezły.

Jest chyba na bazie cyjanoakrylu, który w innych wersjach klei prawie wszystko.. z wyjątkiem polietylenu i polipropylenu..

depravedsouls

jebnij wszystko w kąt i kup more 2000 za około 70 zika,masz noż go końca swych lat.

Wafelek

Cytat: Krzysztofon w 09-05-2015, 22:41:21

próbowałeś? pytam bez złośliwości bo 20g droższe od Mory, ale też słyszałem że niezły.
Jest chyba na bazie cyjanoakrylu, który w innych wersjach klei prawie wszystko.. z wyjątkiem polietylenu i polipropylenu..

Wiem że jest droższy :P Próbowałem wiele połaczeń i kleji metal/plastik itp (fajnie jak widzisz człowieczka na ulicy który próbuje zerwać 50gr z ławki  :rotfl: ). Loctite robi niesamowitą robote, a to ciepło jak skleja palce  :shades: . I tak masz racje jest z cyjanoakrylu.
Bez bicia i ściemy polecam wszystkim!

SMF spam blocked by CleanTalk