Żegnamy Jumbo i Testrala

Reklama

1600-letnia patyna

Zaczęty przez Ciech, 16-06-2015, 18:19:28

rangy67

.....i po sześciu dniach tworzenia Bóg usiadł by.....siódmego wymyślić Sebenze.

AndrzejMick

Ciech

Dziękuję Panowie  :)

To jeszcze jako ciekawostkę od czego to wszystko się zaczeło,
fotkę z mojego archiwum wrzucę - surowy blok mokume gane.
Jak widać nie tylko pilnik, gwintowniki i imadło, czasami też młotek w rękę biorę  ;)

Ciech

Do tego co chciałbym teraz wykonać takie oto elementy jako szkielet przedmiotu będą mi potrzebne.

Ciech

Ten matowo wykończony przedmiot ze stali nierdzewnej zawiera metal z charakterystycznymi Figurami Widmanstättena - to meteoryt żelazny Muonionalusta.
Jego fragmenty znaleziono po raz pierwszy w 1906 roku na terenie północnej Szwecji.
Jego wiek jest szacowany na ponad 4,6 miliarda lat, co czyni go najstarszym wśród wydatowanych ciał naszego Układu Słonecznego.
Ze względu na wiek meteorytu, którym jest inkrustowana - to najstarsza na Ziemi, a także w całym naszym Układzie Słonecznym klamra do paska.

Raptorartur

Super czad 8D Koniecznie zainwestuj w dobre fotki.
Jak się obrabia te meteoryty? Są zwarte, nie kruszą się?

PGK swoich i świadków nigdy nie zostawia  :P

pitersek

Coś niesamowitego! Redefiniujesz pojęcia "wyjątkowy" i "jedyny w swoim rodzaju" :) A przynajmniej pokazujesz ich najlepsze możliwe przykłady. Zawsze zaglądam z przyjemnością. Dzięki!

AndrzejMick

Na Muonionaluscie figury wychodzą wyjątkowo ładnie, Wojciechu, więc się nie dziwię, że ten meteoryt będzie ozdabiał tę klamrę. ;)

rangy67

Nosiłbym dumnie do dobrych jeansów :slini:...jak dla mnie BOMBA sprawa proszę pana. :)

Ciech

Dzięki Panowie  :)

Warta zapamiętania jest taka ciekawostka odnośnie powstawania tych charakterystycznych wzorów:
Figury Widmanstättena powstają w wyniku przejścia fazowego w żelazo-niklowym stopie meteorytu.
Przy bardzo powolnym stygnięciu stopu mniej więcej 1 st.C na milion lat krystalizują dwa różne stopy żelaza: kamacyt oraz tenit.

@Raptorartur ten meteoryt  który zastosowałem obrabia się bez problemów, to lity metal.

AndrzejMick

Tak, dlatego figury Widmanstättena służą do identyfikacji stopu pochodzenia kosmicznego od ziemskiego. ;)

Thorgal

Tutaj pełen zestaw, ubrana klamerka od spód do głów  :D
Dzięki Wojtku.

Ciech

rangy67

Bardzo fajny zestaw...@Thorgal.Nosiłbym. :)

Thorgal

Dzięki Panowie  :)
Oczywiście, że noszę. Raz, że mi się podoba, a dwa, że to jedyny automat jaki mam, więc muszę go regularne nakręcać  :D

AndrzejMick

Pięknie się prezentuje. Gratulacje! ;)

Ciech

Trasowanie wykonane, teraz można się brać za wycinanie i piłowanie.

Obiecuję, że jeszcze kilka operacji i nabierze docelowego wyglądu :)

vol7

Genialny paten z tym mocowaniem klamry w imadle! :O

Fabryka Rzeczy Fajnych

Druk 3D na życzenie

Ciech

Imadełko jest sprytne, polecam !

Małymi kroczkami, ale cały czas do przodu, jeszcze trzeba wykończyć powierzchnię i ...
...no ale do tego nie sztuczne, a słoneczne światło jest rekomendowane.

Ciech

Korzystając z dobrodziejstw słonecznego światła anodyzowałem klamrę,
a rezultat tego procesu jest następujący: