Reklama

Blender

Zaczęty przez Ajron, 07-08-2015, 14:50:02

Ajron

Ja wiem, że tu są poważni kucharze a nie tylko zwykli zjadacze stejków  ;-). Ale przyznam się, że blender to jeden z moich ulubionych sprzętów kuchennych, można na szybko zrobić szejka, koktajl no łatwe lekkie i przyjemne. Idealne na tą porę, nawet właśnie sobie popijam koktajl z arbuza i banana.

Też używacie, jakieś pro tpis, przepisy.

dar007

Arbuz plus kostki lodu.   

hendaye

1/ obrane pomarańcze na sok,
2/ pomidor, cebula, czosnek i bazlia - żeby zrobić paćkę z twarożkiem,
3/ pomidory, czosnek, jakieś warzywa - do duszenia mięsa,
4/ kiedyś próbowałem zrobić tatar - nie idź tą drogą, niestety,
5/ zupy na krem,
6/ owoce na koktajl

Ajron

Cytat: hendaye w 07-08-2015, 16:06:05

4/ kiedyś próbowałem zrobić tatar - nie idź tą drogą, niestety,

No nie wiem, może kwestia blendera. Kilka dni temu mój stary poczciwy blender padł na mrożonych truskawkach i kupiłem Philips HR2195 900W. Mógłby dać radę, ja widzę minę mojej żony to chyba spróbujemy  ;-).

Często robię na śniadanie: twaróg, olej lniany, maślanka, trochę orzechów czy migdałów i jakieś owoce. EDIT: No i oczywiście pestki, siemię lniane, słonecznik, czasem dynia.

hendaye

mój bardzo sprawnie posiekał mięso na papkowaty płyn... po prostu nie ta technologia :) przywiozłem go z andorry, dziś już na emeryturze. teraz jeżdżę na takim kombajnie

http://www.euro.com.pl/roboty-wieloczynnosciowe/bosch-mum4856eu.bhtml

ja już nie blenderuję twarogu, nie da się odczyścić a vista. a, polecam jeszcze sposób czyszczenia (może nic odkrywczego, ale sam wymyśliłem :) ) - po zakończeniu zablenderuj ciepłą wodę, pozwala uniknąć zmywarki

wolfun

ja już nie blenderuję twarogu, nie da się odczyścić a vista. a, polecam jeszcze sposób czyszczenia (może nic odkrywczego, ale sam wymyśliłem :) ) - po zakończeniu zablenderuj ciepłą wodę, pozwala uniknąć zmywarki
[/quote]

Kurcze proste rozwiązania są najlepsze - że też na to nie wpadłem - dzięki

UKRAINA swoich i świadków nigdy nie zostawia

PGK uczy, wychowuje i terroryzuje

Ajron

Cytat: hendaye w 07-08-2015, 16:20:06

mój bardzo sprawnie posiekał mięso na papkowaty płyn... po prostu nie ta technologia :)

Tego się obawiałem.

Ja też czasem wstępne mycie robię całkiem podobnie, bledniejąc wodę i płyn. Wcześniej miałem taki w którym dało się wyjąć ostrza więc potoczniej kielich szedł do zmywarki i nie śmierdziało sfermentowanym serem. Teraz mam jednoczęściowy szklany i dopiero się okaże, ale wydaje się, że nie ma zakamarków więc będzie ok.

Cytat: dar007 w 07-08-2015, 15:55:46

Arbuz plus kostki lodu.

Faktycznie nawet lepsze tak samo niż z dodatkiem banana :D.

hendaye

a, przypomniałem sobie: blenderem świetnie i bezboleśnie da się posiekać korzeń chrzanu

kniv35

1. Tzatziki - twaróg + jogurt naturalny + starty wyciśnięty ogórek zielony + czosnek + sól
2. Sos do nachosów - przecier pomidorowy + szczypiorek/cebula + sok z cytryny + czosnek + chilli + sól + pieprz

PiotrB.

Te dwa sosy, to predzej do malaksera, a nie do blendera, bo g.... z tego wyjdzie....

To bedzie chyba, nastepne moje nowe hobby

Rademenes.

Dodam, że puree z ziemniaków blenderem też nie wychodzi. Za to kiedyś starym blenderem wymieszałem klej do tapet - cudownie gładki wyszedł i świetnie się kleiło. Ale blender po tym zaczął trochę niedomagać - teraz obawiam się czy nie wyląduję za takie wykorzystanie blendera w piekle w tym samym kotle, co ludzie suszący noże w odciekaczu na sztućce...

biszard

Bo ziemniaki się przeciera a nie blenduje. W dodatku na gorąco żeby skrobia się nie wytrąciła i nie zrobił "kleik".

Rademenes.

Cytat: biszard w 23-08-2015, 23:22:45

Bo ziemniaki się przeciera a nie blenduje. W dodatku na gorąco żeby skrobia się nie wytrąciła i nie zrobił "kleik".

Teraz to i ja wiem ;) Rzeczywiście chwila googlania pomogłaby mi wtedy uniknąć kiepskiego puree, ale nauka na błędach na dłużej zostaje w głowie.

Runcheinigal

Cytat: hendaye w 09-08-2015, 12:24:49

a, przypomniałem sobie: blenderem świetnie i bezboleśnie da się posiekać korzeń chrzanu

Wszystko świetnie- tylko że zauważyłem że korzenie chrzanu tracą na "mocy" ucierane blenderem, albo robotem kuchennym.
Myślałem że mi się wydaje, ale zawsze na jesień/zimę robię swój chrzan-prawdziwy- mocny!!  :P Ze swojej plantacji na działce ukopany, więc poeksperymentowałem, przez te parę lat i mogę śmiało napisać że: Nie wiem dlaczego, ale ten z tarki, albo "Wilka", jest najmocniejszy- bardzo drobno zmielony/pocięty/zmiksowany z blendera, albo robota- nie ma mocy.
Dlaczego? To już nie wiem, będzie zagwozdka dla amerykańskich naukowców :D
Ale tak jest. Tak więc nie polecam blendera do chrzanu- nie żeby sam blender, jako urządzenie był do chrzanu  :D

Najlepszy nóż to ten który zrobiłeś sam i nie boisz się go używać, ani stępić.

hendaye

ten, co tarłem, też słabowity wyszedł - może taki był, a może to blender go osłabił... w sumie mi nie przeszkadzało, nie lubię zbyt mocnego chrzanu, delikatny taki jestem :)

ps. może blender napowietrzał i utleniał chrzan i dlatego?

count_martin3z

Trochę przepisów po polsku www.bestblender.pl

.

pape

Placki ziemniaczane wychodzą super.

mrnobody

mi sie niestety spierdzielił..........i nie wiem czy nowy będzie pasował do przystawek z poprzedniego

mrnobody

A u mnie sie okazało, że jednak nie trzeba kupować nowego udało się go naprawić za 28 zł :).

Ajron

Dobra pasta, ale potrzeba mocnego blendera.
1. Gotowana soczewica.
2. Pestki słonecznika, może być też trochę siemienia.
3. Suszone pomidory.
4. Oliwa, trochę wody.
5. Czosnek, majeranek, oregano, co tam jeszcze...

SMF spam blocked by CleanTalk