Reklama

Pierwszy post - mój nożyk no name

Zaczęty przez Pimps, 20-09-2015, 20:24:02

Pimps

Witam Wszystkich
Jest to mój pierwszy post, no może drugi gdyż pierwszy był w dziale przywitań.
Chciałem się pochwalić moim nożykiem który kiedyś sobie kupiłem na wyjeździe za całe 2,5$. Nożyk mam już 13 lat i używam go sporadycznie ale zawsze gdzieś jest w moim otoczeniu. Ogólnie służy mi na wyjazdach do obierania owoców, przygotowywanie posiłków itp. Jaki jest jego producent to nie wiem. Kiedyś na klindze było widać napis producenta ale po tym czasie już jest on nie do odczytania. Nożyk jest produkcji chińskiej i przez ten czas trzyma się przyzwoicie. Poniżej 3 fotki mojego kompana i myślę że czas najwyższy coś zmienić/dokupić bo na forum piszecie o wielu fajnych sprzętach a ja już dorosłem do nowego nożyka :)

Jeżeli czegoś nie wolno a bardzo się chce to można :)
YouTube
INSTAGRAM

Edain

Świetne zdjęcia, i fajnie, że nie trzeba wodotrysków, żeby nóż służył :) Jeśli chciałbyś go zastąpić podobnym stalowym maluchem, możesz zastanowić się np. nad Kershaw Chive: http://kershaw.kaiusaltd.com/knives/knife/chive

A'te: ​​​"​Nie obawiasz się dyfuzji atomów węgla ze struktur nanorurek wgłąb austenitycznej struktury stali?"

Pimps

Edain - fajnie że coś Napisałeś i że polecasz mi nożyk. Ten z Twojego linku jest jednak troszkę za mały bo mój ma długość całkowitą w granicach 17 cm a ten z linka koło dziesiątki. Właśnie zastanawiam się nad jakimś takim nie za dużym i w miarę cienkim nożykiem ale takim między 18-20 cm.

YouTube
INSTAGRAM

porcelanowy

Powitoł
Twoje google-fu jest słabe... albo nieużywane ;>
Nawet ta sama marka ma w ofercie kershawa leek'a który jest już prawie jak chcesz.
Nie piszesz nic o budżecie :)
Benchmade 530/531 - mało co jest cieńsze, lżejsze i poręczniejsze.

eddieiron

Witam ,trochę więcej bo 21,5cm i dosyć tanio masz Spyderco cara cara z stalowymi okładzinami.

Pimps

Cytat: porcelanowy w 22-09-2015, 06:10:40

Powitoł
Twoje google-fu jest słabe... albo nieużywane ;>
Nawet ta sama marka ma w ofercie kershawa leek'a który jest już prawie jak chcesz.
Nie piszesz nic o budżecie :)
Benchmade 530/531 - mało co jest cieńsze, lżejsze i poręczniejsze.

Jeszcze za bardzo z googla nie korzystałem ponieważ sam do końca nie wiem co chcę.
Ogólnie na chwilę obecną bardziej mi zależy na wyglądzie bo nie znam się na rodzajach stali i dlatego powoli czytam to Forum bo chcę się dowiedzieć na czym warto się skupić przy zakupie. Jak już posiądę trochę więcej wiedzy będę coś próbował poprzebierać a nie chcę mnożyć pytań z cyklu "co wybrać", "jaki nożyk kupić" itp.
Jeżeli chodzi o budżet jest on w moim przypadku elastyczny i myślę że mogę wydać np. do 700 zł a może i więcej.
Noże które na chwilę obecną mi się podobają to Boker Plus Urban, Boker Plus Kwaiken, CRKT K240XXP Swindle, Kershaw Leek.
I właśnie dlatego że jest kilka tych nożyków chcę coś o nich poczytać zanim podejmę decyzję - no i zdaje sobie sprawę że w trakcie tego czytanie może wpaść mi w oczy wiele innych noży.
Tak czy siak za podpowiedź i chęć doradzenia/pomocy.
YouTube
INSTAGRAM

Pimps

eddieiron - dzięki za podpowiedź.

YouTube
INSTAGRAM

depravedsouls

Jak masz taki budżet to może spyderco delica damascus się spodoba, leek też fajny,jak z g10 to może jakaś wersja kershaw skyline,shallot damascus fajny metalowy też folderek,józef ma też fajne smukłe nożyki.Napisz jakie kształty cie interesują a coś poradzimy.

Czasy inne - pomidorka nie tnie , oj a 500 stów dałem . Tam się żyło nożem i nikt nie biadolił . Orcanus

Pimps

depravedsouls - fajnie że piszesz. Z twoich propozycji bardzo mi się spodobał Spyderco Delica Damascus. Nóż który mi na dzień dzisiejszy się podoba to taki który nie będzie bardzo odstawał gdy go będę miał w kieszeni, który może pelętać się po plecaku czy w schowku w samochodzie. Ogólnie jeżeli chodzi o kształt bardziej bym patrzył na jakiś smukły typu Boker Kwaiken ale ten Spyderco o którym napisałeś też mi się podoba.
Na chwilę obecną mam w głowie mętlik bo wybór jest ogromny a co gorsza bardzo dużo noży mi się podoba wizualnie.

YouTube
INSTAGRAM

shs

Też mam podobnego dziadka  :D (takie malutkie foto tu http://forum.knives.pl/index.php/topic,141099.msg1834562.html#msg1834562). Mój pierwszy i zapewne chiński noname.

Jakby co to zapraszam na mój bazarek. Zostały mi dwa nożyki w klimacie Twojego "pierworodnego". Spyderco Native w Tytanie (otwarty 177mm) i CRKT Cobia (otwarty 166 mm)

Lisek777

Podoba się Tobie Boker Kwaiken to zerknij na model Urban Trapper. Masz 4 wersje: tytan, Carbon Fiber, Cocobolo oraz G-10. Cena: przyzwoita.   ;-)

supraz

Cytat: Lisek777 w 22-09-2015, 09:54:06

Urban Trapper [...] tytan Cena: przyzwoita.   ;-)

+1

A jak cena zbyt wysoka to za 1/3 ceny można znaleźć Kershaw Chill

Pimps

shs - twoja propozycja tego Spyderco bardzo fajna i nożyk mi się podoba ale jednak wolał bym węższe a dłuższe ostrze - choć nie powiedziane że może kiedyś i o takim pomyślę. CRKT po prostu mi jakoś się nie podoba.
Lisek777 - tak Urban Trapper podoba mi się i myślę o nim dość intensywnie ale właśnie jeszcze ten Kwaiken mi nie odpuszcza i chodzi po głowie.
A powiedz mi czy te Trapper'y różnią się obudową a głownie mają takie same - ta sama stal?

YouTube
INSTAGRAM

mamcar

Jeszcze zerknij na: Kizer Splinter, Kizer sunburst.

Crkt Swindle jest bardzo fajny.  Leek również.

Kwaiken jest raczej ciężkawy.

Jak chcesz coś smukłego, to może jeszcze benchmade 943.

Lisek777

Cytat: Pimps w 22-09-2015, 10:27:54

shs - twoja propozycja tego Spyderco bardzo fajna i nożyk mi się podoba ale jednak wolał bym węższe a dłuższe ostrze - choć nie powiedziane że może kiedyś i o takim pomyślę. CRKT po prostu mi jakoś się nie podoba.
Lisek777 - tak Urban Trapper podoba mi się i myślę o nim dość intensywnie ale właśnie jeszcze ten Kwaiken mi nie odpuszcza i chodzi po głowie.
A powiedz mi czy te Trapper'y różnią się obudową a głownie mają takie same - ta sama stal?

Proszę:

https://www.google.pl/search?q=urban+trapper&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIjvWT9J2KyAIVgxUsCh0jmgbb&biw=1525&bih=681&dpr=0.9

Stal ta sama.

Pimps

mamcar- no kurcze zamieszałeś mi tymi Kizer'ami - a są one dostępne u polskich dystrybutorów?

YouTube
INSTAGRAM

mamcar

Pimps

Lisek777 - wiem wiem, tyle że ten Tytan ma tak jak by chromowaną głowinie bo się mocno błyszczy i dlatego pytam czy nie ma między nimi różnic.

YouTube
INSTAGRAM

Pimps

mamcar - Świat Noży nie widzę u nich ale link do Kizer'a jak najbardziej przydatny - thx

YouTube
INSTAGRAM

mamcar

Na dole strony którą wysłałem jest info o świecie noży.

SMF spam blocked by CleanTalk