Reklama

Pierwszy nożyk

Zaczęty przez ppawcio, 06-07-2015, 13:57:17

ppawcio

Witajcie
Postanowiłem popełnić nożyk. Jest to mój pierwszy nóż. Zrobiłem go z piły trakowej 2.8mm grubości.
Ostrze 12.5cm a rękojeść 11cm.

Luminous65

Daj dokładniejsze zdjęcia, bo po tych widzę tylko ślady po pilniku na wyjściu szlifu i resztki żywicy na czole okładzin.
Lusterko nawet spoko jak dla mnie, chodź ja gustuję w satynie. Brak również wyraźnej lini szlifu, ale przy tej grubości i po tym, że to pierwszy nożyk można przymrużyć oko, no chyba, ze masz tam pełny płaski.

Rysz

Jak mówi  Luminous przydałyby się lepsze zdjęcia. Nóż hartowany, czy twardość piły?

Na razie widać, że nóż wymaga wykończenia - teraz jest zgrubnie obrobiony. Wygładzić papierami rękojeść, usunąć rysy i będzie dobrze. W ostatnim czasie jak grzyby po deszczu zaczęli się pojawiać ludzie od początku prezentujący noże na wysokim poziomie i trzeba się naprawdę starać, żeby się wybić.

Rada ode mnie: nie bierz się na razie za następnego. Weź papiery ścierne, wykończ tego i zrób dobre zdjęcia w świetle dziennym.
Tu masz pokazane jak łatwo obrobić rękojeść:
https://youtu.be/bTD8U2fcG-Y?t=2m54s
Ogólnie polecam cały film i kanał. Bardzo przyjemnie się ogląda i sporo można się nauczyć  :)

Ja wrócę!

ppawcio

Nóż był nagrzany do około 800 stopni i do wody ( uznałem że to ncv1 ). Właściwie to miał być pełny płaski. Poprawię go jeszcze, dorwę lepszy aparat i pokażę efekty.

Rysz

Kontrola temperatury zapewne na kolor.
Sprawdzałeś efekt hartowania? Pilnik zbiera?

Ogólnie jak przygotowywałem się do pierwszych prób hartowania to usłyszałem od Killrathiego, że popsuję kilka kilogramów stali zanim się nauczę. Rację miał (już sporo popsułem, a jeszcze nie całkiem umiem) ;P

Lepszego aparatu nie potrzebujesz - najważniejsze jest światło. Wyjdź w dzień na zewnątrz, znajdź jakieś ładne/ciekawe tło, ustaw nóż i zrób zdjęcie.
Najlepiej tak, aby obiekt wypełniał większą część kadru (u Ciebie jest większość przestrzeni pustej) i żeby było widać ważne detale (wyjście szlifu, czoło okładzin, wykończenie głowni itp).
Podpowiedź: nóż przeważnie lepiej się prezentuje na zdjęciu krawędzią tnącą 'do dołu'.

I powodzenia w robocie - czekam na efekt ;)

Ja wrócę!

ppawcio

Tak więc nożyk został poprawiony. Pilnik się ślizga po twardszej części. Przy rękojeści nie wytrawiło ponieważ folia zasłoniła czego nie zauważyłem.

SMF spam blocked by CleanTalk