Reklama

Noże kute i wycinane

Zaczęty przez Ptryk2000, 05-09-2015, 11:47:46

Ptryk2000

Mam do was pytanie otóż czy nóż który jest wycinany z ncv1 i hartowany na ok. 59 hrc będzie gorszy (wytrzymałość na pęknięcia, złamania, wykruszenia, szybsze tępienie) od tego który został wykuty z ncv1 ?

Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów:
- Kapitalista! Pan żyje z wyzysku szaroczarnego luda!
- A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą?
- No, nie...

killrathi

jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo że ten wykuty będzie gorszy...


Ptryk2000

Cytat: killrathi w 05-09-2015, 11:52:31

jest bardzo wysokie prawdopodobieństwo że ten wykuty będzie gorszy...

A skądże takie prawdopodobieństwo ? A czy w takim razie siekiery kute też będą gorsz od tych z odlewów, czy siekiery to już inna bajka i nie jest to samo co nóż ?
Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów:
- Kapitalista! Pan żyje z wyzysku szaroczarnego luda!
- A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą?
- No, nie...

killrathi

siekiera to siekiera, nóż to nóż. kucie matrycowe w kontrolowanych warunkach to jedno a kucie na szynie w grilu to drugie... ncv1 z huty jako blacha a ncv1 poklepana młoteczkiem to drugie... zgaduj skąd to prawdopodobieństwo


Ostap

Cytat: Ptryk2000 w 05-09-2015, 11:57:39

A skądże takie prawdopodobieństwo ?

Z płaskownika wystarczy wyciąć i oszlifować - fabryka zazwyczaj dba o resztę i powtarzalność właściwości stali = dostajesz płaskownik który na 99% nie jest uszkodzony/wadliwy i trzeba go tylko po obróbce dobrze zahartować.

A kuć trzeba umieć - jest dużo większe prawdopodobieństwo że się coś przy kuciu spieprzy.

Chyba że pytasz o 100% poprawnie wykonany nóż z płaskownika i w 100% poprawnie wykuty? A którymś wywiadzie ruski mistrz bułatu opowiadał, że kucie ulepsza właściwości stali - choć na którymś z ich metalurgicznych/kowalskich sympozjów była dyskusja czy to faktycznie prawda i nie jest odwrotnie...


killrathi

Cytat: Ostap w 05-09-2015, 12:03:48

Chyba że pytasz o 100% poprawnie wykonany nóż z płaskownika i w 100% poprawnie wykuty?

specem nie jestem... ale sądzę że w 100% będą takie same ;)

Zirkau

obawiam się że jednak kuty będzie lepszy. jeśli zrobiony prawidłowo, to zdecydowane wygra np. w trzymaniu ostrości. Bo należy sobie odpowiedzieć w jaki sposób ten płaskownik powstał. Walcowanie czy ciągnienie..... Jeśli tego nie wiesz, to tym bardziej kucie poprawi właściwości stali na tyle tak samo jak hartowanie poprawia jej parametry....


Ptryk2000

A jak to się miewa w wypadku siekier czy np. Gransfors Bruks który jest kuty będzie taki sam jak siekiera która została wycięta ?

Murzyn (Abraham Lincoln) do Anioła podczas mycia schodów:
- Kapitalista! Pan żyje z wyzysku szaroczarnego luda!
- A czy pan wie, że Polacy pod Grunwaldem walczyli o wolność naszą i waszą?
- No, nie...


killrathi

Cytat: MrAnderson w 05-09-2015, 12:13:49

Gorsz, a dlaczego? A dlatego:

http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/stale_nadeutektoidalne/kucie_stali_nadeutektoidalnych/

to nie może być prawda... dziadek opowiadał że jak kowal zrobił to normalnie ostrość jak w nożu u Pirata  Rabarbara... jak nieuważna mucha usiadła i do końca życia okulała ;)

MrAnderson

Nom, a do tego wszystkiego wszyscy wiedzą, że melon się na niczym nie zna, a zwłaszcza na stali.