Reklama

SIERPAK wz. 2015 - dużo zdjęć

Zaczęty przez Jumbo, 13-09-2015, 09:16:20

Jumbo

"na początku był sierpak..."

Nie wiem dlaczego, ale jakoś do sierpaków mam słabość. Może dlatego, że od dzieciaka gdzieś miałem z nimi do czynienia? A może dlatego, że taki nóż miał Czereśniak z Czterech Pancernych? A może dostrzegłem w nim unikatową formę mega użytkowego noża, który przez lata używany był dosłownie do wszystkiego.

Noże typu "sierpak" znane są od bardzo dawna i chyba każdy miłośnik noży gdzieś się o nie otarł. Znane są przede wszystkim nasze polskie modele produkowane nigdyś przez popularną i cenioną polską firmę Gerlach.

Z czasem produkcję scyzoryków przejęła firma PPHU ,,POL-MAG", która produkuje sierpaki pod nazwą "nóż ogrodniczy składany - sierpak NK 394".

Pomysł stworzenia sierpaka w nowoczesnej formie zrodził się w mojej głowie 1 kwietnia br. jako luźna koncepcja rzucona między znajomych. Pod kryptonimem TOMIRO (pierwsze litery naszych imion) rozpoczęły się przemyślenia nad konstrukcją, rozważania nad materiałami i realizacją. Mając jako wzorzec model wykonany właśnie przez firmę "POL-MAG", stworzony został luźny szkic, który wstępnie przyklepaliśmy.

Jednak wiele rzeczy uległo zmianie, gdy do projektu włączyła się kolejna osoba - spec od projektowania w CADzie mający również inżynierski zamysł konstrukcyjny.
Liczne rozmowy, szkice, projekty i szukanie najlepszych naszym zdaniem rozwiązań zaowocowały konkretami i tak powstał projekt oznaczony przez nas "SIERPAK wz. 2015".

Założenie było takie, aby stworzyć nóż będący nowoczesną formą sierpaka jakiego wszyscy znamy. Zależało nam na zachowaniu tradycji w budowie, a zarazem na wprowadzeniu nowoczesnego powiewu w postaci małych zmian w wyglądzie oraz dołożeniu pasującego do całości klipsa.
Od początku chcieliśmy, aby nóż wykonany był z nowoczesnych materiałów, dlatego wybraliśmy stal S35VN na głownię, tytan na okładziny, mosiądz na przekładki i stal LC 200 N na sprężynę. Całość miały uzupełniać śruby pozwalające na skręcenie konstrukcji.
Zaczęło się zdobywanie i gromadzenie materiałów, aż trafiły one w ręce jednego z nas, który mając możliwości techniczne mógł powierzyć wykonanie profesjonalistom.

Całość zaczęła nabierać konkretnych kształtów i po jakimś czasie można było obejrzeć wyniki prac.

Pewien etap prac został zakończony i przy próbnym zmontowaniu całość prezentowała się bardzo elegancko.

Pozostało jeszcze dopieszczenie elementów rękojeści i można było wykonać próbny montaż przy użyciu stosownych śrub.

Oczywiście to nie koniec prac, bo na głowniach należało położyć równiutkie szlify, następnie wykonać stonewash, naostrzyć głownie i oczywiście oznaczyć przy pomocy lasera i na końcu skręcić na gotowo.
Minęło trochę czasu i wszystkie elementy trafiły do osoby, która zajęła się skręceniem całości. Następnie gotowe noże poszły do ostrzenia i ... projekt zakończony!!

"Sierpak wz. 2015" wyszedł imponująco. Bardzo ładne wykonanie, doskonałe spasowanie części, dobra mechanika i przede wszystkim ogromna satysfakcja, iż udało się projekt doprowadzić do końca.

I tutaj należą się podziękowania z mojej strony:

Kozakowi - za ogarnięcie logistyki, cierpliwość, poświęcenie i cały wkład w powstanie noża

Ofanielowi - za projekty, wskazówki, cierpliwość, poświęcenie i cały wkład w powstanie noża

Dziabowi - za pomysły, wskazówki, uwagi, satynkę i cały wkład w powstanie noża

KamilowiD - za pięknie położone szlify na głowniach

ALMowi - za stonewash

Kubitronowi - za naostrzenie głowni

Chyba nikogo nie pominąłem, a jeżeli tak się stało, to przepraszam.

Dziękuję za uwagę.

Wielkopolski Klub Miłośników Noży
Arma Virumque Cano
opiewam oręż i męża
<a href="http://www.frihet.pl/gal/">Zdjęcia z gór</a>

cat

Dawno nie widziałem, żeby ktoś robił sobie jaja z nożownictwa z takim rozmachem :)
Super pomysł i wykonanie:)

RNL

Czemu jaja? Zajebisty nóż wyszedł, brakuje tylko niebieskiego kołka, od razu widać, że nie było mńie przy projektowaniu ;)

Gratuluję Panowie!

,,Good luck, Mr. Gorsky"

Pozdrawiam wszystkich frustratów z pieczątką :*

NEPENTHE

Zgrabnie i odważnie-składam ręce do oklasków :)

Dżem

Szacunek za czerpanie w naszej tradycji!
Niesamowite podejście do wykonania i zgromadzenia porządnych materiałów.

Piękny nożyk na bazie prostej koncepcji.

Maszyny na jakich pracujecie....urywają beret - tylko pozazdrościć dostępu. 

Chwila, która trwa
Może być najlepszą z Twoich chwil...

rybak

Jakos bym chcial wyrazic swoje mysli odnosnie tej akcji, ale poza "wyrazy szacunku" nic mi do glowy nie przychodzi...
Niech sie jakies zagramaniczne "kerambity" chowaja...

Cena...? :)

Czy tez nie ma planow komercyjnych, a projekt byl dla samych zainteresowanych...?

Jakigoś mje Ponie Buoze stwuozył, takigo mje mos... ن
--------------------------------------------------------------
The legacy is more intimidating, than any opposition...

u99

Projekt równie kosmiczny jak materiały użyte do jego produkcji  :D gratuluję fantazji, polotu i determinacji. Jednak nadal "Polak potrafi"...  :idea:

Testral

Nie mogę się nadziwić,  że takie proste narzędzie,  można tak pięknie reaktywować. Chapeau bas.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

shs

No Panie! Taktyczny tytanowy nóż ogrodniczy w stonewashu.  8D
Jestem cały na TAK. Fotorelacja zajefajna, a blueprint mnie rozwalił.
Pięknie.

InQuizitor

Już myślałem, że mało co mnie zadziwi, a teraz zbieram jaja z podłogi!
Szacuneczek Panowie!

PS. Tej daj mnie go  :rotfl:

Trollsky

Ludzie wybaczą Ci wszystko, oprócz tego ze Ci coś wyszło.

Testral

Trzeba przyznać,  że mógłby być ozdobą niejednej kolekcji. Z resztą gustu także gratuluję- wszystko zrobione bezbłędnie.

Rise and rise again, until lambs become lions.
ZT 0770CF - nóż idealny!

graf

Doskonała robota. A blueprint zasługuje na to aby na ścianę w ramkę trafić.

Najlepsze polskie noże do rzucania
http://grafknives.pl
Polub na FB
https://facebook.com/grafknives

dyzio

Perfekcja w jeszcze lepszym wydaniu  :)

Sesz

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Józef Piłsudski

Wszyscy mają, mam i ja ;-) hehehe , 

https://www.facebook.com/SeszKnives
http://seszknives.wordpress.com/

miguel

Wow, gratulacje, piękne noże wyszły.

Michał

Moje prace na Instagramie: www.instagram.com/michaldms/

Ryuu

Szacunek Panie.Kawał super pracy,i "nasz stary sierpak" w nowoczesnym wydaniu.Podoba się.Bardzo,bardzo..

porcelanowy

Powitoł
OK OK, pewnie próbujecie po prostu zaspokoić popyt chłopaków od CSa na "karabiny" ;)
Piękne ostrza choć nie mój typ noża :)
Nie będziecie może próbować wskrzesić dwuostrzowego montera? Na takiego bym się pisał :D

p.s. Brawo! :)

Villemo

Pierwszy sierpak, który nie jest kerambitem i mi się podoba :D
Gratuluję pomysłu, efekt jest imponujący  :)

kosiarz

Coś po prostu niesamowitego! Szacunek!  :kopara: 8D

P.S. W tytule wątku jest przekręcona literka :P

www.stalowypiotr.eu

Cytat: Krug w 17-08-2018, 21:41:39
...za bardzo heteroseksuany kozik zrobiłeś, bardziej kolorowy czeba jakaś tęcza, sysunia w zielonym abo cuś :)

SMF spam blocked by CleanTalk