Reklama

teraz Chiny vol 11 by obol

Zaczęty przez obol, 14-07-2015, 21:20:43

obol

Dzis Ganzo 7212

Z tego co widze jest to nowy noz w ofercie Ganzo, wciaz malo sklepow ma ten model. Mysle, ze dwa slowa mozna mu poswiecic. Dostepny w 4 wersjach rozniacych sie kolorem okladzin i wykonczeniem glowni. Do wybory zielen lub czern, satin lub stonewash.

Stal: 440c (58-60HRC)
Rekojesc: G10, Nierdzewka
Dlugosc calosc: 200mm(7.9")
Ostrze: 85mm(3.3")
Zamkniety: 115mm(4.5")
Grubosc klingii:  3mm
Waga: 135g

Jak widac niewiele sie zmienilo w porownaniu do 719. Czy zmienilo sie na lepsze? Mechanika i blokada bez zmian. Klinga ma zdecydowanie fajniejszy ksztalt, pelny plaski szlif, symetryczna rekojesc. Tutaj zalety sie koncza. Spasownia czesci w moim egzemplarzu jest gorsze, widac ze stop pin nie wlazi ma pelna glebokosc. Szlify rowne, ale juz KT wyprowadzona po pijaku. Faktura G10 oraz jakosc stonewash bez zarzutu.

Tutaj najwazniejsza uwaga: Klips. Solidny deep carry tip down. I to jest wlasnie problem. Kiedy probujemy wydobyc noz z kieszeni kciuk automatycznie laduje na przycisku blokady. Sytuacje ratuje fakt, ze podobnie jak w 719 przycisk dziala na 2 takty i trzeba go gleboko wcisnac, zeby odpalic klinge.

W skali 0/10 daje 8.

oto ja, czyli brzydki, zły i szczery...

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik
34 PCK od 20 naszych Makerow :D

matze

Linia rekojesci jakos mi sie z CS Hold Out skojarzyla i reszta lini noza tez troche Hold Out'em dla mnie traci. Ale gdybym mial wybierac to wybór padlby wlasnie na tego "Hold Out'a" i na pewno nie dlatego, ze lubie CS ;)

Stal jest stalą i zachowuje się jak stal.

obol

Hold out to typowy spear point. Tutaj linia ostrza jest zupelnie inna. Rekojesc jest typowo ''sztyletowa'' co sprawi, ze lezy w rece bardzo uniwesalnie.

http://www.knives.pl/forum/index.php/topic,57901.msg149059.html#msg149059 - moj skladzik

Mikko

Ganzo ma drop point z pełnym płaskim. Ale jednak wolę droższego Hold Outa. Pewniejsza blokada, marka, lepsze materiały, jedynie otwory w okładzinach zbędne.

https://www.youtube.com/watch?v=OObah2NVuUE

W tym Ganzo nie podoba mi się otwór na linkę. Nie robiłbym go tak blisko krawędzi, albo wcale. Tylko jakaś tulejka dystansowa na wzór Sebenzy, o którą też można zaczepić linkę.

matze

Cytat: obol w 15-07-2015, 00:25:28

Hold out to typowy spear point. Tutaj linia ostrza jest zupelnie inna. Rekojesc jest typowo ''sztyletowa'' co sprawi, ze lezy w rece bardzo uniwesalnie.

Totez pisalem, ze mi sie kojarzy a nie ze zerzniete z CS. Ale nozyk ladny. Z otworem racja a ja, zaleznie od typu noza, instaluje kutaski. Sam Hold Out to zupelnie inna liga i ponoc awansowal nawet do ulubienca Lynn'a.

obol

tylko wciaz nie jaze co ma piernik do wiatraka ?? 7212 ma tak blisko do Hold outa jak 710 do Sebenzy. Przeciez tu nie ma 2 takich samych elementow, chyba ze wliczymy polokragle wejscie szlifu. Moze mnie ktos oswiecic?

Co do dziury na linefke to jak ma byc to jest, glowe dam, ze 1 na 100 userow tego noza ja wykozysta. Zeby nie bylo to tylko 1noz w calej mojej kolekcji ma dosztukowany ogonek i to tylko dla tego, ze cwiczylem na nim zaplatanie paracordu.

kapfryd

Jak mocno zmrużysz oczy i popatrzysz na zdjęcia obu to widać jakieś podobieństwo w ogólnym sztyletowatym kształcie ;) Ale to tyle.

PS. Obol opisuj dalej te Chińczyki, z przyjemnością zawsze to czytam :)

"Wszelkie zbieractwo jest dobre dla kobiet i homoseksualistów" - Marian Paździoch

matze

Tam nie ma co jazyc ;) Klikam na temat, patrze na foty i moje pierwsze skojarzenie bylo takie, ze linia (czyli sam obrys) rekojesci podobny do CS'a no i reszta jakos tez mi troche CS'em tracila. Tak na prawde to te knypy cech wspólnych nie maja i nie ma potrzeb oswiecania.

PS: nie jestem wrogiem chinskich nozy, nawet kiedy sa mocno wzorowane na idealach. Jedynie ordynarne podróby 1:1 potepiam. Ganzo G-704 jest dla mnie ok ale gdyby mial logo BM to juz by mial przejebane.

Mikko

Cytat: obol w 15-07-2015, 01:13:37

tylko wciaz nie jaze co ma piernik do wiatraka ?? 7212 ma tak blisko do Hold outa jak 710 do Sebenzy. Przeciez tu nie ma 2 takich samych elementow, chyba ze wliczymy polokragle wejscie szlifu. Moze mnie ktos oswiecic?

Co do dziury na linefke to jak ma byc to jest, glowe dam, ze 1 na 100 userow tego noza ja wykozysta. Zeby nie bylo to tylko 1noz w calej mojej kolekcji ma dosztukowany ogonek i to tylko dla tego, ze cwiczylem na nim zaplatanie paracordu.

Obydwa, razem jeszcze z BM Spike tworzą rodzinkę składaków bazujących imho na szkockim sztylecie sgian-dubh. Nie są swoimi kopiami, tylko nowoczesnymi, składanymi wariacjami. Główne podobieństwo między nimi to dosyć prosty zarys, podobny zarys rękojeści, płaski szlif.

obol

no niby tak tylko, ze to dosc malo wnosi do dyskusji o samym 7212 :) Kilka widzialem w nowych zabaweczkach i mam nadzieje, ze ktos cos dopisze.

Mikko

Wniesiesz więcej może sam, jeśli go poużywasz dłużej. Inni mam nadzieję też. Najbardziej mnie ciekawi obróbka cieplna tej ich "440C" - jakiś test cięcia kartonów, lin [jakby się komuś nudziło]. Spasowanie w Twoim - jest z tego powodu jakiś bp?

obol

jak spojrzec na stop pin to po frezowaniu widac, ze moglby wejsc na kolejne 0,5mm glebiej w okladzine. Z drugiej strony gryby go az tak mocno scisnac na osi to pewnie by nie odpalil. Sprezyna jest mocna i ladnie kopie. BT w granicach rozsadku brak. Tak jak w poprzednim modelu blokada ma ksztalt stozka, wiec powinna automatycznie niwelowac wszelkie luzy wynikajace ze zuzycia. Nie bede ukrywal, ze w UK automaty sa szczegolnie niemile widziane, wiec ''dluzsze'' uzywanie raczej w gre nie wchodzi. Moge zrobic jakis test jak ktos sobie zyczy. Dajcie jakies propozycje, zeby to bylo miarodajne.

Mikko

Cytat: obol w 15-07-2015, 03:39:39

Moge zrobic jakis test jak ktos sobie zyczy. Dajcie jakies propozycje, zeby to bylo miarodajne.

Coś na wzór ruskich testów z cięciem na desce liny konopnej owiniętej papierową/zwykłą taśmą na krążki jakby Ci się chciało tak bawić. ;) https://www.youtube.com/watch?v=-C09-6Vw7Ls

Albo cięcie kartonu na cienki makaron. Sprawdzanie ostrości przed i w trakcie testu na jakiejś cienkiej kartce [paragon ze sklepu, gazeta] albo na pomidorze  ;>

obol

ta lina to wiecej kosztowala niz ten noz hahaha. Co do kartonu to jako produkt z odzysku karton kartonowi nie rowny. To jak szybko padnie stal bedzie zalezec od tego co akurat razem z makulatura wpadlo do mixera. Kiedys a raczej niedawano wyrazilem chec pobawienia sie np skrajnie przehartowana D2 albo dowolna inna stala weglowa. Mam pod reka watpliwej jakosci ceramiki, na ktore tez trzeba uwazac, wiec moglo by byc wesolo.

matze

Cytat: obol w 16-07-2015, 02:08:26

(...)
co akurat razem z makulatura wpadlo do mixera.
(...)

Widzialem kiedys produkcje kartonów z odzysku. Mixerów tam nie bylo tylko tak blotnista, plynna kartonowo szara ciecz, z której krok po kroku w poteznej maszynie powstawal karton. Taki pofalowany tez tam powstawal, z takiego samego syropku. Same zuzycie stali w zaleznosci od kartonu osobiscie bym predzej uzasadnil rodzajem kartonu (grub? twardy?) i niektóre klajstry lubia tez swjej "musztardy" dodawac. Przyznam uczciwie, ze moge sie tu tez mylic.

SMF spam blocked by CleanTalk