Reklama

Osełka Eze-Lap

Zaczęty przez Leśny_Dzik, 23-05-2015, 16:41:23

Leśny_Dzik

Witam!
W nabliższy poniedziałek mam zamiar nareszcie sobie kupić cold steel kukri, a wraz z nią taką o to ostrzałkę

Jak myślicie, dobra będzie do ostrzenia kukri? Jej gradacja to 600, długość to ponad 20 cm.
I drugie pytanie: Wie ktoś jaki jest fabryczny kąt tego cold steela?

dimmu66

Ostrzenie na tego typu ostrzałkach wymaga wprawy , zwłaszcza w trzymaniu kąta. Jeśli porafisz to jak najbardziej się nada. Mnie zajęło coś koło 2 miesięcy + pomoc fachowa od kumpla masarza (oni często takie używają) Proponuję najpierw poćwiczyć na jakimś ogryzku  ;P

Gdy większość facetów zastanawia się rano jaki wybrać krawat , ja zastanawiam sie jaki wybrać nóż

Leśny_Dzik

Na ostrzałce takiej, tyle że 4 razy mniejszej naostrzyłem nóż do takiego stopnia, że swobodnie przecinał kartkę papieru (i to mi wystarcza, narazie  ;)). Ostrzałkę kładłem pod odpowiednim kątem na ziemi i prowadziłem nóż prostopadle do podłogi. Z tym myślę że pójdzie podobnie, ewentualnie mogę skonstuować coś na czym będzie się opierać ta osełkę pod danym kątem.

dimmu66

Gdy większość facetów zastanawia się rano jaki wybrać krawat , ja zastanawiam sie jaki wybrać nóż

Leśny_Dzik

Filmik już wcześniej oglądałem. Tym sposobem raczej ciężko będzie mi kukri naostrzyć.

dimmu66

Można ostrzyć i "od siebie" - ruchy nie muszą być takie krótkie i szybkie - można wolniejszymi , dłuższymi pociagnięciami. Ostrzryłem tak np maczety i inne duże noze o różnych kształtach głowni i KT. Głównie to istotna wprawa w trzymaniu kąta, ale nie jest to jakaś super trudna sprawa - jak każde ostrzenie "z ręki" - czy na osełkach , kamieniach , diamentach wymaga wprawy czyli treningu/ćwiczeń

Kąt - wydaje mi się że na 25 stopni - jak dla noży do cięższych prac

pk.11

Ile dokładnie wynosi kąt KT do szczęścia ci nie jest potrzebne. Zamaluj KT flamastrem i patrz czy równo  zbierasz materiał przy ostrzeniu. Sposób pokazany na filmie będzie dość karkołomny przy kształcie kukri. Spróbuj oprzeć nóż płasko o jakiś blat, deskę a ostrzałkę potraktuj jak pilnik, tylko nie przesadzaj z dociskiem. Do ostrzenia możesz wykorzystać  płaską ostrzałkę tylko wąską ok. 2 cm.

SMF spam blocked by CleanTalk