Reklama

Zestaw dla młodej wiedźminki (miecz + naramienniki)

Zaczęty przez miguel, 11-05-2015, 23:39:20

miguel

Córka znajomych bawi się w cosplay i na Pyrkon jedną z kreacji jakie przygotowywała była Ciri. Zatem trzeba było przygotować pochwę na miecz (razem z pasem do noszenia na plecach), pasującą owijkę na rękojeść do tegoż miecza oraz dwa naramienniki takie dziwne.

Miecz to jakaś treningówka, rękojeść była ujowa, stąd nowa pasująca do kompletu. Nie wiem dlaczego dziewczyna chciała latać po konwencie z takim żelastwem ciężkim, ale tak sobie wymyśliła i miała :) Robota trochę na szybko i zabrakło czasu na szycie pochwy od tyłu, jest jedynie klejona (ale solidnie). Wkładka sklejkowo - skórzana. Generalnie to jedna wielka improwizacja była z mojej strony, pierwszy raz coś takiego robiłem. Historycznie to nie jest jakoś szczególnie koszerne, ale działa ;)

Fotos:

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

junasz

Jak dla mnie wątpliwości (najdelikatniej mówiąc) budzi ten "miecz". Zabawa w skórze (uwzględniając ograniczenia czasowe) pierwszoklaśna!

Tępi ludzie są jak tępe noże. Specjalnej krzywdy nie zrobią, ale jak wqrwiają...

KONKURSY !!!

kapfryd

No, skórki pierwsza klasa  :) A miecz - jak do cosplayu to jak najbardziej ok, mieści się "w realiach".

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

miguel

Dzięki :)

Co do miecza - nie znam się, nie wiem na ile to ustrojstwo zgodne z historią, ale pewnie niezbyt. Tak czy siak poobijany i poszczerbiony był solidnie, zatem swoje na treningach z innym żelastwem odpracował. No urodę miał raczej surową w każdym razie ;)

Michał

Metzger

Może się mylę ale to chyba karwasze, a nie naramienniki.

miguel

Cytat: Metzger w 12-05-2015, 07:04:18

Może się mylę ale to chyba karwasze, a nie naramienniki.

No właśnie nie karwasze, to jest takie coś co się zakłada na ramiona. jak we wzorze:

Nie wiem czy takie coś ma inną nazwę?

W każdym razie karwasze inne by miały proporcje :)

Michał

Metzger

Oddaje honor, rzeczywiście naramienniki i do tego bardzo fajnie wykonane ;>.

Sziva

pitersek

Bardzo fajnie Ci to wyszlo. Podoba mi sie :)
Szkoda, ze na szybko, jak napisales, bo taki zestaw az sie prosi o troche wykonczeniowych smaczkow typu tloczenie, jakies okucia, czy ozdobienie ładną lamowką. Bo jak juz sie wklada tyle pracy w projekti wykonanie to warto wyciagnac 110% jego potencjalu. Nie traktuj tego pod zadnym pozorem jako krytyki, bo jak napisalem calosc bardzomi sie podoba. To jedynie refleksja ktora sie dziele ;)
I na koniec poprosze wiecej takich prac!

miguel

Dzięki wszystkim za dobre słowa :)

Pitersek, akurat tłoczenia w grę nie wchodziły, miało być prosto raczej i surowo, żeby do miecza pasowało, hehe. Okucia super, ale to komplikacja nie na mój level na razie ;) Ale faktycznie, jakby było więcej czasu i spokoju na robotę, to z paroma rzeczami bym trochę poeksperymentował bardziej i kilka dopracował. Najbardziej to mi szkoda braku szycia z tyłu pochwy, ale czasu zbrakło. Aaa, no i doświadczenia by się przydało choć trochę, bo przy pochwie to był premierowy fristajl. Zresztą, podjąłem się tego tylko dlatego że to "tylko" cosplay i nie trza było historycznych ani żadnych innych wzorców się trzymać. Przy okazji kolejna fajna nauka. Jestem nieco mądrzejszy tera.

Michał

SMF spam blocked by CleanTalk