Reklama

Oksza i Ludzie Topora...

Zaczęty przez kosiarz, 29-05-2015, 06:03:13

kosiarz

A może troszkę historii i ciekawostek historycznych o siekierze i toporze europejskim?
Tak wiem wiem, wikingowie go wymyślilie  :rotfl:

Ale tak serio, zacznę od takiego czegoś co wyłowiłem w książce "Czy Wikingowie stworzyli Polskę" :)

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

raffcio

Przez błoto i krew ku zielonym polom

grumic

Z jackiem gadaj, on ze Starżów :) Myślę, że narzędzie jest tak stare, że nie powinno dziwić, że w językach indoeuropejskich ma podobne brzmienie.

***kuki***

:dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead: :dead:

Pig & Elephant DNA just won't splice!!

http://forum.knives.pl/index.php/topic,173283.0.html
siekiery na sprzedaż

Zirkau

1. Patrząc na wagę toporów i mieczy to takiej różnicy nie widać. Wszak topory zaczęły zanikać wraz ze zwiększeniem znaczenia kawalerii.
Chyba zaryzykuje, że w walce pieszej, topory były bardziej skuteczne (siła uderzenia bardziej skoncentrowana).
2. Dużo prościej wyprodukować topór. Byle kowal to potrafił.

grumic

Cytat: ***kuki*** w 29-05-2015, 15:45:07

nie wiem czy to padło gdzieś ale powiem wam jako ciekawostkę że topory były popularne bo były tansze od miecza (szło mniej stali na głownie)
pozdrawiam siekierowców i tomachołkowców

Odkrywcze @kuki, zwlaszcza jak sie przeczyta pierwsze zdanie z tekstu, ktory kosiarz wkleil.

Zirkau

Cytat: ***kuki*** w 29-05-2015, 15:45:07

były tansze od miecza (szło mniej stali na głownie)

Edzia: Jak pisałem biorąc pod uwagę masę topora - to wcale mniej stali nie szło. Były tańsze, bo dużo mniej pracy wymagały do wykonania 1 egzemplarza.

Krug

Obuch można było zrobić z gównianej stali. ostrze wstawić z dobrej zawierającej więcej węgla.
Jakieś oszczędności były.

Krug-Noże.

Nie odpowiadam na PW? Pisz Pan: krugknivesmalpagmailcom
Na pohybel odchodom bolszewickich odchodów!
***** *******. :)
Śmiesznie jak jebacy popierają jebanych. :)
TRZYNASTU SPARTAN ŻYJE! WOT CHUJNIA.

kosiarz

I tak też często robiono :) Tak powstały dziwery :P Potrzeba matką wynalazków :)

www.stalowypiotr.eu

...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

Zirkau

Cytat: Krug w 03-06-2015, 21:18:11

Obuch można było zrobić z gównianej stali. ostrze wstawić z dobrej zawierającej więcej węgla.
Jakieś oszczędności były.

Pewien konserwatyzm w posiadaniu sprawdzonego narzędzia, i uniwersalność. Mieczem trochę trudniej wyrąbywać drzwi do domostw by gwałcić niewiasty yyyyy zwiększać różnorodność kulturową w UE :D

depravedsouls

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

matze

No i niektórzy tak robia do dzis. Obuch z gównolitu a wkladka tnaca z C100 i ot caly sekret.

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

***kuki***

ale jakbys mial w siekierze obuch z dobrej węgłowki czy laminatu jak ostrze to przy uderzeniu mógłby pęknąc a gównolit sie wyklepie zagnie ale siekiera nadal bedzie na 100% sprawna

siekiery na sprzedaż

kosiarz

Zawsze mnie intrygowało to znalezisko :) ciekawe, czy rzeczywiście to były półprodukty do siekier i toporków, czy po prostu takie stalowe płacidła (grzywny) przypadkiem przypominające okszy :)

www.stalowypiotr.eu

Sybir

Czyli karę grzywny można płacić w toporkach? A po jakim kursie? 4 fiskarsy = 1 paps?

Sprzedam

www.laguiole.pl

***kuki***

ja i tak wolalbym placic w PLN ach :dead: :D

siekiery na sprzedaż

SMF spam blocked by CleanTalk